Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Újra FŐZDEFESZT!

2011.09.26. 09:00 - TonyCaviarOktóber 6 és 9 közt a Folyékony Kenyér és bandája újra megrendezi a Főzdefesztet a Palotanegyedben, ezúttal kétszer akkora alapterületen – a Lőrinc Pap tértől, Krúdy Gyula utcán és a Mikszáth Kálmán téren, illetve a Szabó Ervin téren át egészen a Kálvin téri metrófeljáróig!


Sajtóanyag

A májusi Főzdefeszt látványos sikere bebizonyította, hogy óriási az érdeklődés a magyar kézműves sörök iránt. A fesztivál célja az , hogy egy hétvégére összetrombitálja a magyar sör jövője iránt érdeklődőket, a sörfőzőket, a kocsmárosokat és a fogyasztókat, akik így egyeztetethetik lehetőségeiket, kívánságaikat, és új irányokat találhatnak a némileg lerongyolódott magyar sörkultúra fejlődése számára.

Az első hazai kézműves sörfesztivál minden gyermekbetegsége mellett teljesítette a célját: azóta minőségi, vagy legalább annak szánt sörfesztiválok egész sora nőtt ki a földből, a fővárosban speciális, minőségi sörökre alapozott vendéglátóhelyek nyíltak,  új sörfőzde is alakult. Miután egyértelművé vált, hogy a jó sörre van igény, a hagyományos kisüzemi sörfőzdék is elkezdtek különleges, izgalmas, egyéni söröket főzni.

Az októberi második Főzdefeszt célja, hogy aláhúzza az első fesztivál tanulságait, és minél több érdeklődőhöz eljuttassa a hírt, miszerint a magyar sörfőzés feltámadóban van, érdemes odafigyelni rá! Ezért aztán a rendezvény továbbra is INGYENES.

A 10 májusi sörfőzde után ősszel már 19 magyar sörfőzde jön el a Palotanegyed tereire bemutatkozni, az újak közt olyan nevekkel, mint a frissen alakult Csobánkai Kézműves Serfőzde, a mályiból való Mályi Ászok, a vonyarcvashegyi Blonder, a tapolcai Stari, a soltvadkerti Kárpi, a nagykátai Bauer és a csepeli Rizmájer, valamint a Szögedi Sörfőzde.

A májusi fesztivál szenzációja, az első magyar IPA – a Grabanc – volt, októberben a Főzdefeszten kerül bemutatásra az első magyar stout, a Csobánkai Serfőzde Fekete Bárány nevű, erősen feketecsokoládé-ízű söre.

Minden sörforradalom alapja a házi sörfőzők lelkesedése és kísérletező kedve – nálunk eddig ők csak inkognitóban gyakorolhatták tevékenységüket, most azonban e kérdésben is változni látszik a légkör. Ezt az is mutatja, hogy az októberi fesztiválon bemutatkozik az Első Magyar Házi Sörfőzők Egyesülete. A házi sörfőzők vállalták, hogy a helyszínen kóstolható ízelítőt adnak az otthoni sörfőzés varázslatos világából.

Az elmúlt nyáron alakult meg a Magyar Sörgasztronómiai Egyesület is, melynek célja a magyar sörkultúra általános fejlesztése, az ismeretterjesztés, a sör-sommelier-képzés, a vendéglátóiparban a kínálat sokféleségének támogatása, és végső soron ugyanaz, mint magáé a Főzdefeszté: hogy Magyarországon a jó kézműves sör mindenki számára elérhető, általános jelenség legyen – így egyértelmű, hogy nekik is az őszi Főzdefeszten kell bemutatkozniuk.

Azok a főzdék, akiket májusban megismerhettek, a nyáron nagy lendülettel vágtak bele a rájuk jellemző specialitás kifejlesztésére, így míg azelőtt ötévente jöttek a sörkülönlegességek, ebben a pár hónapban született  10-12 újfajta sör.  Érdemes lesz odafigyelni a tavaly az „Év Sörfőzdéje” díjat elnyert Békésszentandrási Sörfőzde új, szilvás sörére, és a kifejezetten a Főzdefeszt alkalmából főzött 7%-os „Fesztivál-Pilzenire”, ami különösen azok számára lehet érdekes, akik azt hiszik, hogy sörözni csak nyáron érdemes. 

