A Dark Island több okból is nevezetes sör. Cask-változatban (azaz angol hordóban, másképp: real ale-változatban) többször is megnyerte a GBBF fődíját. Ráadásul az Egyesült Királyság legészakibb sörfőzdéjében készül, az Orkney szigetén található Orkney Breweryben.
Sörünk nagyon sötét, mélybarna folyadék, hamar múló, szép, krémes habbal. illata savanykás, gyümölcsös, hűvös, gumicukros. Kortyolásra szépen felidézi az angolszász stoutok könnyed karakterét, és azon belül is a skótokét, melyek jellegzetesen még puhábbak, lágyabbak, mint az angolok.
A Dark Island is ilyen igazán selymes, vizes sör, nem egy vadállat, nyoma sincs a címből levezethető heavy metalos hatásvadászatnak. A pörköltsége is visszafogott, kellemesen csokoládés. Az élesztő is jelen van az ízben, némi sós umamit kölcsönöz neki. Nem túlzottan eredeti íz, inkább klasszikus szépség, pár apró csavarral, némi érdekes komlózással. És a puhaságot fokozó, egy ilyen sötét sörben némileg meglepőnek ható búzamaláta hozzáadásával.
Ezzel együtt alapvetően klasszicizáló, hagyománytisztelő sörről van szó, amit messzemenőkig alátámaszt az elegánsan és pontosan eltalált szárazsága, a finoman adagolt szőlős, fügés gyümölcsössége, és az, hogy érzékszervi tulajdonságaiban (puhaság, sósság) már szinte egy real-ale-re emlékeztet. De hozzá kell tenni, hogy ebben a selymes, csendes éjszakában végig van valami nyugtalanító, valami vihar előtti csend – ez persze lehet, hogy csak a marketing hatása a fantáziára.