Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Stájerradler

2011.06.02. 10:36 - TonyCaviar



A Gösser egyik nagy ereje, hogy jól működik a termékfejlesztésük. Eleve hatféle sört készítenek, és évente egy-két újdonsággal előállnak. Továbbá adnak rá, hogy amikor limonádét csinálnak, akkor se legyen gagyi – ami kevés hazai gyártóról mondható el.
 


Nem véletlen, hogy a tavalyi radlerversenyünket fölényesen nyerte a Gösser Zitrone – és nem azért, mert Gösseres logó van a blogon, hanem egyszerűen tényleg az volt a legjobb (>>>). De jól tudják, hogy mivel ők a radlerszegmens csúcsán csücsülnek – ami Magyarországon egyáltalán nem feltétlenül a legkifizetődőbb hely, hiszen azóta az alsó padsorok is benépesültek – folyton a mezőny előtt kell haladniuk. Ezért most egy autentikusabb radlervariánst kóstolhattam – Ausztriából.

A Gösser Kräuter a Zitronéhez nagyon hasonlító ködös sötétsárga folyadék, melynek habja üdítőitalhoz méltóan nagyon hamar elmúlik. Kellemes, nem túl cukros limonádé-íze van, egy kis üde bodzával, ami aztán keseredik a vége felé, ahogy a komló is megmutatkozik. A legvégén egy egészen halovány kis szúrós csípősség érhető tetten – jót tesz neki.

Nemigen tudjuk, pontosan milyen zöldség van benne (Kräuterlimonade 63%), de bodza biztosan van – és mekkora különbség a bodzás borzalomhoz képest. >>>

A szénsav igen pontosan van eltalálva, nem szúr, mint egy kóla, hanem pont úgy zsizseg, hogy a citrusos aromakát elhelyezze az orrban, szájban, és az alapvető lime-cukorka ízt egy frissítő felhővé tegye. A röhej az, hogy nagy divat fikázni a sörlimonádékat, hogy nem is sör, és ez kb. igaz is, de azt látni kell, hogy a szokásos üdítőket utcahosszal veri, mert nem ragacsos kémiai mocsok, mint a legtöbb bubis soft drink, hanem sokkal inkább hasonlít valami átdolgozott háziszörpire, és a kémia is szépen el van benne rejtve (ha van egyáltalán – nem tudom).

Azért erősen hasonlít a Zitronéra, de talán egy fokkal gyengédebb, simogatóbb. Tulajdonképpen Franz Xavér Kugler eredeti radlere volt a kulturális barbárság (>>>) – miért citromlével ütötte fel a sört? Mert az volt kéznél. Ha tudatosan fejlesztette volna ki a radlert, biztosan a helyi gyógyfüvekre, gyomokra szavazott volna, és nem a dömping importárura. Mert többé-kevésbé biztosra lehet venni, hogy a sörfőzés sokezer éves törvényei alapján az Alpok minden oldalán főztek olyan sört, amibe belepakolták a mező hasznos gyomnövényeit. A kräuter tehát ősi söralapanyag, ráadásul autentikus, lokális, így talán nem túlzás azt állítani, hogy a gössi termékfejlesztők is a hitelesség, ősiség, kulturális identitás vonalon gondolkoznak akkor, amikor új sört feljesztenek.

Hogy a Heineken Hungária milyen vonalon gondolkodik, amikor a bevezetni kívánt termékekről dönt, azt nehezen tudnám megmondani. Mindenesetre elküldöm nekik a linket, tehát, ha akartok gyomos Gössert, akkor dobjatok nekik ide egy kommentet.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr492950974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.02. 11:06:50

Akarunk.

A Krätuerről meg az Almdudler jut eszembe, amiből a Puntigamerrel szövetkezve készült Almradler, valóban úgy, hogy összeöntötték a kettőt. Én annakidején szerettem. Az alacsonyabb alkoholtartalom meg kiküszöbölhető egy jéghideg vodkával.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.06.02. 12:45:59

sajnos az a Gösser Zitrone nem a legjobb, hanem a legkevésbé szar a hazai polcokon, nem kis különbség :)
sorbuvar.blog.hu/tags/radler

és ezt itt: hajrá, imprtálják

Gérard Duchemin 2011.06.02. 15:10:27

@lilakutyak:

"Az alacsonyabb alkoholtartalom meg kiküszöbölhető egy jéghideg vodkával."