Mi nem így vagyunk vele, ahogy a győrzámolyi Bors Sörfőzde sem: különben nem készültek volna a fesztiválra egy 7,5%-os félbarna belga ale-lel, melyet a sörfőző Tuck Barát sörének keresztelt, a Robin Hood kortyondi frátere nyomán. A tapolcai Stari a szervezők kérésére újra megfőzte legendás Ír Vörös sörét, melyet már évekkel ezelőtt levettek az itallapról. A Köleses srácok pedig rendíthetetlenül haladnak előre az egzotikus gabonák világában – a Főzdefeszten mutatják be Hajdinás sörüket. A Fóti Sörfőzde a nyár underground slágerének számító 6,2 %-os alkoholtartalmú Keserű Méz után megfőzte a Keserű Méz ivósör-változatát – az 5% alatti alkoholtartalom miatt ebből többet lehet inni – öröm ez azoknak, akik imádják a komló ízét, de nem akarnak felönteni a garatra.

Lesz egy nagy visszatérőnk is – a nagykátai Bauer egy év szünet után újra megfőzi a 9%-os fekete és édes Drakulát, ami múlt ősszel hódított szakmai körökben. Mellé hoznak még egy 8%-os karamelles-meggyes őszi sört, hogy bebizonyítsák, a gyümölcssörök nemcsak nyáron csúsznak. A hagyományosan egyszerű, mindennapi lágereket főző soltvadkerti Kárpi is főzött egy 7%-os fesztiválpilst, valamint egy 7%-os búzasört a Főzdefeszt közönségének.

De, hogy ne csak a saját – mégoly szórakoztató – köldökünket nézzük, ide szerveztük a fesztiválra Közép-Európa legnemesebb és legdrágább sörét, a Kaltenecker B27 nevű szupererős fenyőtobozzal, fenyőrüggyel és borókával főtt barnasört, melyet végül Tokaji Aszús hordóban érlelnek pár hónapig. Mindezt a nagyszerű téli főzeteik, a porter és a füstölt búzasör mellé. A Pivovarsky Dum a májusban nagy sikert aratott csalános sör mellé most elhozza kávés lágerét is.

Mivel a tavaszi fesztivál legsúlyosabb gyermekbetegségei a sorban állás és a lassú sörcsapok voltak, idén – ígéretünkhöz híven – túlkészültük a logisztikát, és nemcsak jobb és több sörcsapot szereztünk, de Csehországból idehívtuk a BeerPoint céget, hogy mutassa be a budapestieknek, milyen is az az igazán gyors sörcsapolás. A fesztivál ideje alatt több ilyen monszter-sörcsap is fog működni, melyek 1,5 másodperc alatt csapolnak ki egy korsó sört. 

Májusban a Gösser képviselte az osztrák sörfőzést, idén a Hoffstettner látogat el Budapestre. A Hoffstettner Ausztria legmodernebb szemléletű sörfőzdéje, a Főzdefesztre is olyan söröket hoznak, melyek nálunk még szinte ismeretlenek – egy zabos-mézes baksört, egy russian imperial stout-ot. Azért  maradt egy kis izgulni valónk, szurkolunk, hogy a tankokban megérjen a Zaphir komlóval hidegkomlózott Zaphir Bock, és azt is el tudják hozni a fesztre.

Mivel a Főzdefeszt egyik fő célja a fogyasztók jó sörrel való általános ellátottságának elősegítése, az elmúlt év egyik legfontosabb fejleményének tekinti, hogy hazánk legjobban fogyó alapsöre, a Soproni is felismerte a sörkülönlegességekben rejlő gasztronómiai és marketing-lehetőségeket. A Soproni Démont kísérleti terepnek használva ízesített sörökkel kezdett játszadozni. 

