Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Kozlak


Az eredeti felfogású, metálos design szép mahagóni színű sört rejt drapp habbal. Nem egy nagyágyú, nincsen komoly teste, egy kellemes, vékony baksör. Nincsenek súlyos ízei, persze karamell és komló ott van. Iszogatásra jó, és akkor ott a sok alkohol – 6,5%. A lengyelek angyon szeretik az erősen alkoholos söröket – gyakran még íz sem kell nekik hozzá.



Komes

Nem tévedtünk, amikor a Fortuna Komes nevű sörét vettük utoljára. Mély sötét sörrel van dolgunk, hatalmas, lassan oszló arisztokratikus habbal. A teste inkább kecses, mint robosztus, de semmiképpen sem vékony. Az ízei elég egyértelmű vonalat rajzolnak ki: boros, pörköltmalátás, erősen alkoholos, és végül súlyosan hordós. Turistának érezzük magunkat egy ódon várkastélyban, lassú nyikorgással záródó évszázados tölgyfaajtók, dohos szegletek, rozsdás páncélok, borzasztóan evokatív, annyira, hogy ekkor magától beugrik, hogy a Komes annyit tesz: Nagymester. Méghozzá ha lengyel sörről van szó, akkor csakis a Teuton (Német) Lovagrend nagymesterei jöhetnek szóba, akiket a lengyelek sokkal hevesebben gyűlölnek, mint mi a nagyszakállas török pasákat, pedig történelmi szerepük hasonló. Ezek szerint a lengyelek egy kicsit mégis csak büszkék erősen darthvaderi hangulatú ősellenségeikre, a véreskezű, tébolyult Jungingenekre, Rottensteinre és Wallenrodéra, akiknek nem kevésbé epikus kinyírása a lengyel nemzeti összetartás gyökereit szolgáltatja.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr612988816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sovesztomesz 2011.06.16. 21:52:40

Jónak tűnik ez a komes.

Üdv! Tomesz

Apropó, kösz az arany sárkányos infókat!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.17. 10:11:37

Comes = ispán latinul - ez egyszerű feudális tisztség volt, lásd Szt István korában Magyarországon a várispánságokat. És ez a "Komes" lengyel tisztség volt, nincs köze a Teuton Lovagrendhez...
Amúgy jó kis balti porternek néz ki.

TonyCaviar 2011.06.17. 10:28:25

ez komoly? Ennyire mellélőttem? Pedig megpróbáltam ellenőrizni a neten, de csak a teuton lovagrend irányából (igaz, ott nem találtam), de kontrollvizsgálatot nem végeztem. sorry, és annak tudom be, hogy a sör annyira jó volt, hogy hamis megvilágosodást okozott.

szanisz 2011.06.17. 14:23:57

@TonyCaviar:
azon tűnödöm, miért nem importálja senki ezeket a dolgokat. Csakajósör rászállhatna a vonalra.

Gérard Duchemin 2011.06.20. 13:00:09

@szanisz:

"azon tűnödöm, miért nem importálja senki ezeket a dolgokat."

Mert .... országban élünk.

szanisz 2011.06.20. 13:22:43

@Gérard Duchemin:

Szerintem mostanában elindult valami. Lett pár sörszakbolt a belgákon kívül,plusz 2 rendes cseh kocsma.

Inkább a lengyel sörök ismeretlenségétől félhetnek a kereskedők, de szerintem a balti porterekre vevők lennének a komolyabb sörisszák.

Gérard Duchemin 2011.06.20. 15:41:14

@szanisz: A komolyabb sörisszák semmit nem számítanak üzlet szempontjából ebben az országban, ahol nem csak a szarsörök divatja hódít, hanem a szarsör + szarlimonádé kombináció is. A hamisított sörökről, és az álbúzasörökről nem is beszélve.

Savitra 2011.10.23. 13:12:13

Voltam egy hete egy több napos szlovák-cseh-lengyel körúton, elég rendesen betáraztam mindenféle sörből. A világosok közül a Tyskie iszonyat jó sör, de ami a legjobban bejött: a Browar Gniewosz 3 terméke: piwo jasne (amiről kiderült, hogy kalóriaszegény sör:D), piwo ciemne (barna) és piwo kozlak, és a Browar Czarnkow barna söre. Ezek mind 5-5,6%-os sörök. Vettem Okocim portert és Okocim szűretlen búzát, de azokat még nem kóstoltam meg.
süti beállítások módosítása