Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A két ünnep közti csendes, fényhiányos napok, amikor az élethez szükséges derűt valahonnan belülről kell újratermelni, tökéletesen alkalmasak a súlyosan erős sörök kóstolására.
 


Az Emelisse-ből már csak egyetlen palack volt a Csakajósörök polcának tetején, úgy tűnt, lehet, hogy nem is eladó, ez felcsigázta a képzeléetemet, aztán kiderült, hogy persze m,meg lehet venni jó drágán, akkor már nem volt visszaút – nem futamodtam meg az orosz birodalmi stout-tól.

Talán mondanom sem kell, hogy fekete mint a veszedelem, a barna hab szinte világít a tetején. Az illata meglepően gonosz, intenzíven gyümölcsös, agresszív szétfermentált feketekávé illat. Az íze durva, és valahogy nem is lehet az egészet érezni, mert nehezen nyílik meg, szinte szét kell feszíteni. Iszonyú brutális, mintha óriási erővel préselték volna össze ilyen kis helyre ezt a hatalmas ízt,egy egész tartály aranyászokot bekeserítene, és a színe sem volna a régi. (milyen gasztro-terror akció volna már 1200 forintos sűrű imperial stoutokkal elrontani egész tartály olcsósört?)

Azért lassan kinyílik, és a konyakmeggytől a fekete csokin át a legsúlyosabb vörösborokig mindenféle megjelenik az ízében. Az az igazság, hogy ezt még télen sem könnyű meginni, a három deci felét el lehet rakni másnapra. Keresem fejben az alkalmat, hogy mihez passzolna egy ilyen sör, de egyszerűen nem találom, lehet hogy az én életmódom szegényes. Egy kicsit a beer geek breakfestre emlékeztet, és az is biztos, hogy ettől nem bealszol, hanem felpörget, úgyhogy az este nem az ideális fogyasztási időpont, inkább mondjuk ebéd után egy fél pohárral.

A főzdéről nem sokat lehet tudni, azon kívül, hogy a kilencvenes évek végén vándorfőzdeként kezdték, ma már brewpubjuk van. Ezen a sörön maximálisan érződik a vándorsörfőzők romantikus extrém hozzáállása a sörfőzéshez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr353499580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steflac 2011.12.28. 15:55:49

A stoutot nem ismerem, de a TIPA-juk valami isteni!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.28. 20:27:50

ahogy nézem, az imperial stoutjukat kipróbálták egy-két fajta hordóban. Igazi jó kis kísérletező minifőzde

sovesztomesz 2011.12.28. 21:59:19

Hát, a Mikkeller geek breakfast-hoz én nem tudnám hasonlítani, az markánsabban kávés, de komplex, annyi szent.

...én sem egyedül ittam; nem vmi könnyű cseh barna ivósör, az tuti.

Nem a legnagyobb kedvencem, de ott van nagyon...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.12.29. 16:24:34

"milyen gasztro-terror akció volna már 1200 forintos sűrű imperial stoutokkal elrontani egész tartály olcsósört?)"
már úgy érted feljavítani?! :)

Gérard Duchemin 2011.12.29. 22:58:59

@Mantlesorrow: Attól függ kinek a nézőpontjából. Attól a fazontól nézve, aki az esti meccs alatt 3 ászokot gurít le, és élvezi, hogy semmi keserű íz nincs benne, csak édeskés rohadtkukoricazamat, nos számára ez elrontás lenne.

exodusAttack 2011.12.30. 10:37:04

@Gérard Duchemin: Mondjuk ha az Ászokba beleöntenénk valami értelmeset, az attól még moslék maradna :D, a jót meg elpazarolnánk. Én azt nem tudom felfogni, hogy az emberek döntő többségének ennyire nincs igénye normális sörökre, miközben a sörnek nevezett termékek eladása nem éppen alacsony? Vagy az árérzékenység a kulcstényező? Vagy csak nem ittak még normális sört? Míg van borkultúra, sörkultúra semmi. A Corsendonk Agnust kóstoltattam otthon, az volt a vélemény, hogy nincs nagy különbség a Szalonhoz képest :D Érdekes meglátás...
Az édeskés bűnnrossz löttyökhez szokott népeket a Pilsner Urquell már szerintem sokkolná, pedig messze áll az extremitástól.

Gérard Duchemin 2011.12.30. 12:02:57

"Vagy az árérzékenység a kulcstényező? Vagy csak nem ittak még normális sört?"

Én szerintem azonos arányban szerepel az árérzékenység (csatornasörök (még a borsodinál is ezt a szót használják ezekre a vezetők)), és az, hogy reklámmal szarra vannak szoktatva (Soproni-Borsodi-Arany Ászok trió reklámja).
Ilyen erős érvek ellen versenyezni nem lehetséges.

pluto111 2011.12.30. 18:27:41

@Gérard Duchemin: Ezért az a véleményem, hogy adóügyileg kellene büntetni a szándékosan rosszat termelő cégeket (ha már úgy is van ilyen jellegű törvény az országban).
Amíg nincs viszonyítási alapja a tömegeknek, addig gyárthatják a szörnyűségeiket.

Gérard Duchemin 2011.12.30. 20:42:27

@pluto111:

"Ezért az a véleményem, hogy adóügyileg kellene büntetni a szándékosan rosszat termelő cégeket (ha már úgy is van ilyen jellegű törvény az országban)."

Az az ember aki törvényt hoz (mert csak egy ilyen ember van ebben a honban), leszarja ezt. Neki csak a hatalom kell.

Gérard Duchemin 2011.12.31. 09:14:03

@Sopronidemon: Amikor írtam, nem ittam semmit, és még pluszban igazam is volt.
süti beállítások módosítása