Noha a Főzdefeszt mindenekelőtt a magyar kézműves sör bemutatására jött létre, nem szabad lebecsülni a nagy sörgyárak viselkedésének jelentőségét. Ezért a Főzdefeszt örömmel ad lehetőséget Magyarország legnagyobb sörgyárának a különleges sörök piacán való bemutatkozásra: meg lehet majd kóstolni a Meggyes Démont, a Dobos Démont és az Áfonyás Démont.

Idén nem lesz nagyszínpad, de a kulturális program a tavalyinál kövérebb lesz. A fesztivál ideje alatt a Szabó Ervin Könyvtár aulájában a Magyar Sörfőzés Története című kiállítást lehet majd megtekinteni. A köztereken utcazenészek teremtenek hangulatot, performanszok és installációk verik ki a biztosítékot.

Akárcsak májusban, a fesztivált októberben is a helyszínen működő vendéglátóegységek hordják a hátukon, és ezúttal túlnyomó részük külön sörre hangolt menüvel  készül, illetve kitelepül egy kis sütögetésre. A modern sörgasztronómia új trendjeit kedvenc gasztrobloggereink mutatják be IPA-falatkáikkal, és a sörkísérő amuse bouche-okkal.

A tavaszi hagyományhoz híven meglepő járművekkel is kedveskedünk a fővárosiaknak. A beer-bike idén is egy héten át fogja csapolni a magyar kézműves söröket a szerencsés nyerteseknek és más érdeklődőknek, de idén már az 1973-as hófehér Volkswagen Transporter típusú sörterrorista Főzdebusz is ott fog állni a Szabó Ervin téren, és sört fog árulni. Keressétek még a félbevágott Polski-riksát, ami egy rezesbandát visz a vállán, és ha nehéz eljutni a Lőrinc pap tértől a Szabó Ervin Könyvtárig, fogjatok egy riksa taxit!

A belépés továbbra is INGYENES. A sörökért forintban kell fizetni, a sörök árát a vendéglátóegységek határozzák meg.

 

Az októberi Főzdefeszten részt vevő sörfőzdék listája:

 

Agro-Flott (Békésszentandrás)

armando_otchoa (Budapest)

Bauer (Nagykáta)

Blonder (Vonyarcvashegy)

Bors Sörfőzde (Győrzámoly)

Brandecker (Ecser)

Csobánkai Kézműves Serfőzde (Csobánka)

Fóti Sörfőzde (Fót)

HBH Sörfőzde (Táborfalva)

Kaltenberg (Budapest)

Kárpi (Soltvadkert)

Köleses Sör (Jászdózsa)

Kissler Sörfőzde (Dombóvár)

Mályi Ászok (Mályi)

Palóc Sörfőzde (Balassagyarmat)

Rizmájer (Csepel)

Serforrás Sörfőzde (Felsőzsolca)

Stari (Tapolca)

Szögedi (Szeged)

 

Külföldi Vendégek:

 

Hofstettner (Hofstetten, Ausztria)

Kaltenecker (Rozsnyó, Szlovákia)

Kocour (Varnsdorf, Csehország)

Pivovarský dům (Prága, Csehország)

 

további infó:

www.fozdefeszt.hu
www.facebook.com/fozdefeszt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr233252519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2011.09.26. 09:33:43

Brutálisan sokféle sör ez! Nagyon jó!

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2011.09.26. 11:34:19

Yeah!!!
Asszem ez a program ismét bevésve a naptárba!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.09.26. 12:32:27

A Grabanchoz már el is készült egy csodás édesség, amiről a blogon hamarosan hírt is adunk - hogy egy kicsit reklámozzam is magunkat...
:o]
Remek lesz, ennyiféle sör - ráadásul finomabbnál finomabbak egyszerre egy helyen. Éljen a sörforradalom!

pluto111 2011.09.26. 12:56:23

Na ez Igen.

Viszont jó lenne ha leírnátok az első tanulsága miatt, hogy kb. hány
sörcsappal, és hordóval készültök.
Mennyi a terület befogadó képessége kb.
(az hogy több lesz lehet hogy sokakat nem elégít ki)

rowi 2011.09.26. 15:10:39

tegnap sétáltam a krúdyn és láttam a plakátot, kíváncsi is voltam mikor lesz itt róla poszt. nagyonnagy yeah:)

viszont. a plakáton az áll, hogy 2x akkora terület, 2x annyi főzde stb. remélem a sor az legalább feleakkora lesz vagy kisebb, bár ezt elő fogja segíteni az októberi idő. továbbá azt is remélem, hogyha már 4 napra hízott a rendezvény, akkor a 4ik nap előtt semmi nem fog elfogyni.

