Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



A sörkultúra egyik legszórakoztatóbb jelensége a kultsör. Nálunk a Korty és a Black Rose jó eséllyel pályázik erre a posztra, de a Főzdefeszt után komoly versenytársai támadtak (Grabanc, Keserű Méz, Dupla Köles). De a legnagyobb magyar kultsör mégis a határon túl főzetik.


A Főzdefesztre a legnagyobb titokban mindössze tíz palack érkezett, ezért a hazai közönség nagyobbik felének ez még újdonság. A B27 a Kaltenecker csúcssöre – a Kalteneckernél ugyanis jól tudják, hogy komoly főzde nincs meg csúcssör nélkül. A teljes nevén „Brokát 27 Old Beer”-ként futó sör háromdecis csatos palackban érkezik – elég  vastag árcédulával. Designja ha nem is fergeteges, de tekintélyt áraszt.

A folyadéknak kitöltve zavaros, mély, piszkosnarancs teaszíne van. A habja gyönyörű sárgás, sűrű, mint a capuccinóé, de aztán eloszlik és csak gyöngyöző homály marad a nyomában. Az illata  folyékony boros mazsola egy kis szúrós élesztővel.

Ebből a sörből senkinek nem jutna eszébe nagy kortyot inni, olyan sűrű, hogy csakis apró kortyok jöhetnek szóba. Az első apró korty nagyon édes, aprószemű habja van, ami jacuzziként bizsergeti a szájpadlást – és kandiscukor jelenlétére utal (bár erről nincs tudomásunk). A komló hamar belekezd jellegzetes vitustáncába, és az eleinte oly édes cukor egyre élesebbé és keserűbbé válik a torok felé tartva. Közben kemény löket alkohol száll fel, pálinkaszerű gyümölcsös alkohol, és aztán kinyílik valami tágas asszociációs tér, ahol egyszerre érzünk mazsolát, bort, pálinkát, komlót, szinte camparit, rohadt sok komlót, egy kis borókát meg még ki tudja mi mindent.

Ebből a sörből nem spórolták ki az alapanyagokat: a szokásosakon túl van még benne koriander, fenyőrügy, tűlevél, boróka. A kész sört Tokaji Aszús hordóban érlelték. Miután a pálinkaíz egy kicsit múlni kezd, az íz szép lassan fásodik, nemesül és nagyon megkeseredik. Hihetetlenül komplex – már-már házi főzethez méltóan szeszélyes és redundáns - nagyszerű élmény, a tokaji aszús hordó sok ponton, szépen lekerekíti. Tud mindent, amit egy belga sör, de annál zaklatottabb, excentrikusabb, vadabb, akar valamit mondani, és hát Közép-Európában mit szoktunk mondani? Azt, hogy ’te rongyos élet’, meg azt, hogy az árkádiai Tokaj Hegyalja és a zordon Kárpátok összetartoznak. És mindezek mögött azt, hogy felvidéki sör úgy éri el tökéletes ideál-formáját, hogy nagyon népi szlovák és közben nagyon magyar - ezért van benne a fenyőerdő és a beherovka, de az egészet a Rákóczi féle világcsodája – a Tokaji Aszúval fémjelzett - nagyzoló, misztikus és irracionális magyar arisztokráciával érleljük.

Mindezt bárki első kézből is tapasztalhatja a jövő hét végén, Május 27-28-án, az Ötödik Rozsnyói Sörfesztiválon, ahol számos szlovák kis főzde és a magyar Serforrás is képviselteti magát. További infó >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr202916907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TonyCaviar 2011.09.26. 00:26:50

Pontosan nem tudjuk még, mert a vendéglátós határozza meg, de decije kb 8-900.

Gérard Duchemin 2011.09.27. 08:58:42

@TonyCaviar: Brutálisan és agyatlanul drága. Ennyi lehet a főzdefeszten a csapolt?

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.06.01. 13:46:40

"a jövő hét végén, Május 27-28-án"
ööö ennek már alighanem vége van, mint a botnak :)

S.R.C.H. 2012.06.01. 17:28:50

Kicsit off sry:
Sajna én csak vasárnap tudok elmenni a fesztre. Lesz még azért esély megkóstolni a sörök nagyját? Fontos lenne ha valaki válaszolna, így is rohadt nehéz megszerveznem a "kirándulást". Árulnak a gyártók üveges kiszerelésben is, vagy többnyire csak a csapolt verzió fog menni? Vigyek rekeszeket vagy ne vigyek?:)
Előre is köszi!

Holland Lovas 2012.06.01. 19:03:59

A feszten 1000-1200 lesz egy deci, fogadjunk. Azért ez már régen átlépett egy határt a véleményem szerint. (Persze nem muszáj senkinek, nekem sem venni.)

Serkoptató 2012.06.02. 01:01:10

kb. tucatnyi jobb sört ittam már olcsóbbért.
Egyértelműen túlárazott.

River I 2012.06.02. 17:27:38

@S.R.C.H.:
Van üveges sör is. (Ha el nem fogy vasárnapig)
Én pl Olaszházi bitument és Olaszházi I.P.A-t hoztam haza, de ea Mikszáth tér közelében egy vegyesboltban láttam rengeteg békésszentandrási sört is (meggyes, szilvás, Fekete Korsó, talán Black Rose is volt). A köleses és a dupla köleses is van üvegben.
süti beállítások módosítása