Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Miután a hétvégi Főzdefeszt átmeneti sörhiányt okozott Pest megyében, és a június elejei Budai Gourmet Fesztiválig nem is igen lesz sörös esemény, a magyar sörgurmék aggodalmasan kémlelik a jövőt: hol fogunk mi a hétvégén jóféle kézműves sört inni?

Majd én megmondom: Rozsnyón, a Kaltenecker sörfesztiválján. Május 27-28-án Rozsnyón a Kaltenceker megrendezi ötödik sörfesztiválját - KALTENECKER STARFEST - BEER AND STEAK FESTIVAL néven. Az első nap – péntek – a házi sörfőzők versenyével kezdődik, melynek győzteseit aznap este elárverezik, a maradékot pedig meg lehet venni.
 

Erre a versenyre egész Közép-Európából érkeznek a legextrémebb házi főzetek, valamint magyar házi főzők (hombreverek, ahogy a szlovákok nevezik) is jönnek! Másnap hordógurítás, férfias ivóversenyek, népszórakoztatás. A fesztivál két napja alatt Szlovákia minden izgalmas  sörét meg lehet vásárolni a helyszínen! Nemzetközi sörcikkgyűjtő-találkozó, különféle kóstolók is várják a látogatókat, este prágai és szlovák együttesek zenélnek - Sexit-Rocková zábava!

 

Miskolcon keresztül három és fél óra az út, a városban van egy csomó szálláslehetőség, és olcsó a taxi. 20-22 euróból ketten könnyen megalhatnak, pl: itt >>>

 

 A Kaltenecker, a Főzdefeszt felvidéki vendégfőzdéje volt a fesztivál egyik sztárja. A Korty után hozzájuk állt a leghosszabb sor, ami nem véletlen. A füstölt- és a chilis sörük belépőjegynek számított a sörkülönlegességek világába, a meggyesnek stabil tábora van a nők közt, az édes és erős maibock pedig a tradicionális sörműfajok iránt érdeklődőket vonzotta.

 

A Kaltenecker nem akármilyen sörfőzde – Kovács László, a sörfőző érti a sörkultúra dinamikáját, tisztában van vele, hogy egy sörfőzde akkor fontos dolog, ha nem csak sört főz, de kultúrát teremt, és úgy szórakoztat, ahogy egy sima kocsma vagy sörgyár soha nem tudna. Ezért 11 féle állandó söre mellett ugyanennyi szezonális különlegességet főz, erről bővebben itt >>>

 

Ennek sörbéli megfogalmazása B27 nevű csúcssörük, amiről bővebben itt: >>>

 

A fesztiválon megjelenő nagy sörgyárak:

 - pivovar Urpiner B.Bystrica (SK)

- pivovar Ferdinand Benešov (CZ)

- pivovar Bracki Zamkowy Cziesin (PL)

- pivovar Paulaner (D)

- pivovar Pernštejn(CZ),

- pivovar Svijany,(CZ)

- pivovar  Postřižiny (CZ)

 

A fesztiválon megjelenő kisüzemi sörfőzdék:

 

- Permon Sokolov (CZ)

- Pivovarský dum Praha (CZ)

- Kocour Varnsdorf (CZ)

- Serforrás (HU)

- Golem Košice (SK)

- Buntavar Svit (SK)

- Sessler Trnava (SK)

- Richtár Jakub Bratislava (SK)

- Viktória Martin (SK)

- Sandorf Prievaly (SK)

- Pivovar Kaltenecker (SK)

 

+ pivotéka Pivný sen z L.Mikuláša (SK)

 

Ezek közül felhívnám a figyelmet a lengyel Bracki-ra – Itt főzik a csodálatos Zywiec PorterT, valamint Pivo Dumra, és a Kocourra, ami Csehország legjobb újhullámos sörfőzdéje, a következő Főzdefeszt lehetséges vendége.

