Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

schön2.jpg

Az első izgalmas sörfőzde mindjárt az osztrák határ túloldalán, Salzburgtól húsz kilométerre várt – a Schönramer Brauerei, ami leginkább a wyomingból Bajorországba települt sörfőző, Eric Toft miatt híres, akinek az IPA-ját FK már kóstolta.


A Schönramer Brauerei errefelé nem szokatlan módon a főutca mindkét oldalát elfoglalja és vagy 5 nagy épületből áll, köztük egy étterem és egy gasthaus. Itt még csak barátkozom a ténnyel, hogy a kis bajor főzdék átlagban tízszer akkorák, mint a kis magyar főzdék. A sörfőzde 1780-es alapítása itt nem számít különösen ősinek, inkább fiatalnak. A tíz darab nyíltkádas erjesztő sem különlegesség, de ez már nincs mindenhol. Pedig Bajoroszágban úgy fest, ez az igazán jó sör egyik titka. A hatalmas tároló, erjesztőkapacitás is itt lep meg utoljára, a kis bajor főzdékben tucatnyi 20-30 hl-es láger- és drucktankok sorjáznak.

schön1.jpg

Eric Toft viszont annál szokatlanabb. Wyominban született, Belgiumban tanulta a sörfőzést, és bajor felesége mellé telepedett le itt, Bajorország délkeleti csücskében. Húsz éve él itt – tiszteletbeli bajornak számít. De minden bizonnyal elvárják tőle, hogy hozzon valami amerikai okosságot, pedig amikor ő ide áttelepült, akkor még az USA sem volt az a sörmekka, mint manapság. A szortiment kétarcú. A szokásos pils, a helles, a weizen, ezek jóféle, hagyományos – kicsit talán édeskésre hangolt – bajor alapsörök. A szortiment másik – amerikai hangulatú – végén a két csúcs: a Bavaria’s Best IPA (amit Eric’s IPA-ként már kóstoltunk) és egy Bavaria’s Best Imperial Stout, ami a kóstolósor legvégén kerül elő. Nagyot is szólt, szénfekete csoda, a De Molen nem csinál jobbat. Később majd kinyitok egy üveggel.

schön5.jpg

A bajor alapsörök és az amerikai csúcssörök közt azonban megbúvik egy finomabb különlegesség, egy helles bock, azaz egy 8%-os világos baksör helyes 70-es éveket idéző retrónémet címkével -  egy kis modernizmus egy kis hagyomány.

schön3.jpg

A Bock kitöltve nagyon sárga és nagyon fehér a habja, mint a legtöbb schönraminak. Illatában méz maláta és egy kis pikáns élesztő. Belekortyolva ropogós, friss malátás kezdetet érzünk éles édességgel, amit nagyon határozottan követ a komló. Ahogy a maláta mézédessége birkózik a komlóval szép karamelles, kandírozott gyümölcsös ízek sorjáznak, de végül a komló győz és a sör íze egészen földes szárazságban végződik. A germán világos baksörök általában émelyítően édesek és erősek, ez itt a legjobb, amit ebből a műfajból ittam - egyszerre édes és frissítő a nagy alkohol ellenére: szépen dolgozik benne a környéken előszeretettel használt gourmet-komló, a Saphir.

schön4.jpg
Alfred Oberlindober, a sörfőzde tulajdonosa büszkén mutogat egy régi reklámanyagot.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr684687140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2012.07.31. 18:41:21

igen a Hofstettner Saphir Bockja a testvére ennek a sörnek, de ez mégis tisztességesebben megcsinált
süti beállítások módosítása