Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

b2013südstern.jpg

Berlinben ma már legalább egy tucat főzde működik, de csak egy részük hajlandó érdekes söröket főzni. Ezek a német sörfőzők nagyon józanok: majd akkor főznek IPA-t, ha IPA-t többen akarnak inni, mint sima világos sört. Annyi időnk nem volt, hogy őket is meglátogassuk – csak oda mentünk, ahol a sörfőzői kreativitást nem fojtja vissza a közönség vélt vagy valós konzervativizmusa.

Pár évvel ezelőtt már jártam a Südsternben, de akkor csak az étterem-részleg vezetőjével sikerült beszélnem, most viszont elkaptuk Thorsten Schoppét, az ambíciózus sörfőzőt, aki 12 éve főzi a kézműves sört a Südsternben, finoman tolva a szortimentet az izgalmasabb ízek felé – ma már állandóan csapon van a Südstern IPA. És mire idáig eljutott a Südstern, maga Schoppe is továbbblépett, jelenleg már épül az új saját főzdéje, a Schoppe Brau, melynek leendő szortimentjéből meg is kóstoltuk az XPA-t és a Holy Shit Christmas Ale-t, melyek keméynvonalas, citrusos, amerikaikomlós őrületeknek bizonyultak, kezdetnek igencsak bíztatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr545067336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.08. 11:24:38

azért a korsóról még az IPA-nál sem tudtak leszokni...
:]

Serkoptató 2013.02.08. 12:03:47

@pif: azért IPA-ból is meg lehet inni egy korsóval, vagy akár kettővel is, ha az nem brutál alkoholtartalmú...

Serkoptató 2013.02.08. 12:06:47

kizárólag jobbító szándékkal: az a "folytja" nagyon ütős ebben a formában.

TonyCaviar 2013.02.08. 12:10:53

@Serkoptató: kösz:)
@pif: valójában nem is korsó, csak hatásvadász módon fotóztam. ez egy pohár!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.08. 12:42:08

@Serkoptató: @TonyCaviar: nem a méret, hanem a forma miatt történt a kritika, de az is igaz, h. egy pintes pohár sem tud sokkal többet, viszont ez nem is angol IPA, én szeretem az illatokat, ami ebből a formából secpec elillan

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.02.08. 13:58:11

Holy Shit Christmas Ale - haverok lennénk :)

pluto111 2013.02.08. 14:57:33

@TonyCaviar:
Csak kíváncsiság, az szerinted valamiféle kötelessége a főzdéknek, hogy IPA-t készítsenek, az embereknek meg kötelezően át kellene szokni az IPA-ra, ha szeretik, ha nem?
Németek tele vannak jobbnál jobb sörökkel, mi azzal a baj, ha szeretik a saját sörfajtáikat?

kieső 2013.02.10. 13:21:30

No offense Dani, de ezt a multikra (akár a hazaiakra) is el lehet mondani: majd akkor főznek jó söröket, ha igény lesz rá; teljesen logikus elgondolás egyébként. Szeretettel várom a Soproni Quadrupel-t valamikor :-)

kieső 2013.02.10. 13:27:56

@kieső: Nyilván nem ugyanaz a két kategória: nem jó sör -> jó sör ill. jó sör -> újabb fajta jó sör.

TonyCaviar 2013.02.10. 19:36:36

@pluto111: nem, dehogy. ez csak afféle egyszerűsítés. ha valaki belevág a sörforradalomba, legtöbbször azzal kezdi, hogy főz egy meredek ipát, és azzal elmondja, hogy mit gondol a sörről.
@kieső: ja. hát ha minőségi ugrásokról van szó, akkor a multi is konzervatívnak tűnik, de ha arról van szó, hogy rendes alapanyagból vagy olcsósított alapanyagból főzzünk, akkor a multi a legnagyobb újító a spórolásban. A konzervatív német kicsik legalább lefele is konzervatívak:)

Serkoptató 2013.02.10. 20:03:23

@TonyCaviar: szerintem meg "meredek ipával" kezdeni ma már eléggé fantáziátlan dolog. Számháború. Ki hányféle komlót, hányszoros dózisban pakol a 10 % alkoholtartalmú sörébe...
Ennél már több kell(ene), hogy valaki elmondja, mit gondol a sörről.

TonyCaviar 2013.02.10. 22:34:55

@Serkoptató: az IPA-belépő egy főzdének sztem elfogadható kompromisszum. Innovatívabb mint a szokásos sörök, de lehet benne bízni, hogy a kraft-beer közönség tudja, micsoda, és ezért nagy biztonsággal bevonzol egy másik kört, ha már a szokásos nagyivókról lemondasz. Másrészt meg kötelező stílusgyakorlat - nem kell extrémnek lennie, de ha csinálsz egy jó ipát, akkor a feinsmekkerek tudják, hogy érted a dolgod, és kiváncsiak lesznek a többi sörödre is.
süti beállítások módosítása