Magyarországon talán a régi rendszerben elterjedt általános klasszikus műveltségnek köszönhetően igen nagy népszerűségnek örvendenek a sör őstörténelmének nagy alakjai, közülük is leginkább a babiloniak. Hammurappihoz már volt szerencsénk, és lesz is még, hiszen a Fóti Sörfőzde csúcsterméke a III. Főzdefeszten már tökéletes fél év alatt összeérett formájában lesz kóstolható. De nem egyedül ő érkezik Babilonból jövő hétvégén a Főzdefesztre: ott lesz a világ első sörfőzőnője, Ninkasi, akit főleg a Ninkasi Himnuszából ismerünk, ami nem más, mint a világ legrégebbi fennmaradt sörreceptje.
A Dombóvári Kissler nem fél a különlegességektől, a múltkori igencsak megosztó és meglepő feketeribzlis söre után most egy fügével készített sörrel érkezik a Főzdefesztre, melynek neve Ninkasi. Nem véletlenül. A koncepció nem pusztán arról szól, hogy egy kevésbé szokványos gyümölccsel készítenek sört, de arról is, hogy a komló helyett más, archaikusabb keserítő-anyagokkal érik el a sörhöz elengedhetetlen keserűséget, ami könnyen ihatóvá teszi az anélkül gejl édes söritalt.
Szép ködös narancsszín folyadék, hamar múló fehér habbal. Az illata elég meglepő - kesernyés, zöld növényes, virágos, korianderes, szúrós illata van. Első kortyra azonnal hozza a jelegzetes Kissleres határozottágot – talán a helyi víz teszi,nem tudom. Az íze egyfajta kedves malátás savanyúsággal nyit, aztán kerek mézes édességgel folytatódik, és végszóra beütnek a hagyományos keserítők: boróka, koriander, komló. De az utóízében előkerül egy kis szirupos fügés íz is. Alapvetően édes és szúrós sör, nem túl keserű, épp csak annyira hogy itassa magát. Könnyű, nem túlzottan karakteres alkotás, de különlegesnek különleges, távolról emlékeztet csak a megszokott sörízekre, mélyen más karakter. Engem kicsit egy tea ízképletére emlékeztetett, és mivel imádom a teát, azt hiszem ez is nagyon kellemes frissítő ital lesz.
A dombóváriak standján ott lesz még az Ősforrás, ami nem más, mint Kissler világos egy új, hangzatos névvel, és egy kicsit úgy érzem van is közöm ehhez a névadáshoz, hiszen amikor először írtam róluk, akkor magyar Pilsner Urquellként méltattam a világos sörüket. Márpedig tudjuk mit jelent az Urquell, ugye?