Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

FF4plakát1small.jpg

Szeptember közepén ismét Főzdefeszt – első hazai kézműves sörfesztivál a Józsefváros szívében. A Krúdy Gyula utca -Mikszáth Kálmán tér – Reviczky utca – Szabó Ervin tér tengelyre negyedszerre vonulnak ki a magyar sörfőzők, hogy megmutassák, mennyire jó tud lenni a magyar sör!

Nem vigyáztunk eléggé és tavaly olyan sötét gasztronómiai áramlatokat indítottunk el, melyek szinte törvényszerűvé teszik a szélsőségek megjelenését a magyar sörfőzésben. Ezen az őszön megszületik a Fenevad. A negyedik Főzdefeszten bemutatkozik Magyarország legerősebb söre, a 12%-os Angry Beast!

A Dühöngő Fenevad egy szénfekete, méregerős imperial stout, olyan, amilyet Nagy Katalin cárnő rendelt a londoni sörfőzőktől a 18. század alkonyán. A londoni sörfőzők, akik képesek voltak neki előállítani az 1000km-s hajóutat átvészelő, hét hónapos szavidejű stoutot, onnantól fogva ezt nem felejtették el feltüntetni a sörcimkén – így született napjaink egyik majdnem kihalt, majd megmentett és jelenleg legnépszerűbb kézműves sörműfaja, a Russian Imperial Stout.

A műfaj főképpen házi sörfőzők kezén szivárgott vissza Amerikából Európába, nem véletlen, hogy nálunk is a házi sörfőzők terjesztették el. A Hopfanatic gerillasörfőzde a nyáron még házi sörfőzőként nyerte a nemzetközi díjakat az eddigi legerősebb magyar Russian Imperial Stouttal, most ősszel pedig már a Főzdefeszt közönségének csapolja a magyar fenevadat. Az Angry Beast a magyar sörharag messzi földre elhallatszó diadalordítása.

Mellette kerül csapra a Grabanc nevű poszt-punk IPA harmadik reinkarnációja. Az India Pale Ale stílust, mely az első Főzdefeszt közönségdíjasát, a Grabancot adta, szintén logisztikai kihívások hívták életre a 19. század derekán – ezúttal az Indiába vezető utat kellett kibírnia a világos ale-nek, ezért dobták fel a receptet rengeteg komlóval és alkohollal. A Grabanc IPA harmadik reinkarnációja, a Freaky Wheaty, egy búzasörélesztővel erjesztett IPA – nem tudunk róla, hogy valaha valaki főzött volna ilyen sört. És persze jön a Hara Punk is a fekete trabival ahonnan a népszerű Papap O’Hara új verzióját csapolják. És persze ott lesz a Főzdebusz is az örök kedvenc klasszikus Keserű Mézzel!

A júniusi 20 magyar kézműves sörfőzde mellé érkezik egy új főzde is: a diósgyőri Gyertyános, aki a nagyszerű feketecsokoládés söre mellé tavaly egész kis gyümölcsarzenált szóllított fegyverbe: tökös, banános és meggyes sört is csapolnak majd. Gyümölcsös sörökből amúgy is szép kínálat épült ki a magyar kézműves sörfőzők szortimentjeiben: legalább 5 féle meggyes kóstolhatunk végig, köztük a Rizmajer Konyakosmeggyesét, a klasszikus békésszentandrásit, és az ujjonnan piacra lépő Stari Meggyes sört, az első savanyú meggyeset. És végre hozzánk is elérkezik a miskolci Serforrás szezonális almasöre.  A Csobánkai Kézműves Sörfőzde pedig végre kiengedi a pincéből a lassan egy éve érő Csobánkai IPA-t! Ott lesz Fót a második magyar hoplágerrel, a gyönyörűen kiforrott Hammurappival. A miskolci Zip’s Brewhouse leckét ad a tökéletes gyömbérsörből, a Kissler pedig tovább csavarja a Ninkasi őssört, amibe a füge mellett koriander és boróka is került. Békésszentandrás pedig nem hazudtolja meg a tavalyi „Év sörfőzdéje” címet, és ismét egy meglepetéssel készül a Főzdefesztre. Most szeptemberben jön még a Blonder és a Mályi Ászok is, akik júniusban nem tudtak, így ismét kóstolhatjuk a legjobb magyar búzasört, a Mályitól és Balatonfelvidék legropogósabb pilzenijét a Blondertől.

És persze jönnek a külföldiek, a Fullers’ a real ale-jeivel, a Pivo és a Bohémia a tucatnyi nagyszerű cseh sörrel, valamint a Sörmanufaktúra schwarzbierrel, weissbierrel és szűretlen kellerbierrel a Kapuziner sörfőzdétől. Jön a Kaltenecker a B27-tel, valamint a Liquid Gold a Jarosovval és a Parador a szlovénekkel. Idén először lesz Cider-standunk is, ahol működőképes magyar cider hiányában Gaymerst és Stowfordot fogunk csapolni!


A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr134743535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kortyondiak 2012.09.01. 17:08:20

Kár, hogy egy időpontra szerveződött, a Budavári borfesztel.:((

rowi 2012.09.02. 12:48:23

jee. nekem viszont nagy sírámom, hogy qrva jók ezek a grabancok, de igazán lehetne/kéne egyrészt találni egy állandó főzdét, másrészt, hogy ne évente 2x legyen, illetve 1x-1x csak mindig más, hanem mindig...

rowi 2012.09.02. 12:50:03

nah azt meg nem is értem, hogy amennyi alma itt terem, és mekkora népszerűsége van a cidernek, hogy ezt itthon még senki nem használja ki...

