Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Mondom, hogy az év legjobb híre, hogy a Csakajósörben van csapoltsör, mintha nem is Magyarországon lennénk, hanem minimum Prágában, ahol az ilyesmi szinte magától megy. Erről a csapról kaptam azt a hefedunkelt (barnabúzát), amitől fennakadt a szemem. Időről időre hajlamos vagyok elfeledkezni a külsőségeiben kevésbé izgalmas német sörfőzésről, ezért néha óriási meglepetések érnek.
 


Meglepően sötét, vöröses mélynarancs színű folyadék, mesebeli, szinte virágos, mézes, propoliszos fullasztó élesztőillattal, amilyet csak Bajorországban tudnak előállítani, vagy legalábbis én még máshol nem találkoztam effélével. A habja olyan, amilyennek lennie kell, grandiózus, kenyérbélszerű, tartós.

Hihetetlenül finom, apró bubikkal pezsgő teste van, megtölti a szádat és komplex kavargó érzéseket kelt. Nehéz pontosan megmondani, mi történik, de az biztos, hogy mindenekelőtt az üde búzaaroma és karamellesség játszadozik egymással.

A kavargás a fő jellegzetessége, kaleidoszkópszerűen keringenek benne a törékeny ízek, és végül ebből a játékból alakul ki a sör egészen megnyugtatóan kerek íze, melyet mintha némi sósság vagy umami is kisegítene, távolról a főtt zöldségek (karalábé, zeller) ízével kiegészülve. Határozottan van benne valami húslevesszerű. A komló itt egyértelműen nem főszereplő, max masiniszta, de jól öltözött, tiszta, és udvarias akár a Savoy londínere.

Eleinte azért is nehéz kiismerni a Weihenstephaner Hefedunkelt, mert nagyon törékeny, finom teste van, a végsőkig kicsiszolt és filigrán, de később, ahogy megül, íze robusztusabb lesz, szétterül, olajosabb, néhol borosabb lesz. Majd végül előtörnek belőle a megnevezhetetlen trópusi gyümölcsök, melyek a nyíltkádas főerjesztés hiszterikus napjaiban költöznek a becsületes maláta közé.
Az utóíze elegánsan kesernyés, leheletnyit csípős, élesztős. Ha hihetünk az előző Weihenstephan kóstolásomnak, akkor ez a barna búza eonokkal izgalmasabb a sima weiss-társánál.

A Weihenstephan pedig a sör világának egyik legősibb, nem is annyira titkos központja. Az ezeréves benedekrendi apátságot egy-két száz éve államosította a bajor herceg, jelenleg állami vállalat, a müncheni egyetem itt Friesingben, mintegy a főzde kiegészítőjeként nyitotta meg sörfőző szakát, mely a világ három legrangosabb söripari diplomáinak egyikét adja.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr443237760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.09.19. 10:46:24

Hiánypótló poszt, gyönyörű prózavers!
Néha nekem az a benyomásom, hogy a bajor sörök iránt, mintha megszűnt volna az érdeklődés itthon és a sörmegújító próbálkozások is mintha kimerülnének a komlózással való "játszadozásban". Hajrá maláta!

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.09.19. 13:43:04

Nekem is tetszik a poszt szövege. És ha már kitetted a Sörspecialista linkjét az oldalsávba, vannak még nála nagyon jó sörök.

> Határozottan van benne valami húslevesszerű.

Az ilyen sörök a legtutibbak másnaposság ellen, épp ezt még nem ittam, de volt már szerencsém húslevesszerűhöz. Igaz, én a paradicsomlé helyett hideg húslevessel készülő Bloody Mary utánérzést is szívesen iszom másnap (Bull Shot: cocktails.about.com/od/vodkadrinkrecipes/r/bull_shot.htm).

thelizardking 2011.09.19. 15:26:01

Pont par hete volt szerencsem a Weihenstephaner Weissbier-hez. Zsenialis. Nagyon sok jo sort ittam, de szerintem eddig ez volt a legjobb. Szimpatikusnak tunik ez barna is. :)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.09.19. 16:18:40

prózapoétikailag tényleg nem rossz, de mindig gyanús, ha valamit így megverselnek egy szikárabb verzió helyett.. mert lehet igaz az utolsó szóig, de arra is utalhat, hogy merőben szubjektív. nekem túlzottan meggyes "hangzatok" uralták ezt a wagneri szimfóniát, ha már :)

TonyCaviar 2011.09.19. 16:32:12

Hát, ha olyan nagyon gyanús, akkor talán vállalj be egy kontrollteszted a saját száddal:)

pluto111 2011.09.19. 17:15:32

@Árpa Jankó: Hát ha valamelyik nagy bajor multi(pl. Paulaner)úgy döntene, hogy neki üzlet volna megjelenni a magyar piacon a nagy volumenben németországi árazással, akkor a magyar sörmultik komoly bajban volnának.

Simply a slave 2011.09.19. 19:14:54

Mekkora fingreszelés egy szaros sörön!
A legjobb magyar sör a Borsodi, becsületes magyar ember azt iszik, a bajor sört igyák a bajorok!

pluto111 2011.09.19. 20:27:11

@Simply a slave: A nick neved tökéletes!

Szívesen innék kizárólag magyar sört, ha lenne elfogadható minőség. Kisüzemit szoktam rendszeresen, de az nem mindig elérhető sajnos. Borsodi és társai meg nem magyar cégek!!! Külföldi tulajdonban vannak, egyébként rendelkeznek a know-how-al hogyan kell jó sört előállítani, de mégis botrányos amit művelnek. Borsodi világost még megiszom, de amit búzának árulnak az botrány.

lally 2011.09.19. 20:27:40

Gyorsan bonts egy borsodit! Egeszsegedre!

Kortyondiak 2011.09.19. 21:55:15

@Simply a slave: Így kel gyorsan nagy népszerűségre szert tenni!
Megy ez neked! :))

szanisz 2011.09.20. 09:55:05

@pluto111:

Borsodi mint magyar sör...Ha még Mályi Ászokot írt volna, ami iható és magyar...akkor sem lenne védhető a gondolatmenet, de legalább nem néznénk baromnak.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.09.20. 10:43:13

@Árpa Jankó: Igazat adok. Kell a hagyományos sör is, nemcsak a szuperkomlózott csodák.

@TonyCaviar: Minden tiszteletem a weihenstephaniaké, de én a Kuchlbauer-re szavazok. (De ez csak különcködés...)

@Simply a slave: Ez az, egy kemény és igaz magyar ember nem iszik mást, csak magyar kukoricából magyar(?) sört!
süti beállítások módosítása