Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



FK: Hogyan lettél sörpápa? Ez a rendes foglalkozásod? Mivel foglalkozik egy sörpápa?

CS: Régóta írok sörről, és a kiadóm úgy érezte, hogy az írásaimban egyfajta főpapi méltósággal nyilatkozom. Ezért az egyik könyvemre ráírtuk, hogy “Bierpapst”, és ez olyan találónak bizonyult, hogy azóta is Sörpápának hívnak. Azóta levédettem a Bierpapst szót, és most ez nemzetközi védettség alatt álló márkanév. Noha söríróként vagyok a legismertebb, másról is írok. Papíron a “Der Standard” politikai újságírója vagyok. Az estéim nagy része sörkóstolással telik, vagy az ausztriai sörkalauzom javítgatásával, ami az interneten is elérhető: www.bier-guide.net.

FK: Biztosan jártál már Magyarországon. Milyen tapasztalataid voltak?

CS:Az első magyarországi látogatásaim a nyolcvanas években nem voltak túlzottan sikeresek – már, ami a sörügyeket illeti. Egy évtizeddel később végiglátogattam a nagy magyar sörgyárakat – Sopront, Kőbányát, Martfűt – melyeket éppen akkor modernizáltak. Továbbá meglátogattam egy budapesti brewpubot is, ami bajor stílusú sört főzött. Aztán újabb évtized múlva visszatértem és Budapesten nyüzsgő éjszakai életet találtam – azt láttam például, hogy a belga sörözők (Belgian style bars – lehet, hogy másra gondol – a szerk.) sokkal sikeresebbek, mint Bécsben.

FK: Mi a véleményed az osztrák és a magyar sörkultúráról?

CS: Nyilvánvaló, hogy a sörivók többsége nagyon keveset tud a sör sokféleségéről, és mindkét országban megelégszenek a hagyományos lágerekkel. De a változás elindult: ma már mindenhol vannak olyan sörivók, akik képesek élvezni az ízes és érdekes söröket.

FK: Mi a véleményed az amerikai sörforradalomról és annak Európára gyakorolt hatásáról?

CS: Az amerikai sörfőzés ma a világ sörfőzőinek első számú inspirációja. Az új kultúra különösen nagy hatást gyakorol a hagyományos láger-országokban, mint Olaszország vagy Brazília, de hatással van Nagy-Britanniára is, ahol a hagyományos angol stílusok amerikai változatai egészen felforgatták a konzervatív söripart. Noha a Közép-Európai sörivó lassan fogadja be az új sörműfajokat, azok a kis sörfőzdék, akik kipróbálták az újhullámos recepteket, azt tapasztalták, hogy újításaik, ha szűk körben is de heves izgalmakat váltanak ki.

FK: Mi a véleményed a Reinheitsgebotról és az adalékanyagokról?

