Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gömöri IPA

2012.02.01. 11:40 - TonyCaviar



Az IPA a Kaltenecker egyik legfontosabb söre. Végül is még mindig csak három IPA (Grabanc, Serforrás, Kaltenecker) van a Kárpát medencében, pedig már évek óta lehet tudni, mennyire fontos műfaj. Viszont nem könnyű előállítani.

A Kaltenecker IPA általában csapon van a Piritósban, én viszont pont Rozsnyón jártam, ezért egy üvegeset teszteltem. Opálos okkersárga szín, gyorsan múló fehér hab. Az illata jellegzetesen savas, főzelékes, talán káposztás is, mindent felülír a zöld gyomnövényes komló. Illetve majdnem mindent – ahogy melegszik, előbújik egy kis parfümös, pikáns malátaillat is.

A korty kellemes közepes testű, gyengéden karbonált, ahogy kell. De feszültség az van benne bőven, keményen egymásnak feszül a visszafogottan gyümölcsös felsőerjesztés, és az a kemény savas vonulat, ami már az illatból is előjött. Valószínűleg a komlózáshoz lehet némi köze, de ebben nem vagyok biztos. A komló  mindenesetre hamar átveszi a főszerepet, a malátának tényleg csak logisztikai szerep jut. Érződik, hogy sok a komló és sokféle a komló, valami felvillanó gyümölcsösség – sárga trópusi jellegű, talán ananász, de savankásabb, talán licsi vagy éretlen valami - majd földes száraz keserűség, ami nagyon ott van. Mindazonáltal hiányzik az az elektromos, pszichedelikus citrusosság, ami a világ egyik kedvenc sörévé tette az amerikai IPA-kat, aminek tulajdonképpen egyszerű magyarázata van – nincsen benne Cascade-komló, vagy más Cascadiából származó komló. De ezt nem azért mondom, mintha akkor már nem is lehetne jó, csak, hogy pontosan feltérképezhessük az ízeket és az eredetüket.

A Kaltenecker IPA egy erősen komlózott, nem amerikai, és nem is angol jellegű IPA, legibnkább, akkor már gömöri IPA, hiszen Rozsnyó Gömör vármegye központja, és a gömöriek büszkék a konyhájukra, az ízeikre – melyek főleg a káposzta-tészta-disznó-fokhagyma vonalon mozognak – és el kell ismernem, ezekhez az ételekhez ez az IPA nagyon passzol. A savassága pedig nagyszerűen kezeli a gömöri vacsorákra jellemző zsíros, nehéz húsokat. A korty végén egyszerre lesz benne az égetett szeszekre jellemző csípős édes szirup és a száraz földes komló, ami már nem tájspecifikus, hanem egyszerűen finom, olyasmi, amitől az ember emelgetni kezdi a poharat.

Ki kellene próbálni ezt az IPA-t a magyar konyha alapételeihez is, biztosan ott is megtalálná a helyét. Ha minden igaz, erre lesz is alkalmunk, mert a Kaltenecker nemhogy nem görnyed a válság súlya alatt, hanem hétmérföldes lépéseket tesz. Májusban nyitja meg ugyanis a régi üzemegység mögötti új főzdét, ami már ránézésre is sokszorosa a réginek, kapacitásra meg kb. a 10-szerese.  A 4 millió eurós építkezés szeptemberben kezdődött és márciusban be is fejeződik. A sörtechnológiát a Camba Bavaria főzdével egy kézben lévő BrauKon szállítja, akik egyébként a delawari Dogfish Head főzdéjét is építették. Úgyhogy lesz mit innunk a nyáron, ettől nem kell félni.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr234043096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vzsozso 2012.02.01. 20:42:02

Csodálkoztam is, hogy mi a csuda nőtt a söröző mögé tavasz óta, mióta nem jártam ott? :-)

Az IPÁ-juk tényleg jó, habár csapon az igazi, de a flakonosra sem lehet panasz.

sovesztomesz 2012.02.01. 21:53:37

Ez annyira jól néz ki, hogy még az is megbocsájtható, hogy plasztik palackos a sör és nem homogén hátterű a fénykép :-).

Én még csapon nem tapasztaltam a Pirítósban, de akkor sűrűbben nézek be mostantól :-).

kieső 2012.02.02. 09:04:26

Három hete voltunk ott és a 16-os Brokát mellett volt az egyetlen értékelhető sör. Azt mondta a felszolgáló, hogy 4 szokott csapon lenni, a másik kettő a vaníliás és chillis volt, ami sokunkat nem hiszem, hogy nagyon beindítana. De az ipa...hát ilyeneket nem éreztem mint TC, csak azt, hogy jó inni :-)

Petyike01 2012.02.02. 17:02:11

Hamarosan jön a Csobánkai IPA is ;) és remélhetőleg lesz belőle folyamatosan!

Tisztelt szerző, egy Anderson Valley, Sierra Nevada, Flying Kutya, Titan mellett ez a felvidéki IPA milyen minőséget képvisel ?
süti beállítások módosítása