A sörnél, mint sokarcú alkoholos italnál, legalább olyan fontos a megfelelő pohár használata, mint a bornál vagy az égetett szeszeknél. A különféle sörök ugyanis különféle poharakat követelnek. Persze nem úgy, ahogy az excentrikus belga marketinggépezet diktálja, hogy minden egyes márkának legyen saját kézzelfestett óriáspohara – az csak a játék. A lényeg, hogy a pohár a lehető legtökéletesebben kiszolgálja a sörfajta jellegzetes igényeit.
Pl. ha tetszik, önkényesen két részre oszthatjuk a sörök világát, a sörök egyik részét nagy kortyokban, lendületesen érdemes inni, a másik részét pedig szürcsölve, apró kortyokban érdemes élvezni. Nyilvánvaló, hogy a nagy kortyokban fogyasztandó sörhöz nagyméretű, nagyszájú pohár kell, amibe ideális esetben még az orrunk is belefér. Továbbá, mivel ilyen nagy poharunk van, sok sör fér bele, és a sok sör egy része bizony akár negyedóránál tovább is a korsóban pihen, tehát arra is érdemes vigyázni, hogy ez idő alatt ne melegedjen a kívánt hőfok fölé, amit két módon szoktak elérni. Egyrészt vastag anyagból készül a korsó fala, ezért némileg hőszigetel, másrészt fület kap a korsó, ami megakadályozza azt, hogy a tenyerünk melegét átvegye az ital. Mindenki ismeri a klasszikus gödröcskés, füles üvegkorsót, amiből klasszikus sörözőkben a német, cseh stílusú lágereket isszák.
De vegyünk egy lassú kortyokban élvezendő sört, például egy magas alkoholtartalmú, sűrű sört – ezt nyilván nem is lehet nagy kortyokban inni, ezért nem kell neki nagy száj. Viszont mivel a nagy alkoholtartalom jó esetben hatalmas aromákkal, mély komplexitással is jár, idő kell a sörnek ahhoz, hogy minden titkát kiadja, az idő pedig gyakorlatilag melegedést jelent. Hogy a melegedéssel járó kitárulkozás biztosan megtörténjen, mielőtt kiürül a pohár, a pohárnak nagy kerek feneke van, amit a fogyasztó óhatatlanul is a tenyerén dédelget, üzembiztosan közvetítve a testhőt a sörnek. Ennek tipikus esete a tulipánpohár, melyből a megfelelő játékos sajátpohár hiányában az összes belga sört ihatjuk, de gyakorlatilag az összes szokásosnál erősebb, és felső erjesztésű sört.
A poharak világa persze ennél jóval bonyolultabb és sokrétűbb, a pilzeni söröket pl. hosszú, finoman nyíló „flute” –furulya pohárból illene inni, melynek a formája a megfelelő habkupakot hivatott biztosítani, a búzasöröknek dukáló „váza” óriási szája egyrészt a hatalmas habkoronának csinál helyet, másrészt a pohár ivási célzatú megdöntésénél kialakuló hirtelen sörfelület-növekedést biztosítja, ami csodálatosan felszabadítja a búzasör egzotikus aromáit. Később majd elemzek még poharakat, addig itt lehet szemezgetni. >>>