Találkozunk Rozsnyón!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr362916947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gutberger 2011.05.20. 12:48:53

Kedves Kovács László úr részére szeretnék üzenni:
Május 27-én legalább egy kiszolgálót vegyen fel aki tud magyarul vagy legalább kocsmanyelven angolul. 2011 április 23-án voltunk kicsiny családommal az elcsatolt felvidéken kirándulni és bementünk Rozsnyóba is. Megálltunk a belvároshoz közeli helyen és megkérdeztem (kicsit félve)egy házaspárt beszélnek-e magyarul. -Hát persze, ez természetes. Szinte elpirultam, hogy ilyen kérdést tettem fel. A Fiuk a saját autójával elkísért minket az étteremig, sörfőzdéig!!! Az étteremben egy hangos -Jó napot! már nem aratott ekkora sikert.
Az arcokon láttam. A felszolgáló egy fiatal fiú (aki egy mukkot se magyarul, se angolul nem tud)és egy lány volt aki nagyon-nagyon törte a magyart és nagyon-nagyon törte az angolt. Egyébként mind a ketten nagyon kedvesek és szolgálat készek voltak, ebből a szempontból meg lehet őket dicsérni. A rendelést egyszerűen kb. 20 szavas szlovák nyelvtudásom és tört-tótmagyar nyelven raktuk össze: -Madarsky gulas knédlivel és egy ilyen velké pivo csapolva. Az ételek ízletesek, hatalmas adagok, sörök finomak, a fából készült kerthelyiség szuper! Egy kicsit rontja a kilátást a garázssorral megtűzdelt tipikus szlovák lakótelep. A helyet mindenkinek ajánlom ha Rozsnyó közelébe jár már csak a rengeteg finom sör miatt is. Aggtelek kb 30 km. Jó sörözést mindenkinek! Ahoj!

Sörapu 2011.05.20. 22:09:29

Nem vezet sehová a komment soviniszta felhangja. Nem gondolom, hogy bárkinek bele kellene szólnia egy másik cég üzletmenetébe. Ha elmész valahová, neked kell alkalmazkodni, nem elvárni a fordítottját!

pokaegon 2011.05.21. 15:05:02

@Sörapu:

emlékszem a balatonparti 80-as évekre, amikor a németek úgy jöttek be az étterembe, hogy "szép, jó napot kívánok, van szabad helyük?". persze volt olyan is, aki azt mondta, hogy "grüss gott" vagy "guten tag", aztán meg angolra váltott a nix dojcs után. na azokat nem is szolgáltuk ki, mert aki éhes, az tanuljon meg magyarul. lehet alkalmazkodni. nemde? :)

Hamilcar 2011.05.22. 07:39:27

Az első kommentelő nem volt soviniszta, ahhoz ugyanis az kellett volna, hogy gyűlölet jelenjen meg a szövegben egy másik nép, vallás stb. iránt. Az nem volt benne. Max. túlfűtötten hazafi volt, az meg szerintem nem baj. Mellékesen egy olyan városban, ami a határtól egy erősebb köpésre van, jelentős magyar lakossággal rendelkezik, ott ne legyen extra elvárás a magyarul is értő, beszélő csapos. Nem is a magyarországi, hanem a felvidéki magyarok miatt.

Gutberger 2011.05.22. 20:06:07

@Sörapu: Nem szóltam bele az üzletmenetébe pusztán javasoltam két nyelvi alternatívát a szlovákon kívül legalább a sörfesztivál idejére.
Ha elmegyek valahová alkalmazkodom: viszek térképet.
Soviniszta felhang? Jó hogy nem fasiszta.Családom felmenőiben található: német, sváb, magyar, szlovák, zsidó de lehet akár még orosz vagy török amiről nem tudok. Nem vagyok semmilyen pártnak a tagja, sem szimpatizánsa. Mivel ez egy sörblog nem merülők bele a történelmi magyarázkodásba. Ez a Kárpát medence ahol a bor és a sör is jól elférnek egymás mellett. Mindamellett a kisüzemi sörünk (Corvinburg)címkéjére rárakattam a pivo feliratot is. Szeretnék egy magyar ,,sör" feliratot látni egy cseh vagy szlovák kisüzemi palackon. Ahoj!
interwest.boltaneten.hu/

ilCapitano 2011.05.23. 19:40:59

Srácok, Budapesten hol lehet palackozott házi sört beszerezni?

Gérard Duchemin 2011.05.24. 11:58:33

@Sörapu: Én nem látom itt a soviniszta felhangot, velem van a baj?

-kk- 2011.05.25. 19:12:26

@Gutberger: hát akkor pechetek lehetett, mert amikor én voltam legutóbb Rozsnyón, akkor pl. pont fordítva jártunk: tört szlováksággal próbáltunk kérni, és a felszolgálók mondták, hogy "beszélhetünk ám magyarul is"...
süti beállítások módosítása