A Főzdefeszt idén sem hagyja kézműves sör nélkül a sörivó népet. A tavalyi fesztiválokon bebizonyosodott, hogy óriási az érdeklődés a magyar kézműves sör iránt, ezért a szerveuzők elhatározták, hogy a fővároson kívül is megmutatják, mit tudnak a sörfőzőink. A 2012-es fesztiválsorozat első eseményét március 16-17-én, Miskolcon tartjuk meg, a központi fekvésű Szinva Teraszon, a Szinva patak partján, a nevezetes Kortyolda előtt, ahol nyolc magyar kézműves sörfőzde mutatja be 24 sörkülönlegességét, köztük két olyan sörrel, amit még soha sehol nem ihatott a közönség.
A 2012-es év első Főzdefesztjének apropóját az adja, hogy március 13-án a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete nyolcadszorra rendezte meg a Miskolci Nemzetközi Sörversenyt, Magyarország egyetlen igazi sörversenyét, melyen a magyar főzdék mellett hagyományosan a környékbeli országok sörfőzdéi is részt vesznek. A sörversennyel párhuzamosan sörszakmai konferenciát is tartottak Miskolcon, a Hermann Ottó Múzeumban, ami az elmúlt évekhez hasonlóan körüljárja a sörfőzés történeti, egészségügyi, kulturális, és gasztronómiai aspektusait is – nem kizárólag szakmabeliekhez szóló nyelven.
Az elmúlt évben annyi minden megváltozott a magyar sörfőzésben, hogy ehhez a versenynek is alkalmazkodnia kellett – ezen az idei versenyen már a nagy magyar sörgyárak is neveznek, és külföldről is új szereplőket hívtak meg, valamint átdolgozták az értékelést és a zsűri összetételét is, hogy tükrözze az újonnan felnövő sörértő generáció értékrendjét is. A versenyre összesen 27 sörfőzde nevezett be 66 féle sörrel. A sörverseny eredményét március 16-án, a miskolci Főzdefeszt nyitóakkordjaként megtartott eredményhirdetés során jelentjük be a sajtónak és a nagyközönségnek.
A vidéki Főzdefesztek arra törekszenek, hogy egyrészt megismertessék egy-egy várossal a saját régiójának sörfőzését, másrészt megmutassanak valamit az ország legjobbjaiból is, így Miskolcon is elsősorban a hazai pályán kiemelkedő borsodi sörfőzés mutatkozik be.
A miskolci Főzdefeszt résztvevői:
Gyertyános Sörfőzde – A rettenthetetlen kísérletező kedvéről, illetve tökös és banános söreiről ismert Gyertyános a Hámori Meggysörrel, és a meglepően vaníliás Hámori Nektár Barna sörrel, illetve a már tavaly is bemutatkozott Hámori Tökössel érkezik.
HBH Kazincbarcika – A Kazincbarcikán helyi nevezetességnek számító sörfőzde, étterem, rendezvényközpont, a HBH, meggyes sörével már tavaly elnyerte a Kazincbarcika Város Hivatalos Söre elnevezést, a fesztiválon nem csak ezt, de a barna és a világos sörüket is megkóstolhatjuk.
Mályi Ászok – Az első magyar kézműves búzasör kifejlesztői a Miskolc-közeli Mályiban főzik a sört. A hosszú hétvégén megkóstolhatjuk a Rauschberg Búzát, a Barnát és a Világost.
Serforrás Sörfőzde – a hazai kézműves sörfőzés egyik legpatinásabb szereplője Felsőzsolcán főzi a söreit, melyeket legautentikusabban a Szinva Teraszon, a Kortyoldában lehet megkóstolni. Számos szezonális különlegesség mellett állandóan jelen vannak a külföldön is – pl. Prágában – szép sikereket aratott Tokaji Aszú hozzáadásával készült Korty nevű sörükkel (ami egyben Miskolc város hivatalos söre is), amit a Főzdefesztre kilátogatók már a tovább-fejleszett Tokaji Aszús hordóban érlelt változatában kóstolhatnak meg. A Serforrás standjánál meg lehet kóstolni még a szintén tökéletesre csiszolt, cseh recept alapján főzött India Pale Ale-t, és a klasszikus Serforrás Barnát.
Brandecker Sörfőzde – a bajor, sváb sörfőzési hagyományokat követő ecseri főzde az elmúlt években kifejezetten közönségbarát újításokkal lepte meg a sörfogyasztókat. Miskolcon is bemutatják a Narancsos sörüket, a Bodzás Világost és a Bodzás Barnát a hagyományos világos sörük mellett.
Fóti Kézműves Sörfőzde – a tavalyi Főzdefesztek egyik sztárja, a Keserű Méz mellett a fóti sörök egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fővárosi kocsmákban is. A sima világos sörükön túl elhozzák a Keserű Mézt, a Hammurappi Álmát és a Narancsos-Gyömbéres különlegességeket is.
Rizmájer Sörfőzde – a csepeli főzde a hagyományosan szezonális különlegességként előállított gyömbéres söre mellett bemutatja az egészen frissen kifejlesztett 55% kukorica felhasználásával készült mexikói típusú Cortez kukoricasörét, és az éjfekete Cingulus Portert.