Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Birrificio Baladin

2012.06.22. 11:11 - TonyCaviar

bala1.jpg

Miután a Birrificio Baladin jegyzi Olaszország két legmagasabbra értékelt sörét a ratebeer szerint, érthető, hogy évek óta fenem rá a fogam. A hétvégén sikerült leugrani hozzájuk Piemontba.


A világ egyik legszebb borvidékén kanyargunk, gazdagon hullámzanak a szőlővel sűrűn benőtt dombok, hegyek, elhagyjuk Barolót, aztán a nutellaszagú Albát, és a végtelen hajtűkanyaroktól szédelgő fejjel parkolunk le az 1000 fős Piozzo főterén, ahol a Birra Baladin kerthelyiségének ernyője az egyetlen árnyék, alatta pár félálomban sziesztázó figura sörözik.

bala2.jpg

A pultban nem tudnak angolul, ebben nincs semmi meglepő, a pult előtt azonban megismerkedünk egy szimpatikus koboldszerű lánnyal, akiről nem lehet eldönteni hány éves, de az kiderül róla, hogy a sörfőzde alkalmazottja, méghozzá minőségi ellenőr státuszban. Katjia gyerekkora óta készül a sörszakmára, és jól beszél angolul – azonnal a szívünkbe zárjuk.

bala3.jpg

Először megmutatja nekünk a pár tömbbel arrébb nyíló „pincét”. Tehénszag és virágzó futónövények, egy üveggel elválasztott muzeális kis főzőház, és Laphroigos hordók az előtérben. Beljebb egy emlékszoba a sörfőző gyerekkorának és szüleinek, aztán a legalább 200 hordót tartalmazó pince. Főleg fehérboros és vörösboros hordók vannak mindenféle méretben és formában. Ezekben érleli a Baldin a csúcssöreit, a Xyauyùt és a Lune-t. Mivel rohanás volt, nem értünk rá végigkóstolni a szortimentet, de ezeket megkóstoltuk – ezek a sörök 14%-osak és elég távol állnak a sörről alkotott szokásos elképzelésektől. Sokkal inkább hasonlítanak brandy-re. Nagyon komplexek, hosszan zengőek és olajos textúrájúak. Érezni, hogy itt valami nagy dolog történik, de nem vagyok biztos benne, hogy a boroshordók tesznek a legjobbat a sörnek. Miközben elhiszem, hogy ez itt, Barolótól húsz kilométerre, a piemonti borvidék kellős közepén ízlik az olaszoknak.  

A Baladin egyik fő értéke Teo Musso, a tulajdonos, frontember sörfőző. Ősi borászcsaládból származik, így neki nem volt nagy ugrás a hordós érlelés bevezetése. Belgiumban tanulta a sörfőzést, és ma ő az olasz „sörpápa”. A Dogfishheades-Discovery-s Sam Calagionéval, ketten nyitották meg New Yorkban, az Eataly tetőteraszán működő Birreria nevű brewpubot.

bala4.jpg

Teo, a bennfenteskedő borászok mintájára a saját családtagjairól nevezte el a söreit. A feleségéről, Noráról elnevezett sört például kamutból főzte – ez egy ősi egyiptomi gabonafajta (khorasan búza).

Később megtekintettük a sörfőzdét is, amiről így derült ki, hogy az egyik legnagyobb mikró Itáliában. Ezen is csak átrohantunk, úgyhogy pontos számok most nem lesznek, de volt pl. 4 db 400 literes fahordó, amiben sört érleltek, és egy 50 literes agyagamfora, amiben a Terra il Terra nevű sört érlelik, és több ezer kartondoboz a főzde több tucat féle palackos sörével, amint szállításra várakozik.

bala5.jpg

A Baladin szépen megtanulta az újhullámos sörfőzés egyik alapvetését, miszerint személyiséget, karaktert kell
adni a főzdének és a termékeinek, és mindezt egyedi designnal alá is kell támasztani. A Baladin egyfelől minden ízében hordozza a világhírű sörfőző, Teo Musso személyiségét, másrészt az egységes design, betűtípus és színvilág az üzem utolsó sarkáig mindent áthat. Hogy ez a design és formavilág milyen minőségű, az másodlagos kérdés, én pl. láttam már jobbat is, ezzel együtt ez is működik.

bala6.jpg

Azért megvolt a szokásos panaszkodás is. Olaszországban eszméletlenül magasak az adók, és nagyon drága a munkaerő, így a sörök is óhatatlanul drágák, amitől az egész craft-beer szegmens eltolódik az elegáns éttermek világába, és nehezen tud hozzászólni a mindennapi sörfogyasztáshoz.  Mindjárt sírok.

bala7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr764604378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gilgalad 2012.06.22. 12:45:21

Kár hogy rohanósra sikeredett, de biztos így is nagy élmény volt!

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2012.07.14. 14:03:40

mennyire más világ. most mondhatnám, hogy amíg el tudják adni a söreiket mi baj lehet? de azért a szívemben ég/él a vágy, hogy a különleges és nagyon finom sörök is beszerezhetőek-kifizethetőek legyenek.
süti beállítások módosítása