én ott leszek, magamban már fel is véstem 6-8 sört, amit ki kell próbálni (nagyon remélem, hogy a b27-hez hozzá lehet majd férni...) de azt én is támogatom, hogy a nagy magyar sörgyárak kevésbé kommersz cuccaikkal megjelenjenek, az ízesített démonok erre jók első lépcsőnek.

más. csak én érzem őgy, vagy a drehernek tényleg több íze van, mint ezelőtt?

pluto111 2011.09.26. 17:11:21

@rowi: Mostanában nem ittam ,de elég változékony a minősége. Néha lehet élvezhető drehert kapni.

TonyCaviar 2011.09.26. 17:40:22

@pluto111: Szia, kb annyi csap lesz, ahány sör, plusz még fele annyi tartalékba. Hordókat utólag számoljuk. Lesz három monsztersörcsap, ami 1,5 mp alatt tol ki egy korsó sört.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.09.26. 17:43:22

@rowi: úgy is reklámozzák, hogy többféle komlóval, tehát vmit módosítottak a recepten. szerintem ez ízben alig módosít (mondjuk jó régen ittam viszonyítási alapot), aromában egy kicsit többet ad

Slowfood 2011.09.26. 20:20:27

Magyarázza már meg nekem valaki, hogy miért nem olvashatnak erről 18 alattiak?

Kultúrált italfogyasztásról ( készítésről, technológiáról ) kézműves, finom dolgok előállításáról, gasztronómiáról ( maradjunk csak a sör, bor, pálinka készítés/fogyasztás összefüggésénél ) nem hallhatnak, nem olvashatnak?

Persze: fontosabb a valóvilág.

Daniel Ortega 2011.09.26. 21:37:43

@rowi: Kb. 1 hónapja ittam 1 korsó szó szerint friss (a hordót akkor hozták az étterembe és verték csapra) drehert és hatalmas meglepődésemre finom komlós illata és íze volt.

Daniel Ortega 2011.09.26. 21:38:24

@Mantlesorrow: ja és nem láttam a reklámot :D

rowi 2011.09.27. 08:29:59

jólvan, akkor nem csak nekem tűnt fel, és ezúttal a marketing igazat mond. éljen

@Slowfood: mivel alapértelmezésben csak egy mehetet kell nyomni, így nem értem a problémát:D

Gérard Duchemin 2011.09.27. 09:01:25

@VV Dzsennifer:
"Finom a sör, csak hízlal."

A sör egyáltalán nem hizlal, ez városi legenda (félhazugság). Az szentigaz, hogy ha egyszerre iszik az ember sört, és mellé sültkolbászt fal, akkor az alkohol foglalja le a májat, az nem tud zsírbontani, így a háj lerakódik. De ekkor sem a sör hizlal, mert a benne levő alkohol nem igazán alakul vissza cukorrá, hanem csak elég.

sovesztomesz 2011.09.27. 09:18:17

@TonyCaviar: Gondolom, ha meglesz a kiosztás - hogy mit és hol csapolnak, meg ilyesmi -, arról itt ismét lesz vmilyen tájékoztatás előtte

@Gérard Duchemin: Értem én hogy nem hizlal, de csak nem szokhatok le teljesen az ennivalóról; de ha meg nem szokok le, mindjárt fel jön 5-6 kiló :-)!

