Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sajtok a Farmról

2012.12.03. 10:26 - TonyCaviar

virágh1.jpg
A Cactus Juice-os sörvacsora tervezésénél és összekóstolásánál felmerült egy kis buborék-feladat: a 4. fogás – a Köleseshez kínált sajttál - sajtjainak összeválogatása. Volt egy pár adottság, és volt egy pár ötlet. Cserpes cheddart eleve beválasztottuk az étterem készletéből. A Kistücsök sajtkóstolón felfedezett dióízű gomolya Endes Ildikó érlelőjéből biztos helyet foglalt magának a Köleses Sör mellett.

És ha már buborék, akkor komolyan vettük – és meghívtuk a Sajtok a Farmról nevű start-up sajtkereskedést, konkrétan Virágh Andrist, aki online kommunikációs cégét otthagyva kezdte Budapestre szervezni, terjeszteni a sajtokat a bikolpusztai ökofarmról. Bikolpuszta a Gerecse szívében fekszik, ahol a hegyes-völgyes erdőktől ölelt legelőkön 200 kecske és 350 juh él. A 174 hektáros birtok hat éve tért át a vegyszermentes biogazdálkodásra, ennyi idő alatt még az egykori szántókból is teljesen kiürült a műtrágya.

A romantikus és vegyszermentes környezetben születő kecske és juhsajtokat armando_otchoa Kertész utcai boltjában kóstoltuk végig Kiss Tomival, akivel a Cactusos menüt összeállítottuk. A natúr kecske és a natúr juh egyértelműen a Köleseshez pályázott. A juhsajt tökéletesen illet a koncepcióba, off-white (piszkosfehér egy sajtra nemigen illik), lomhán ruganyos, kellemesen semleges sajtízű, mégis érezhetően jó koherenciájú sajt volt. Nem vagyok jártas a sajtkóstolásban, meg késő is volt, így kábé ennyi telik. A kecske hófehér, kecskesajtszerű volt, márványos repedésekkel, kellemes friss tejízű hangsúlyosan egyszerű ügy, újhagymát, uborkát kíván, és nem egyértelműen illett bele a koncepciónkba, mert egy kicsit talán túl savas, fetaszerű volt, mi meg telített ízű, távolról dióízű sajtokat kerestünk.

virágh2.jpg

A sajttál kész, utána már csak szórakoztunk. Tesztelgettük Garrett Oliver tételét, miszerint a sör sokkal sokoldalúbb és természetesebb kísérője a sajtnak, mint a bor. Nem csalódtunk – ezek a friss, egyszerű sajtok – mindenféle rafinált fermentációs ízek nélkül is csalásiasan elvoltak az ízes érlelt sörökkel.

A diós kecskesajt is harmatosan és harapnivalóan friss volt, inkább a dió íze változott meg kicsit a szokatlan környezettől – mintha valami szárított gyümölcs lenne benne. Körülnéztünk a polcokon – végül is ezért szerveztük ide az eseményt – és feltámadt bennünk a kíváncsiság, vajon mit szólna a bikolpusztai füstölt kecskesajt egy Sierra Nevada Porterhez. Ha már barna, bedobtunk egy Left Hand Milk Stoutot, és visszamentünk a natúrokhoz. A laktózdús milk stout is a natúr juhot szerette a legjobban. A legfurább sajt a kakukkfüves volt – amúgy nem értem, miért kell ilyen fura, ízesített sajtokat gyártani (ez nem olyasmi, amit a kézműves sajtkészítők a valódi ízeket sokkal nehezebben produkáló nagy sajtüzemek marketingkészletéből lestek el, és jobb híján maguk is erre indultak?) – az összes kecskesajtra jellemző szűzies frissessége kifejezetten pungens, mély növényi kakukkfű aromákat rejtegetett és igazából még az IPA-val is elég meglepő volt.
Aztán kiderült, milyen ízesítéssel érdemes kecskesajtot készíteni, amikor előkerült a fokhagymás. A fokhagyma is eszméletlen aromás és friss volt, márpedig nem spóroltak vele a pusztai ökofarmerek, így ez tulajdonképpen levert minden sört.

virágh3.jpg

Így jutottunk el az Angry Beast ötletéhez, és igazából elég volt csak úgy néznem, Kiss Tomi némileg beletörődően hozta is a háromdecis palackot. A fenevad aztán bekapta az összes sajtot egy harapásra, anélkül, hogy bármit is mondott volna róluk, úgyhogy az Angry Beasttel megbirkózó sajt megtalálása további kutatást igényel.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr604944542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2012.12.03. 10:51:25