CS: Nyilvánvaló, hogy az olcsó adalékanyagok – pl. a kukoricaszirup – felhasználásával vacak sörök jönnek létre, de azt is meg kell értenünk, hogy a tisztasági törvény önmagában nem garantálja a jóízű sort. A nagy német sörgyárak a tisztasági törvény emlegetésével azt sugallják, hogy minden német sör egyformán “tiszta” és ezért egyformán “jó” is. E logika mentén haladva úgy tűnhet, hogy a legjobban fogyó német sör egyben a “legjobb” német sör is. Persze legtöbb az Oettingerből fogy – ami egy diszkontmárka. Németországban egy félliteres palack átlagára mindössze 50 cent. Ha ügyes vagy, 4 euró alatt megkapsz egy rekesz sört. Olyan sört, melynek főzésénél betartották a Reinheitsgebot szabályait, amit egyesek “Einheitsgebotnak” (Egyformasági törvény) csúfolnak – alig van rossz sör a piacon, hiszen mindenki az olcsó “jót” veszi – ha egyáltalán sört vesznek. A sörfőzdéknek pedig – a külföldi tulajdonban lévőknek és a néhány családi kézben megmaradtnak egyaránt - nem marad más választásuk, mint beszállni az árversenybe. A Brauwelt szakmai lap felmérése szerint az úgynevezett nagy nemzeti márkák a termelésük 60%-át diszkont áron adták el – az ajánlott fogyasztó áruknál nagyjából 30%-kal olcsóbban.
És, amint azt fentebb kifejtettem, ez a sok olcsó sör soha nem lesz érdekes, jóízű sör – a nagy részük gyengén komlózott pilzeni. A Reinheitsgebot tehát nem képes garantálni az érdekes és jó sörök megszületését – éppen ellenkezőleg: megnehezíti a drágább alapanyagok felhasználásával készült sörök (pl: single-hop sörök, IPA—k, de akár az Altbier vagy a Berliner Weisse) értékesítését is, még akkor is, ha azok szintén a Reinheitsgebot szabályai alapján készültek. Egyúttal megfosztja a választási lehetőségtől azokat a fogyasztókat, akik különlegesen fűszerezett sörökre vágynak, vagy akár csak búzamalátát szeretnének látni az alsóerjesztésű sörükben – mint pl. a Zwickl típusú sörökben.

FK: Azt mondják rólad, hogy neked sikerült visszaadnod az osztrák sör önbecsülését. Hogyan érted ezt el?


CS: Úgy 25 évvel ezelőtt kezdtem el a nyilvánosság előtt arról beszélni, hogy milyen fontos a választék. Kis sörfőzdékről beszéltem, melyek érdekes söröket főznek, sörfőzőkről és az ő személyes történeteikről, illetve pubokról, melyek sokféle sört mérnek. Így rátaláltam a fogyasztóknak arra a mégoly apró csoportjára, akiket érdekeltek az importsörök, a fura alapanyagokból készült sörök, és egyáltalán a sörről való tudás. Azóta az osztrák sörfőzők elkezdtek olyan söröket főzni, melyek korábban csak importból voltak elérhetők. Ma már vannak itthon főzött portereink, stoutjaink, witbierünk, IPA-nk, belga triple-ünk. Hogy nekem ebben miféle szerepem volt? Az írásaim, valamint rádiós és televíziós megjelenéseim bizonyára hozzásegítették a kis és közepes méretű sörfőzdéket az ismertséghez. Az évente frissülő “Conrad Seidl Bierguide” ráirányítja a figyelmet a széles választékkal rendelkező komoly kocsmákra.

FK: Milyen sört várnál Magyarországról?

CS: Nem könnyű elképzelni, milyen a “tipikus magyar íz” – de talán a barackpálinkát lehet annak nevezni. Szívesen megkóstolnék egy barackpálinkás hordóban érlelt belga típusú ale-t. De ugyanilyen szívesen kóstolom a Magyarországról származó amerikai típusú kézműves söröket is.
 
FK: Magánemberként milyen söröket szeretsz?
CS: Be kell valljam, hogy én “hophead” vagyok (komlófej – amerikai kifejezés az olyan sörivókra, akiket mindennél jobban érdekel a sörben a komló íze – a szerk) – a kedvenceim a keserű pilzeniek és az IPA-k.

FK: Találkozunk a következő Főzdefeszten?
CS: Nagyon szeretnék elmenni – és el is fogok, ha jó előre megtudom az időpontot.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr133465597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2011.12.15. 15:50:46

Tök jó interjú, élmény volt olvasni, gratula

Gérard Duchemin 2011.12.15. 15:51:19

És itt komolyabb is a feje, nem idétlen :-)

Bélabácsi 2011.12.15. 18:06:00

Erről a következő sztori jut eszembe: vagy 12-13 éve egy német cég hazai képviseletének alkalmazottjaként egy München melletti kisvárosban tartott tréningen vettem részt, ahol kb. 15, különböző rendű és rangú német kollégűval együtt okosodtunk.