FSM-hívő 2011.09.27. 13:12:13

@Gérard Duchemin: Rosszul tudod. Az el nem használt energia raktározódik el a szervezetben háj formájában, a bevitel formája tök mindegy.
Ha csak kenyéren és vízen élsz, akkor is elhájasodsz és gurulni fogsz egy idő után a kenyérrel bevitt szénhidrátok miatt, feltéve, hogy a különböző vitaminhiányos betegségek miatt megéred.
Háj lerakódása szempontjából a sör = alkohol + szénhidrát. Az alkohol egyből elkezd lebomlani, felszabadul belőle egy csomó energia, ráadásul az alkoholt úgy bontja az emberi szervezet, hogy a belőle származó fölös energiát hájjá alakítja. Mivel az alkohol bomlásából amúgy is lesz egy csomó fölös energiája a szervezetnek, a szénhidráttal már nem tud mit kezdeni, tehát elraktározza azt is. Igen, háj formájában. Amint láthatod, semmiféle kolbász nincs az egyenletben, a sör magában hizlal (kivéve, ha minden korsó sör után kocogsz kb. fél órát, vagy ennek megfelelő fizikai munkát végzel).

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.09.27. 13:43:51

@FSM-hívő: ez annyiban igaz, hogy a feles kalória bevitel az hízlal. a sörben viszont kevés a kalória, tehát csak akkor hízlal, ha sokat iszik belőle az ember.

Slowfood 2011.09.27. 17:38:05

@rowi: A probléma nem gyakorlati, hanem elvi. Ha a bejegyzés tartalmából ez nem tünt volna ki.Üdv.

szanisz 2011.09.27. 20:41:07

@Slowfood: a törvény az törvény, és mint ilyen ökölszabyályokra épül, nem pedig finomhangolásra. szerintem ebből nem kell elvi kérdést csinálni, lehet annyi minden másból.

tbundy · https://bravel.com 2011.09.27. 21:05:45

jó lesz :)))))
goo.gl/y3XXw

Slowfood 2011.09.27. 21:40:19

@szanisz: Fölöslegesen nem akarok én okoskodni, félre ne érts! Csak baromság ab start. Fenntartom az állampolgári jogom( ökölszabályra hivatkozva ugyan igazad van ) hogy értelmezhessem, meg bírálhassam, netán kiváncsi legyek, minek mi az oka, és hány háromelemis barom politikus szavaz meg ilyen bórnírt hülyeséget. De ne térjünk le a fősodorról.
Üdv.

szanisz 2011.09.27. 21:42:21

@Slowfood:

amúgy hülyeség, nyilván. lehet h eu-s dolog:)

Holland Lovas 2011.09.27. 22:41:16

@Mantlesorrow: Kevés? Szerintem meg elég sok. (pl. brewery.org/library/AlClbinger.html vagy www.fogyas.info/tapanyag-kaloria-energia-tablazat_kcal-kalkulator.php#sorok).

Megiszol 2 sört, és a napi energiafogyasztásod 20 %-át kellene kihagynod (ha csak a kalóriát vesszük figyelembe).

Gérard Duchemin 2011.09.28. 10:12:42

@Mantlesorrow: Igen, ez a lényeg. Önmagában a sör nem kalóriadús. Persze nagyon sok sör, sok kalória. De napi egy korsó nem túl sok.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.09.28. 10:28:14

@Holland Lovas: kicsit ferdén számol az a táblázat nem?
A malátás, nehezebb barna sörnél kevesebb kalória van 100 ccm-re 37 kkalória. 0,5 liter sörre meg 206-ot ír - ezt elszámolták... 5 x 37 az nálam 185.
És különben is, milyen sör? Mert ahány, annyiféle.
De ha megnézed a táblát, az összes hulladék cukros üdítő, az összes bor, de még a nem szereplő 1,5% tej (60 kcal) is több, mint a sör. Úgyhogy, marad a víz, abban valóban kevesebb a kalória.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.09.28. 14:41:13

@Holland Lovas: nem mondtam, hogy nincs benne kalória. azt mondtam, hogy nem sok. nézd meg a többi alkoholt a táblázatban, hogy azokban mennyi. vagy akár egy jégkrémet.