Na de minek?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.02. 15:39:39

@Gérard Duchemin: Ez két esetben is indokolt. Egyrészt ha sör helyett isszuk. Akkor ugyanis elvárunk némi hatást. Másrészt ha vodka-narancs helyett isszuk. Ez ugyan vélhetően jobb annál, de a Soproni narancsosa meg a Borsodi Friss leginkább erre jó. Röviden, ha a gasztroélmény mellé azért be is akarunk baszni: lilakutyak.blog.hu/2010/08/09/bebaszo_suli_iii_vodka_amp_radler

Off: a hétvégén ittam Borsodi Búzát, üvegeset. Nem voltam már nagyon józan, de határozottan búzasörnek tűnt, az addig benyomott barna Leffékhez képest viszont ízetelennek. Azóta sem láttam. Valaki?

Ogreface 2011.06.02. 16:51:48

A cikk / vagy reklám? /végigolvasása után, szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy a "gössi", mérföldekkel jár, bármelyik kézműves vagy trappista sörfőzde előtt.
Vesszen a sör ízű sör, "autentikus füves ratylert" minden pohárba! :P :)

bonobonohu · http://bono.hu 2011.06.02. 17:01:25

"A szénsav igen pontosan van eltalálva, nem szúr, mint egy kóla, hanem pont úgy zsizseg, hogy a citrusos aromakát elhelyezze az orrban, szájban, és az alapvető lime-cukorka ízt egy frissítő felhővé tegye."

bazz, ne már. ekkora modorosságot még elviselnék egy boros blogon, de már a sörösök is kezdik?? :-(
bocs. :-)

pluto111 2011.06.02. 18:31:36

Nincs itt semmi modorosság. Gösser a szponzor, jót kell írni róla.

Radlerrel ki lehet kergetni a világból. A sör az legyen sör. Sörmárkától függetlenül. Üdítőnek elmennek, de ahhoz nagyon drágák. Akkor már inkább szóda, traubisoda...

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.06.03. 08:24:20

A folyékony kenyér a sör szinonimája. Sorry! Ahogy írtam – serteperte.blog.hu/2011/06/03/nem_sorivoknak_valo – műsör ez is, még akkor is, ha annak a legjobb változata!

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.03. 09:08:50

Én megvédeném Tony Caviart és a radlereket is. Egy 1300/üveg Mikeller IPA-ból nem csinálnék koktélt, de egy legnagyobb közös nevezős lagerrel szerintem bármi megtehető, ami érdekesebbé teszi. És mint elvileg képzett (alapfokon:)) mixer, idegenkedem az RTD-ktől (előre kevert koktél, asszem ready to drink a betűszó feloldása), ha véletlen jól sikerülnek, nem baj. A vodkát pedig épp ugyanezért javasoltam. Amikor pár éve a SZIN-en egy ilyen RTD-s tequila sunrise-t rendeltünk, és láttuk, hogy a csaj a kb. 25%-os cuccot csak fellögyböli narancslével, akkor belekértünk még egy deka tequilát.

És ha már sörkoktél, megemlítek egy klasszikust, ami elég élesen osztja ketté a világot, de jól mutatja ennek a kultúrának a létezését és kreatiuvitását (a meggyessör-meggylé-meggypálinka jellegű agyatlan mixekkel ellentétben):
Black Velvet
1/2 barna vagy inkább fekete sör, olyan jó közepes
1/2 csontszáraz pezsgő, olyan jó közepes
Az ügyes kezű alkoholista képes egymásra rétegezni őket, és akkor nagyon menő. Az íze meg szép lassan megy át a felsőből az alsóba, kifejezetten érdekes inni. Másnap, mondjuk fáj.

Nekem általában úgy jön össze, ha a pezsgő van felül (lilakutyak.blog.hu/2011/01/10/vagott_sor a poszt közepén van egy kép), elvileg Guinnessből fordítva is lehet (www.greatcocktails.co.uk/BlackVelvet.html). Kóstoljátok meg, aztánmajd megkérdezem anyámat, mennyit csuklott:)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.03. 09:09:47

@lilakutyak: Mikkeller, kezdő IPA-s vagyok, bocs. :(

sovesztomesz 2011.06.03. 09:15:52

nos, az igaz, hogy a citromos gösser a többi mellett jobb minőségű és üdítőnek finom, de nem sör!!!
...amúgy meg állandóan a nyárlőrinci citromlé köszön vissza abban is (évekig kaptam védőitalnak és tudom, hogy soha nem látott citromot), amivel vízkőmentesíteni amúgy kiválóan lehet :-).
Szóval, sört szeretnék! Ha limonádét, akkor iszok ilyesmit is!