Hááát a Cserpes cheddar azért hagy némi kívánnivalót maga után: egyrészt össze-vissza színű, néha tök hülyén darabolják (ezek a kisebb problémák), de a legnagyobb baj, h teljesen szór a minősége...
az pozitív, h a címkén megpróbálják jelezni az érettség fokát, de nem is értem, h fiatal darabokat miért viszik piacra...azaz értem én, de akkor meg felesleges erőlködni...kár érte mert jó koncepciónak ígérkezett...

a sajtok nagyon jól néznek ki alig várom a szerdát :)
garrett oliver nagy arc, imádom azt a könyvet (brewmaster's table) tök mókásan szurkálja benne a borosokat :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.12.04. 09:34:59

Az ízesített sajtokat azért veszik elő, mert amíg nincs kellő tőke egy hosszabban érlelt sajthoz, nincs meg a marketingcsatorna ahhoz, hogy - az állatok táplálkozása miatt változó minőségű tej miatt - csak időszakosan kapható sajtok elmenjenek, addig sok esetben a ház, bio stb. a kulcszó, és inkább friss sajtokban utaznak, hogy mégiscsak legyen már valami választék. Ezzel egyébként alapból nincs baj, legfeljebb az, hogy én nem veszem :)

Aztán vannak azok, akik eggyel komolyabb sajtokat is ízesítenek. A szegedi karácsonyi vásáron én is meglepődtem egy kakukkfüves sajton, de a srác azt mondta, nem fogom megbánni ha megkóstolom. Ez alapvetően egy félkemény, közepesen érett sajt volt, és a kakukkfű itt már nem dominált. Ilyenkor csak ad egy kis csavart a fűszer a sajtnak. Másik meglepő élményem a római köményes gouda (abból is a közepesen öreg). Sosem gondoltam volna, hogy két ízvilág ilyen jól találkozhat. (Igaz azt se gondoltam volna, hogy a savanyú káposztához illik az olíva, amíg egyszer nem tették elém.)

Bükki sajtok? Az magyar is, kézműves is. Vagy van az etyeki rúzsos (amikor sikerül szereznem), az is elég komoly versenyző. De egyre több hosszan érlelt kézműves sajt tűnik fel a vásárokon is. Lassan épp annyi pénzt hagyok ott sajtra, mint borra meg pálinkára.

rambo13 2012.12.04. 10:04:14

@lilakutyak: igen, a kézműves ízek vásárán is rengeteg sajtos volt, de még mindig a frissek domináltak, bár örömmel tapasztaltam, h nő az érettebb portékák száma, igaz esetenként ez pofátlanul magas árral párosul.. de meglepő volt egy erdélyi kis manufaktúra irgalmatlanul jó érett sajtokkal, nem is vészes árakkal..

bocs, de sztem a sajt római kömény párosítás eléggé alap, és baromi jó :)
sok "sajtos tallér" nevű cucc is római kömény aromával van turbózva

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.12.04. 11:12:21

@rambo13: erdélyi? Nem egy elölről és középről kopaszodó, fekete bajszos, 30-40 körüli csávó? Itt Szegeden ő van most, és már Mangalica feszten mutatott egy olyan sajtot amit levegőtől elzárva érleltek, eléggé morzsolódott és valami veszett finom meg eredeti íze volt. (Aztán lehet, hogy ez is csak nekem új.)

Római kömény: nekem az kitartóan indiai fűszer, ott meg nem csinálnak sajtot, szerintem. De, persze, biztos voltak ott is holland érdekeltségek, sz'al miért ne vitték volna magukkal, de a földrajzi távolság miatt olyan modernnek tűnt nekem.

rambo13 2012.12.10. 15:38:23

@lilakutyak: bocs, nem reagáltam, nem emlékszem ilyen figurára, minket egy kedves hölgy szolgált ki, emlékeim szerint torockóról jöttek.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.12.11. 09:56:52

@rambo13: Ha végre összekapom magam, kimegyek veni sajtot, és megkérdem van-e valami weboldaluk, vagy telszám, vagy vannak-e most Pesten is, aztán szólok, mert iszonyat jó anyag :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.12.14. 18:01:51

@rambo13: asajt.hu , bár az a sajt, ami annyira tetszett, már elfogyott, de van nekik több hosszan (1 év) érlelt is. Elvileg a Szimplában lévő vásárokon is ott vannak, meg a Földművelésügyi Minisztérium (vagy mi a fasz) előtti termelői vásárokon is.
süti beállítások módosítása