Gérard Duchemin 2011.09.29. 09:39:57

Még mindig tartom magam ahhoz az állításhoz, hogy a sör nem nevezhető hizlaló anyagnak. Vagy ha igen, akkor a tej annál is jobban.
Ez nem jelenti azt, hogy a sörkedvelők átlagosan ne lennének kövérebbek a borkedvelőknél. De ez nem közvetlenül a sör miatt van. (mert hát ugye mustáros kolbászt is inkább sörhöz esznek, mint borhoz) ;-)

Gérard Duchemin 2011.09.29. 09:45:24

@FSM-hívő: "a bevitel formája tök mindegy."

Ez sajnos nem igaz. Ugyanannyi energiatartalmat képviselő különböző anyagok közül (pl. cukor, zsír, fehérje, vagy alkohol) (természetesen az összmennyiség tömegre eltérő, mert a fajlagos energiatartalom más) eltérő mennyiségű zsír keletkezik, hisz a zsírrá alakítás hatékonysága eltérő. Az alkohol nagyon energiadús molekula, de nehezen alakul zsírsavvá.

ozur 2011.09.29. 12:23:23

A kalória-témához: az első Főzdefeszten Váncsa mester mondta, hogy nem véletlenül folyékony kenyér a sör beceneve, a 70-es években volt egy ember, aki egy hétig csak sörön élt, és ezt ő onnan tudja biztosan, mert az az ember ő volt. :)

Na de a Főzdefeszt 2-ről. Annyi fajta sör van, hogy kelleni fog a 4 nap, hogy végigkóstoljam...:) Valaki összeszámolta, hány fajta?

B27-et volt szerencsém inni, zseniális, szuper, nem tudom milyen jelzők illenek még rá. A legjobbak között van. Aki tudja, kóstolja meg.

Gérard Duchemin 2011.09.30. 11:32:43

A kalória-témához: az első Főzdefeszten Váncsa mester mondta, hogy nem véletlenül folyékony kenyér a sör beceneve, a 70-es években volt egy ember, aki egy hétig csak sörön élt, és ezt ő onnan tudja biztosan, mert az az ember ő volt. :)

Kenyérnek kenyér, de elég fogyókúrás kenyér. Szép számmal léteznek olyan alkoholisták, akik szinte semmit nem esznek, csak isznak (némelyikük nem kannás bort, hanem csak sört), és ezek igencsak sovány, szikár alakok. És már nem nagyon van májuk sem :-)
(amúgy én meg olyat ismerek sokat, aki egy hétig nem sörkoszton élt, hanem csak vízen (nullkalória). Fogytak, de nem túl sokat.)

Gérard Duchemin 2011.09.30. 11:35:41

@ozur: "Valaki összeszámolta, hány fajta?"

Csak 77. :-)

szanisz 2011.10.01. 13:27:11

@Gérard Duchemin:

én 'szigorúan' csak azt számoltam össze, amit még nem ittam, és egyszerűen kötelező lenne megkóstolnom, úgy 15 jött ki, az sem egy napos projekt, még 3 decinként sem. Remélem sok helyütt lehet majd üvegével is venni.

malvin1 2011.10.06. 18:03:52

A szervezés - az első nap úgy tűnik - kifogástalan.
A minőségbiztosítás viszont ...
Pl. a folyékony kenyéren is kiemelt Csobánkai Kézműves Serfőzde Fekete Bárány söre olyan "langyos" volt (annak ellenére, hogy 400ft./2dl) - én balga mindjárt 3dl (a megszokott pohár-al) kértem), szóval a sör "megítélethetetelen"
Ugayan ez elmondható pl. a Hofstettner Russian Stout sörére is.

Kipróbálnám holnap is, persze ha az idöjárás megengedi, no meg persze azért előre megkérdeyném, hogy hide-e a sör.

Na de ez (mármint az időjárás) nem igazán valószínű. Egyesek viszont tudni vélik, hogy ha a hétvégén beköszönt az a régóta előrejelzett időjárás (max. 15c, esö, viharos - 80-90km/h - szél - ami ugye nem igazán mondható ideálisnak a szabadtéri sörözés szempontjából) akkor a főzdefeszt "bevonul" a "mögöttük álló" vendéglátó egységekbbe.
Mások viszont tagadják, hogy volna ilyen "katasztrófa terv"

Akkor most mi is van?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.10.06. 22:33:46

@malvin1: "Fekete Bárány söre olyan "langyos" volt..."