Este a bárban a harmadik búzasöröm után egy kis társaságban rákérdeztem az egyik szakinál, ismeri-e az Edelweiss-t. Persze, az a virág, mondta. Mondtam, nem arra gondoltam, hanem az osztrák búzasörre.

Erre kisebb röhögés tört ki (hárman vagy négyen felém fordultak), és a következő kérdéseket kaptam:

1.) Ausztriában főznek BÚZAsört ?
2.) Ausztriában főznek egyáltalán SÖRT ?

Na erről ennyit. Az osztrák sörpápa véleményéhez a Reinheitsgebotról.

TonyCaviar 2011.12.15. 18:12:05

@Bélabácsi: Kb ennyit szok tudni a műveletlen sörivó az amerikai sörfőzésről is.

pluto111 2011.12.15. 20:09:53

@TonyCaviar: Azért ha megiszol egymás után egy Edelweiss-t meg egy Paulanert akkor érteni fogod miről beszélnek.

Ez a pálinkás irány nem ördögtől való :)

TonyCaviar 2011.12.15. 20:28:18

@pluto111: Ennek így semmi értelme. Ha megiszol egymás után egy diszkontált Oettingert és egy egy Salm Marzent, akkor pont az ellenkezőjét fogod gondolni. Csomó jó sör van a németeknél is, de az biztos, hogy aránylag nehezebben nyílik meg a piac az újhullámra, mint Ausztria. Nincs ebben semmi meglepő, vagy szégyellnivaló. Ez nem minősíti ezeket a sörkultúrákat, csak jellemzi. Végtelenül fárasztónak tartom, hogy nemzeti kakaskodásra használják fel a sörfőzési hagyományokat, kultúrális különbségeket. Ennél szerintem többet ér a dolog. Ez nem foci.

TonyCaviar 2011.12.15. 20:31:36

@pluto111: Barackpálinkás hordó nagyon jó ötlet. Csak Magyarországon egyenlőre nem nagyon tudunk belga old ale-t főzni, viszont akkor mit rakjunk bele? Nyilván valami aranyszínű, erős sör kellene, nem friss bubis, hanem érlelhető, nemes. Valakinek csak beugrik a megoldás.

pluto111 2011.12.15. 21:53:34

@TonyCaviar: Azért az Edelweiss meg a Paulaner mindkét országban a tömegtermékek élmezőnyébe tartozik.
Nem a legrosszabbat meg a legjobbat kell összehasonlítani.
Egyébként az osztrák core lagerek kifejezetten jók (gösser, zipfer, stb).
Búzában bajorok azért jobbak.

Pálinkás dologban egyetértünk :)
(nem feltétlen csak barack)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.15. 22:08:26

Remek interjú. Egy kicsit belepillant a paprikajancsis trachter-jelmez mögé. Sokkal jobban árnyalja a képet.

krulis 2011.12.16. 09:14:38

@TonyCaviar: Tölgyfa chipsszel lehet próbálkozni, a borászok is használják barrikolás helyett. Be kell áztatni barackpálinkába, utóerjedéskor bele kell tenni a tartályba és máris olyan, mintha pálinkás hordóban erjedt volna a sör. Na jó, azért nem teljesen olyan, de ez alapján el lehet dönteni, hogy van-e fantázia a dologban. Én amúgy a pálinka - sör párosításban nem hiszek, viszont a tokaji aszú ízvilága jól illene valami belga barnához. Bár ezt már kitalálták mások is.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.12.17. 10:49:29

Én úgy látom nem leszólja a német söripart (és vele párhuzamosan a tisztasági történyt), hanem félti, a kontraszelekciótól, és a recessziótól

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.12.20. 14:34:40

A barackpálinkás hordóval az a baj, hogy nagyon kevés van. Én igen ritkán találkozom érlelt barackkal. Akkor már a tokajis hordó jobban hangzik. Titkos vágyam, hogy érleljek egyszer tokaji borpárlatot pár évig egy egyszer használt aszús hordóban.
süti beállítások módosítása