Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Straffe Hendrik

2012.02.06. 13:54 - TonyCaviar




Újfajta belga sört találni a Csakajósörben eggyel meglepőbb dolog, mint hétdecis 3000 forintos hordóérlelt amerikai Black IPA-t vagy más meredek különlegességet. Ezért is nyúltam azonnal a palackért, amikor megláttam a Straffe Hendriket.


Meglepően sötét vörösesbarna folyadék kerül a pohárba, gyönyörű, szinte zsíros habzással termelődő habbal, ami lassan apad, míg középvastag dunyha nem lesz belőle, melyen kis krátereket ütnek a több helyen is feltörő buborékliftek. Az illata az üde, fűszeres malátáé.
Az íze szépen hozza az illat ígéreteit, kellemesen csípősen, fűszeresen kezdődik, amit az izgága buborékok tovább hangsúlyoznak, aztán fellángol egy kis alkoholhő, ami a sötétebb, mély gyümölcsös ízeket teríti szét a szájban, szilvás, borsos, szerecsendiós aromafelhők mutatkoznak be. A komló csak a háttérből logisztikázik, temperálja az ízeket.

Jellegzetesen kifinomult, tipikusan belga ízprofil, szép és törékeny, főleg a kandiscukros utóerjesztéstől, bár nem tudom, ki hogy van vele, nekem kezd elegem lenni a belgák csuklóból megoldott palackerjesztéséből. Nem mintha minőségi problémáim lennének, de ez a kis szúrós csípős buborékfelhő, amit már szinte elvárunk a belgáktól, némileg egyneműsíti a különféle sörök okozta eltérő élményeket, talán csak unom, ahogy a core-lagerek agresszív sportcipő-szagú elefántbuborékjait is hamar meg lehet unni.

Azért a Straffe Hendrikben van személyiség is, nemcsak uniformitás. Néhol kilátszik a szokatlanul erősen pörkölt maláta savanyúsága és ez izgalmassá teszi a szokványos belga ízprofilt. És meg kell jegyezni, hogy a 11% alkohol is gyönöyrűen el an dolgozva, alig érezni, és végül nem üt le – kellemesen iható, üdítő sör marad.

A Huisbrouwerij De Halve Maan (Félhold) az egyetlen ma is működő bruges-i sörfőzde, amit konkrétan a történelmi városközpontban találunk. A főzde alapjai a XVI. századik nyúlnak vissza, és  az utóbbi 150 évben ugyannak a családnak a kezén van, jelenlegi formáját 2005-ben nyerte el. Tényleg, nézte valaki annak idején a Guldenburgok örökségét? Milyen sört főztek a Guldenburgok?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr294071857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2012.02.06. 14:18:29

valaki szombaton tett rá célzást. én úgy emlékszem Guldenburg volt talán a sör neve is, de nem biztos

Kortyondiak 2012.02.06. 20:39:45

Mi voltunk ott!
Az egész sörgyár látogatás nem ért annyit
mint a söreik! Buta turista terelés!
Viszont a söreik mid a kategóriájuk élén
(blonde, dubbel, trippel, quadruppel és télen van bock is, mi sajna tavasszal voltunk).

toshiba 2012.02.12. 16:31:22

@Kortyondiak:
Nem igazán értek veled egyet. A múzeum tényleg nem volt nagy durranás (sajnos az igazi főzdét nem mutatták meg), de az épület tetejéről páratlan a látvány a meseszép városra. A Belfort toronyból is biztos szép, csak a belépő duplája és ha jól tudom 400 lépcsőt kell megmászni és a végén sört sem kapsz, pedig 800 lépcső (föl-le) után szerintem bárki megérdemelné.
A Félholdban viszont szűretlen Brugge Zot-t kaptunk (ajándékba), amit nem forgalmaznak, csak itt kapható.
Szóval, ha valakit a jó sorsa erre visz ne hagyja ki.

Kortyondiak 2012.02.12. 21:19:54

@toshiba: Pontosan azt fogalmaztad meg amit én is leírtam: A múzeum tényleg nem volt nagy durranás (sajnos az igazi főzdét nem mutatták meg)!
A többi meg parádés volt :))

Harald hardrode 2012.02.16. 11:21:49

Én is Brugge-ben fogyaszottam a Hendrik családot, szuperek. Egyébként a csakajoba most van Grimbergen Optimo Bruno, ami nálam a best of a belgák között.
süti beállítások módosítása