Engem ez nem zavart, az íze szerintem nagyon szépen kijött. Ha a briteknek jó "melegen", akkor szerintem pont ehhez a sörhöz nem kell olyan nagyon hideg hőmérséklet.

elmeherceg 2011.10.06. 22:58:03

hát, ahhoz képest, hogy 12-kor kezdődött a feszt, egy csomó sört nem lehetett kóstolni még délután ötkor sem.
Pl. a Kocourt sem.
A kocsmáros részéről pofátlanságnak gondolom, hogy nem ad 2 vagy 3 decit, csak fél litert. Ezt nem ártott volna letisztázni azokkal, akik beszálltak a buliba.
Plusz pont a nem kocsmafüggő sörösökkel, Csobánka, Hofstettner lett leginkább kiba..va, meg persze a közönséggel, mert csak valamikor fél négy körül hozták meg a bódéikat, amit persze a szállítók csak odba..tak a tér közepére, oldja meg a helyzetet mindenki, ahogy tudja.

malvin1 2011.10.07. 09:02:21

@promontor: a stout söröket a "szakirodalom" 13°C-on ajánlja fogyasztani. Ettől ugyan "akár 2-3 fokkal is el lehet térni", én - mivel nem angliában szocializálódtam - inkább lefelé szeretek eltérni. (Nekem így jönnek ki jobban az ízek).

Mellesleg "technikai okát" sem igazán látom a langyos sörnek, hiszen nincs annyira meleg, hogy a hűtők ne bírnák.
Szerencsére a legtöbb helyen "bírták". Sajnálom, hogy pont az egyik slágerrel nem volt szerencsém.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.10.07. 09:18:33

@malvin1: Én 5 előtt pár perccel kaptam meg a bárányt, nálam rendben volt a hőmérséklete (már amennyire a nyelvembe épített hőmérő pontos...;-). Ha Te is ekkor kaptad, akkor a kettőnk "hőmérője" különbözik, ha máskor (netán később), akkor a sör melegedhetett fel...

szanisz 2011.10.07. 12:27:30

@promontor:

a csobánkai söröket én is túl melegnek éreztem, szerintem angol mércével is azok voltak. néhány észrevétel:
- a szervezés jó, nincsenek nagy sorok sehol
- némelyik vendéglátós adott ingyen kóstolót, ez teljesen jófej dolog
-Az árképzésen lehetne mit csiszolni. a grabanc,a drakula, vagy a tuck barát hatszázért korrekt egy fesztiválon, de a Mályi Ászok (ami egy teljesen jó lager amúgy) ennyiért nagyon drága. Persze nem mások zsebében akarok turkálni, és tudom hogy ez az egyes vendéglátóhelyeken is múlik, de itt valamit ki kellene találni.

szanisz 2011.10.07. 12:31:43

@szanisz:
nem akarok persze senkit lebeszélni a Mályi Ászokról, inkább csak arra céloztam, hogy nincs benne annyi "anyag", mint a többi említett sörben, más műfaj. Aki teheti, kóstolja meg.

malvin1 2011.10.07. 16:33:06

Na nekem nincs szerencsém ezzel a fesztivállal!

Gondoltam, a mai napot (na meg az időjárásra való tekintettel az egész fesztivált) a B27-el koronáyom meg. Meg is vettem az m2 előtti standon, és mivel éppen elkezdett esni az eső, beülem a az m2 előtti "kerthelységbe". Tettem ezt azon kiíráson is "felbátorodva", miszerint a fesztivál rossz idő esetén az m2-ben folytatódik.
Egy idő után viszont előkerült egy pincérnő, aki elkezdett mindenkit kihajtani, mondván, hogy nem tőle rendeltek. Én viszont nem hagytam annyiban, hivatkoztam a kiírásra. A vitára viszont felállt néhány ott üldögélő biztonsági őr, és az egyik szinte kilögdösött a a kerthelységből.
Szerencsére közben előkerült az m2 egy "prominensebb" képviselője, aki elnézést kért a pincérnő viselkedése miatt, viszont az is kiderült, hogy az agresszív biztonsági őrök nem az m2, hanem a FESZTIVÁL alkalmazottai.
Azt se nagyon érteném, ha az m2 biztonsági őrei ilyen módon védenek az m2 "érdekeit", de hogy a fesztivál által szerződtetettek mire fel jogosultak erre végképp nem értem.

