Az IPA a Kaltenecker egyik legfontosabb söre. Végül is még mindig csak három IPA (Grabanc, Serforrás, Kaltenecker) van a Kárpát medencében, pedig már évek óta lehet tudni, mennyire fontos műfaj. Viszont nem könnyű előállítani.
A Kaltenecker IPA általában csapon van a Piritósban, én viszont pont Rozsnyón jártam, ezért egy üvegeset teszteltem. Opálos okkersárga szín, gyorsan múló fehér hab. Az illata jellegzetesen savas, főzelékes, talán káposztás is, mindent felülír a zöld gyomnövényes komló. Illetve majdnem mindent – ahogy melegszik, előbújik egy kis parfümös, pikáns malátaillat is.
A korty kellemes közepes testű, gyengéden karbonált, ahogy kell. De feszültség az van benne bőven, keményen egymásnak feszül a visszafogottan gyümölcsös felsőerjesztés, és az a kemény savas vonulat, ami már az illatból is előjött. Valószínűleg a komlózáshoz lehet némi köze, de ebben nem vagyok biztos. A komló mindenesetre hamar átveszi a főszerepet, a malátának tényleg csak logisztikai szerep jut. Érződik, hogy sok a komló és sokféle a komló, valami felvillanó gyümölcsösség – sárga trópusi jellegű, talán ananász, de savankásabb, talán licsi vagy éretlen valami - majd földes száraz keserűség, ami nagyon ott van. Mindazonáltal hiányzik az az elektromos, pszichedelikus citrusosság, ami a világ egyik kedvenc sörévé tette az amerikai IPA-kat, aminek tulajdonképpen egyszerű magyarázata van – nincsen benne Cascade-komló, vagy más Cascadiából származó komló. De ezt nem azért mondom, mintha akkor már nem is lehetne jó, csak, hogy pontosan feltérképezhessük az ízeket és az eredetüket.
A Kaltenecker IPA egy erősen komlózott, nem amerikai, és nem is angol jellegű IPA, legibnkább, akkor már gömöri IPA, hiszen Rozsnyó Gömör vármegye központja, és a gömöriek büszkék a konyhájukra, az ízeikre – melyek főleg a káposzta-tészta-disznó-fokhagyma vonalon mozognak – és el kell ismernem, ezekhez az ételekhez ez az IPA nagyon passzol. A savassága pedig nagyszerűen kezeli a gömöri vacsorákra jellemző zsíros, nehéz húsokat. A korty végén egyszerre lesz benne az égetett szeszekre jellemző csípős édes szirup és a száraz földes komló, ami már nem tájspecifikus, hanem egyszerűen finom, olyasmi, amitől az ember emelgetni kezdi a poharat.
Ki kellene próbálni ezt az IPA-t a magyar konyha alapételeihez is, biztosan ott is megtalálná a helyét. Ha minden igaz, erre lesz is alkalmunk, mert a Kaltenecker nemhogy nem görnyed a válság súlya alatt, hanem hétmérföldes lépéseket tesz. Májusban nyitja meg ugyanis a régi üzemegység mögötti új főzdét, ami már ránézésre is sokszorosa a réginek, kapacitásra meg kb. a 10-szerese. A 4 millió eurós építkezés szeptemberben kezdődött és márciusban be is fejeződik. A sörtechnológiát a Camba Bavaria főzdével egy kézben lévő BrauKon szállítja, akik egyébként a delawari Dogfish Head főzdéjét is építették. Úgyhogy lesz mit innunk a nyáron, ettől nem kell félni.
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.