Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Vétek György minap megjelent HVG-beli cikkében kényes kérdést boncolgat: miért nincsen igazán jó mindennapi ivósör Magyarországon? A kézműves sörfőzők rámozdultak a fesztiválokon jól pörgő hangzatos különlegességekre, mert felfogták, hogy nem szabad a nagyüzemmel versenyezni abban a kategóriában, amit az is elő tud állítani. És nem helyeznek elég hangsúlyt arra a fajta jó minőségű mindennapi alapsörre, ami amúgy a külföldi kis főzdéket mindennapos szinten eltartja.
 


A kérdésre sokféle válasz elképzelhető, köztük az is, hogy a magyar sörivót leszoktatták arról, hogy a rendes sör pénzbe kerül, így egy sima világos lágert, ami nem rendelkezik semmiféle néven nevezhető különleges kvalitással, nehéz eladni. De nem is volna hol, nincs igazi kocsmakultúra, ami van, azt a nagyüzemi marketingszerződések keretében látják el sörrel, ott pedig nincs igazi verseny, csakis árverseny és marketing-verseny.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a kézműves sörfőzők is készítenek egy-két rendes alapsört, ha ezek a mindennapokban nem is igazán elérhetőek. A teljesség igénye nélkül, ott van például a Kissler Ősforrás, a Fóti Pils, a Kaltenberg Szűretlen világos lágere, és a júniusi Főzdefeszten színre lép egy új szereplő, aki pont ebben a kategóriában indul. A magyarhertelendi Kapucinus csak egy világos és egy barna sört főz, melyek, ha egyelőre nem is tökéletesek, mindenképpen lehetőségektől duzzadó alkotások.



A Kapucinus világos középutas rézszínű, tükrösen tiszta sör, ahogy az dukál a mindennapi láger-kategóriában. Üvegből kóstolva sajnálatosan illatmentes volt, a habja virgonc fehér, de nem sok. Az ízét először a savankás maláta dominálja, de hamar elkeseredik, nem is akárhogy. Keserűségében aloe vera, mandula és földes komlóízek keverednek, nagyon izgalmas képlet, ami végül erősen száraz kakaóporos utóízben kulminál. Picit fáradt, picit vizes, de ott van benne egy nagyszerű ivósör ígérete.

Illata sajnos a barna változatnak sincs, de talán csapolva lesz. Az íze száraz, porteres, malátaalapú savanyúsággal kezdődik, később ánizsos, borsos, gyomnövényes mellékzöngéken keresztül megérkezik a csokoládés, pörköltmalátás központig, majd szigorúan száraz csehes hangulatú komlókeserűségben végződik.
Mind a kettő ígéretes ivósör-kezdemény, amit még tökéletesíteni kell. Ehhez pedig közönség, érdeklődés és visszajelzés kell. Kóstoljátok meg a Főzdefeszten és mondjátok el a véleményeteket. Előbb-utóbb megcsináljuk a HVG által hiányolt jó mindennapi ivósört!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr74549530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hamilcar 2012.05.29. 09:36:00

Annak idején, mikor Pécsre jártam, akkor a kollégium melletti piacon lehetett Kapucinust kapni. Mindig azt ittuk és nem csalódtunk benne! Csak kellemes emlékeim vannak róla!

krulis 2012.05.30. 08:53:47

Nagyjából egy éve kóstoltam a világost, az volt a benyomásom, hogy nagyon jó kis sör lenne ha valami nemesebb komló kerülne bele. Persze azóta már sok sör lefojt a torkomon, lehet hogy változott.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.05.30. 09:10:54

Szerintem a Kissler Ősforrás és a Kissler Holló megfelel a mindennapi ivósörrel szemben támasztott igényeknek. És a szegedi borfesztiválon az ára is elfogadható volt (250 és 350 talán?), ha ezt el lehetne juttatni 200 és 300 körül kocsmákba, szerintem versenyezhetne a nagyüzemiekkel is. Apámmal - aki ködös okok miatt a Borsodi Bivalyra esküszik - össze is kóstoltuk a kedvencével, és azt azért ő is elismerte, hogy jóval karakteresebb, meglepő módon azonban a hosszára panaszkodott - ami a Bivalynak, ugye, nincsen -, és az abban feltűnő keserű ízre. Pedig emlékszem, amikor gyerekként megkérdeztem, minek iszik sört, azt válaszolta, hogy szereti a keserűt:)

gregibroki 2012.06.05. 15:50:09

@lilakutyak: simán versenyre kelnek a nagyüzemiekkel már most is, csak sajnos vagy nem sajnos a nagyüzemektől rengeteg pénzt (millió tételek)kapnak a kocsmák a reklámért és az árusításért;
megértem a tulajokat, hogy nem kísérleteznek annyit. Mondjuk az lenne a legjobb, ha én is belekezdenék egy helybe, ahol nem lehetne venni arany ászokot, borsodit, esetleg üveges soproni 1895-öt. Majd nyilatkoznék, hogy nem hiányzik a havi több száz-ezer forint.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.06.06. 09:24:49

@gregibroki: igen, ezért említettem meg az árat. Én most azt tapasztalom, hogy a nagyon olcsó kocsmák tartják az egyszerű (pl. zsombói) kisüzemieket, akik egyébként sem a gyártótól szerzik be a nagyüzemit, hanem a hyperekből az éppen legolcsóbbat. A főzdékhez közeli (tulajdonosi kapcsolat, ilyesmi) kocsmákban hasonlóan megvannak ezek, de oda már beférnek a különlegességek is. És vannak a felsőbb kategóriás helyek, ahol kifejezetten a különlegességeket keresik, és nem számít az ár.

A nagyüzemek által felbrandelt kocsmákkal az a nehézség, hogy árban kell versenyezni, és egyelőre nem biztos, hogy a fogyasztók száma növekedne annyival, hogy kicsit kisebb haszonnal is megérné értékesíteni. Egy másik probléma, hogy több olyan kisüzem van, akik gond nélkül értékesítik a termelésüket, és nem motiváltak a növekedésben. Ezt is teljesen megértem. Az lehetne megoldás, ha újabb sörfőzdék nyílnának, vagy esetleg a most kisüzemi méretben termelők valami licenc jelleggel nyithatnának hasonló főzdéket máshol - ez így összekötné a szakértelmet és a minőséget a tőkével, mint valami franchise rendszerben. De gyanús, hogy a kisüzemeknek egy ilyen rendszert menedzselni szintén nehéz, és minek kockáztassák a márkájukat. Sz'al nehéz ebben okosnak lenni.
süti beállítások módosítása