Gérard Duchemin 2011.06.03. 09:44:45

@lilakutyak: "Röviden, ha a gasztroélmény mellé azért be is akarunk baszni"

Akarjon az, akinek két anyja van, és az egyik Béla, a másik Géza.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.03. 10:05:10

@Gérard Duchemin: Ez egyébként egy érdekes kérdés. Mert annak ellenére, hogy van egy réteg, aki _tényleg_ az íze miatt iszik sört, bort, pálinkát, abszintot, whisky-t és whiskey-t, viszonylag sokan vannak, akik a natúr bebaszás és az ízélmény kombinációját egyéntől függő arányban keresik. És furcsa, hogy a folyadékok közül, legjobb tudásom szerint, csak azok növesztettek ilyen jól kidolgozott gasztrokultúrát, amelyek így vagy úgy, de tudatmódosító hatással is rendelkeznek: alkohol, koffein, tein. Ez azért nem véletlen.

Én spec. pénzügyi okokkal magyaráznám, de az sem véletlen, hogy csak ezeken a piacokon van ennyi pénz. Nem vagyok biztos benne, hogy mekkora réteget képviselsz, de érdekelne egy felmérés.

ger. duchemin 2011.06.03. 11:43:00

@lilakutyak: Érdekes kérdés, nagyon érdekes. Majd gondolkodok rajta. Amúgy sok sörkedvelő amellett hogy az íze miatt is issza, de enyhe mámort is elvár a dologtól, de messze nem bebaszást. Nem véletlen, hogy miért. Mert akkor már több a kár mint a haszon.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.03. 11:45:15

@ger. duchemin: ez már aszem csak terminológiai kérdés, én bármilyen érzékelhető alkoholos befolyásoltságot bebaszásnak hívok, nem csak a taknyoncsúszást.

sovesztomesz 2011.06.03. 13:10:33

Az ember tartózkodik a bebaszástól, amennyire képes (mer' csak kóstolgatunk mértékkel), de néha - csak a tartózkodás önmagában - nem elég véghez is vinni a tervet. No, akkor jól berúgunk, azt' jóvan; de ettől még nem vétkezünk soha :-)

Gérard Duchemin 2011.06.03. 15:46:49

@sovesztomesz: Nem vétek, csak szar dolog. Én pl. nem túlzottan szeretem, ha fája a fejem. De lehet, hogy más ezt élvezi, vannak mazochisták is :-)

Gérard Duchemin 2011.06.03. 15:48:34

@lilakutyak: "én bármilyen érzékelhető alkoholos befolyásoltságot bebaszásnak hívok"

Ez vicces. Mondjuk a miniszterelnökök összeülnek az uniós konferencián, megisznak egy pohár pezsgőt, majd heherésznek, hogy de jól bebasztunk. Inkább az oviban szokták ezt így hívni :-)

Ogreface 2011.06.03. 15:56:00

@Gérard Duchemin: Akkor én egy másik Düsit láttam már többször is, furcsán csillogó szemmel, kissé torz mosollyal, folyamatosan 190 decibellel kiabálva, saját mondandójába is sokszor belerötyögve, kissé akadozó nyelvel beszélni... :)

Gérard Duchemin 2011.06.03. 16:34:28

@Ogreface: Na ja, de "vizet prédikál de bort iszik" mentalitásért én sem megyek a szomszédba :-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.03. 23:10:54

egy német kóstoló szerint menta is került bele...
Háát.
Még mindig inkább magam premixelem otthon a sört üdítővé...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.06.04. 08:09:18

@Gérard Duchemin: a pohár pezsgő határeset, de ha egy többfogásos protokoll vacsorát végigboroznak, aztán az utána következő szivarozós dumcsi alatt véletlen kicsúszik valami nem szándékozott utalás vagy elhamarkodott ígéret, aztán másnap megkérdezi a személyi titkár, hogy mi történt tegnap uram, arra már teljesen épeszű válasz, hogy bocs, kicsit be voltam baszva. Bár láttam olyat is, aki egy pohár pezsgőtől is túlságosan feloldódott.

TonyCaviar 2011.06.04. 14:44:18

@pif: nemrég ittam egy fejlesztés alatt álló kisüzemi mentasör prototípusát. jó volt. talán jó is lesz.
süti beállítások módosítása