TonyCaviar 2012.09.02. 12:59:59

@Gábier: De. Tegnapelőtig úgy volt, hogy jönnek, de ha jól értettem valami adminisztratív gubanc miatt nem lesz kész a termék.

Serkoptató 2012.09.03. 19:23:43

A résztvevő kocsmákat sem ártana megversenyeztetni.
Akik tavaly a Kocourt mérték, ritka egy gyökerek voltak.

NomAAd 2012.09.03. 20:57:42

Kis segítséget szeretnék kérni, mivel korábban sajnos még nem tudtunk részt venni ilyen alkalmon és vidékről szeretnénk "nekifutni" ennek a következőnek. Gyakorlati dolgokat nem tudtam kideríteni a leírásból (a www.fozdefeszt.hu -ról se), mint pl. milyennek kell lennie egy kostolópohárnak, amiben fogunk kapni sört (mert valahogyan az nem áll össze fejben, hogy remek söröket műanyagpohárból igyunk)? Főleg a kóstolóűrtartalom a kérdéses számomra, meg hogy mitől tekintenek egy poharat hitelesnek.

Előre is köszi!

TonyCaviar 2012.09.04. 10:38:52

@NomAAd: nincs ilyesmi, hogy hiteles vagy nem hiteles. a feszten műanyagpohár van, ha hozol magadnak jó poharat, látszani fog, hogy mennyi fér bele, és annyiért adják majd, amennyibe kerül annyi sör, amennyi belefér.
A Főzdefesztre nincs belépő, így aztán kb ebből következően nincsen kóstolópohár sem. Sajnálom.

NomAAd 2012.09.04. 20:39:05

@TonyCaviar: Nagyszerű, a válaszod pontosan az, amire irányult a kérdésem. Nem szerettem volna én kóstolópoharat, szó sincs ilyesmiről. :-) Bár ha idővel odáig fajul a dolog, nem bánnám én, ha Főzdefeszt logós pohár vagy korsó díszelegne otthon. :-)

Kortyondiak 2012.09.04. 21:45:14

Jó, hogy ez felmerült.
Mert tavasszal volt fanyalgás, meg paraszt csapolás is.
Sztem. is ki lehet számolni, hogy 0.5 dl.- nek mennyi a fele, negyede, harmada, tizede stb. !
Reméljük most ezért senki nem fogja húzni az arcát! :))

Hamilcar 2012.09.05. 07:04:40

Ha már feljött a téma... A Budavári Sörfesztiváltól "ellophatnátok" a megvásárolható, majd igény esetén visszaváltható korsó ötletét. Be kell látni, hogy sokkal igényesebb, mint eldobható műanyagból szürcsölni az isteni nedűt. Főleg, ha ti még minden helyen biztosítjátok az elmoshatóságot is.

TonyCaviar 2012.09.05. 09:29:15

@Hamilcar: Igazad van. De az nagy befektetés, és van akinek van hozzá tőkéje, van akinek nincs. Előbb-utóbb amúgy biztosan megoldjuk...
most jobban egyeztetünk a szereplőkkel, és lesz kétdecis ár is mindenhol!

NomAAd 2012.09.05. 21:49:21

@TonyCaviar: "lesz kétdecis ár mindenhol" - ez feltette az i-re a pontot, ott kell lennünk! 2-3 sörrel biztosan többet tudok majd kóstolni, és az nagyon nem mindegy.

Hamilcar 2012.09.06. 10:12:27

@TonyCaviar: Sejtettem, hogy valami ilyesmi van a háttérben, csak azért írtam, ha már tőletek lopnak ötletet pofátlan módon, akkor ti is megtehetitek ezt.

TonyCaviar 2012.09.06. 10:14:31

@Hamilcar: haha! ehhez sajnos nem ötletet, hanem konkrétan pénzt kellene lopni:)

győzőfőző 2012.09.08. 20:43:02

ismét ígéretes a főzdelista, de mit keres a Jarosov (CZ) név a kisüzemi főzdék között? Kakukktojás a köbön. Jarosov egy morvaországi település, volt ott egy sörgyár, de 15 éve végleg bezárták. Később (kb.2008) az épület a cseh Heineken tulajdonába került, de soha semmit nem csináltak vele. (A többi 3 megvett gyárukkal is csak annyit hogy bezárták őket) A 400 km-rel arrább lévő gyárukban (Velke Brezno) készül a Breznák nevű sör (lezák, 5,1%) Ennek egy részét, csak a hordósat, Jarosov felirattal hozzák forgalomba és Jarosov, azaz Uherske Hradiste környéken pár helyen ilyen néven csapolják. (arrafelé ”véletlenül” sehol nem csapolnak Breznákot) Külföldre is kerül a Jarosov feliratúból, nyilván oda, ahol csak csapoltra van igény. Meg könnyebb is kimondani, hogy Jarosov.

TonyCaviar 2012.09.09. 20:19:32

@győzőfőző: igen, tényleg kösz, tudjuk hogy Heineken birtok, de mondjuk vendégként van jelen. Egyrészt korrekt sör, és ez nagyüzemiből nálunk nem kis szó, másrészt kedves emberek csapolják, konkrétan a Liquid Gold, akik előbb-utóbb fognak kézműves sört is csapolni. Azaz már csapolnak is! A Főzdefeszten elárulom, hol.
süti beállítások módosítása