Tegnap megdícsértem a szervezést, ma kénytelen vagyok hozzátenni, hogy a jövőben talán nagyobb IQ-val rendelkező biztonági őröket kellene szerződtetni.

Hamilcar 2011.10.07. 21:34:59

Mai tapasztalatok:
- a csobánkai serfőzdénél nem találtam hibát, három sörüket is megkóstoltam: Pastor ale, Lupus in lupulus és a Fekete bárányt.
- a győrzámolyiak Tuck barátja is ajánlásra méltó
- a fótiaknál minden rendben van. A tulaj nagyon segítőkész, a sörök kiválóak. A fesztre főzött sörük egész kiváló.
- a Serforrás Paracelsus-a igen jó, sajna a kiszolgáló személyzet kicsit morcos, nem fesztiválra való, de sör kárpótol
- a dombóváriaktól csak az újdonságot, a feketeribizlist tudtam megkóstolni, az nem jött be. Azért azt megjegyzem, hogy nekem a feketeribizli, mint gyümölcs sem jön be. Viszont az kétségtelen, hogy promó anyagokban szépen ott vannak.
- a dupla köleses még mindig jó, viszont a hajdinás szerintem felejthető
- Békésszentandrásról még mindig csak felsőfokokban lehet beszélni! A sörök nagyon jók és a gondoltak igen szépen a promó anyagokra is!
- Mályinál a citromost kóstoltam. Azt többet nem fogom. Túlságosan aromás.
Egyelőre ennyi. Folytatás holnap.

Sörapu 2011.10.08. 11:42:34

Sziasztok sörcikkgyűjtők!

Köszönöm a látogatásotokat a standunkon. Örülök, hogy többeteknek is ízlettek a söreink! Sajnáltam, hogy gyűjtőszenvedélyeteket nem sikerült kielégítenem, mivel promóciós anyagokat évek óta nem csináltattunk. Tekintettel a nagy sikerre, ami az elmúlt pár hónapban övez minket úgy döntöttem, hogy fokozatosan pótolni fogom ezt a hiányosságot. Hamarosan induló weblapunkon folyamatosan tájékoztatlak majd benneteket, hogy mit lehet már elérni.
Addig is, hogy valami kézzel foghatót is nyújtsak, találtam néhány "őskori" relikviát cégem indulása idejéből. Ezt szétosztom köztetek, így ha valaki ma is kilátogat a Főzdefesztre az a standunkon keressen engem és az első 12 jelentkezőnek jut ebből a tényleg egyedi apróságból.
Szép napot mindenkinek:

Sörapu

(Elnézést az offért, de hirtelen nem volt jobb ötletem.)

TonyCaviar 2011.10.09. 10:35:19

@malvin1: Kedves Malvin! Teljesen igazad van. Az őrök egyáltalán nem voltak jó fejek. A szervezőkkel szemben sem. Ezen tegnap este elgondolkodtunk, és arra jöttünk rá, hogy noha nagy igény volna egy korrekt biztonsági cégre, ilyen céget csak volt rendőrök, gengszterek és testépítők csinálnak, ezeknek meg tipikusan nincsen érzékük a finomsághoz. Olyan ember, akinek halovány fingja van arról, hogyan kellene viselkedni kultúrált környezetben az nem fog golyófejeket instruálni, hanem más munkát keres. Így a jófej biztonságiak az fából vaskarika. Pont azért veszik fel őket, mert rosszfejek. A fesztiválon a Rideg Security "gonoszék" fedőnevű különítménye dolgozott.

Hamilcar 2011.10.09. 12:07:53

@Sörapu:
A részesülők nevében köszönöm, hogy gondolt ránk! Igyekeztük ezt néhányan tegnap fogyasztásunkkal meghálálni. Remélem sikerrel!
Üdvözlettel: Csaba