Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Péntek este új vendéglátóhely csatlakozott a sörvacsora-mozgalomhoz, és nem is akármilyen. A Zila Cukrászda és Kávéház dél-pest egyik legkomolyabb gasztronómiai tényezője – olyan étterem és rendezvényhelyszín, ami szépen prosperál, noha a közvetlen környezete – Üllői út 452., Pestlőrinc – nyilván képtelen volna eltartani, tehát távolabbról is vonz vendégeket. És egyszerre legalább két esküvő van folyton.
 


A Zila család étterme egy 200 éves műemlék lövölde épületében van, számos modern toldalékkal. A Zila név több helyről is ismerősen csenghet, például itt készült az idei ország tortája, amit meg is kóstoltam, és minden ellentétes híresztelés ellenére, egészen finomnak találtam.

A sörvacsora is rendben volt – a sörsort nem kisebb szaktekintély állította össze, mint én – az ételeket Egri Péter chef készítette. A vendégek nem tudom kik voltak, de sokan voltak, és a sajtó is szép számban képviseltette magát.



Az est csúcspontja egyértelműen a másodiknak előkerülő Fűszeres vajhalfilé wonton tésztában fehérboros fokhagymás kagylóraguval, roppanós ruccolával nevezetű étel volt, melyet az Anchor Liberty Ale-jéhez szolgáltak fel. Majd utána következett a Sous- vide bélszíncsíkok bresaola chips-szel, sóágyon sült burgonyával – ehhez a Fuller’s London Porterja érkezett. Mind a két sör és mind a két étel jó volt, csak pont fordítva kellett volna párosítani. A vajhalas, kagylós ügy nagyszerű lett volna a porterhez, a bélszín tökéletes a Liberty Ale-hez.



Ezen a ponton bevallom, hogy a Cuvée Renéé alkalmazása a vacsora felén túl olyan ötlet, amit Takács Lajostól loptam, mert az ő sörvacsoráján tökéletesen működött egyfajta cezúraként. Olyan savas és annyira borszerű, hogy szétüti a lakmározós telitettséget, és a vendég felkészül általa az új kihívásokra, működik, mint a tollpihe az ókori rómaiaknál. Egri Péter meglepő módon ezt a fogást választotta úgymond főfogásnak - Tapenádos baconos csirke zellerfagylalttal, vadrizzsel - a zellerfagyi ízre tökéletes választás, de az állaga annyira vajas, krémes volt, hogy nem fedeztem fel benne azt a harsogó, izgalmas kvalitást, amit az extrémfagyik hivatottak nyújtani.



A teljes menüt már leközöltem, ezért még egyszer nem tenném, a többi fogás rendben volt, igényesen kitalált, előállított, közhelyektől mentes ételsor volt, talán egy kicsit sietve volt megoldva, és nem jutott idő a sörök elmélyült kóstolgatására. Viszont a rendezvényszervezésért felelős kollegák kitettek magukért, és a végén leoltották a villanyokat, és beengedték a repülő bonbonokat. Egy tüllbe csomagolt édesség repült két lufin, jó muri volt, a lányok sikongattak, az urak ügyességükről tettek tanúbizonyságot.
 

Címkék: sörvacsora

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr613308939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2011.10.17. 12:31:50

Sörvacsorán fehérboros ragu???

Gérard Duchemin 2011.10.17. 13:43:29

"a sörsort nem kisebb szaktekintély állította össze, mint én"

Akkor nagy gáz nem lehetett :-)

Gérard Duchemin 2011.10.17. 13:45:02

"működik, mint a tollpihe az ókori rómaiaknál"

És a hatása is a tollpihéhez volt hasonlatos? Mert az nagy show lehetett.

Bal-Age 2011.10.17. 15:28:34

@Serkoptató: Tapasztalataim szerint simán összeegyeztethető. Először, mikor nem is olyan régen hasonlóval találkoztam, akkor szkeptikus voltam, de engem meggyőztek.

Serkoptató 2011.10.17. 15:34:13

@Bal-Age: persze, lehetne, és akár lehet jó is. De egy sörvacsorán legyen a szakácsnak annyi kreativitása, hogy nem sablonokat használ.

Angelo_ 2011.10.18. 09:56:37

"– olyan étterem és rendezvényhelyszín, ami szépen prosperál, noha a közvetlen környezete – Üllői út 452., Pestlőrinc – nyilván képtelen volna eltartani"

Javaslom tegyél egyszer egy sétát például a Zilával szemben lévő rész utcáiban, de sok más helyet is mondhattam volna és akkor megváltozna a véleményed.

Tény, hogy az üllői út városkép szempontjából eléggé szégyen, az elég jelentős számú tehetős réteg egy-két utcával beljebb húzódik a forgalom elől, marad a kisvállalkozók és kisboltok tömege, amelyeknek nincs tőkéjük arra, hogy rendbe tegyék külső környezetüket, a Zila szerencsére kivétel e tekintetben. A 18. kerületben nincs igazán városközpontnak való hely, az üllői útból viszont egy nagyon sajátos központot lehetne csinálni, persze csak 10-15 éves távlatban, mert óriási pénzekbe kerülne.

TonyCaviar 2011.10.18. 10:31:14

@Angelo_: Ok, valszeg igazad van, és elnézést nem akartam fumigálni az ott lakókat, és tényleg nem jártam két utcával beljebb...
süti beállítások módosítása