Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

3ipa1.jpg

A sörcsomagok korát éljük: januárban kaptam egy áramvonalas, fogantyús kartondobozt Rozsnyóról, amiben a Kaltenecker 4 IPA-ja sorakozott. A rozsnyói tiszteletbeli magyar kézműves sörfőzde már évek óta a Kárpár-medence legnépesebb szortimentet tartja sörökből 12 szezonális és 10 állandó sörrel. Tavaly ráadásul felépítették a világszínvonalú új főzdéjüket, ami kapacitásban is 10-szeres ugrást jelent a főzdének, így a szortiment tágításának határai a messzeségbe vesztek. Jelenleg pl. ők az egyetlenek közel s távol, akiknek 4 féle IPA-juk van. És Kovács úr, a tulajdonos, aki biztos kézzel irányítja a főzde marketingjét, azonnal megtalálta a módját, hogyan kommunikálja ezt a fegyvertényt. A 4 IPA csomagot e téltől lehetett kapni szerte a világban, Pesten a Kalteneckernél. Az, hogy az USA-ban ki fogja forgalmazni, még tárgyalás alatt áll.



A kóstolási sorrendet nem kellett külön ráírni, az alkoholszázalékok és a színek hamar kiadták a megfejtést. A Vital IPA-val kezdtük, amin azonnal látszik, hogy könnyű, mindennapi IPA-nak készült, ennek ellenére meglepődtem, hogy klasszik rézsszínű pilzeni színe van. Az illata is ilyesmi, némi bujkáló gyümölcsöséggel. Az íze is hasonló szellemben alakul: az amerikai IPA-kra jellemző citrusos petárdák alámerülnek a malátás mélységekben, és a főleg keserűkomló érződik. Igazából lehet tudni, hogy ez egy single-hop, azaz egyetlen fajta komlóval készült IPA, ami a neve alapján nyilván a VITAL nevű komló, amiről sajnos nem sokat tudok. Nekem kicsit sok az aromás maláta, kevés a citrus és a test, de mindennapinak jó lesz.

3ipa2.jpg

A 6%-os Atlantis talán egy fokkal sötétebb és ködösebb, de a rézsszín továbbra sem narancs, ahogy az egy IPA-tól elvárhatnánk. Szemmel látható mikrodarabkák úszkálnak benne, de nekem ezzel semmi bajom – az élesztő ezt is tudja. Habja laza szerkezetű és hamar múló. Az illata virágos, szappanos, van benne némi illetlen, akár egy hajdanvolt asszony szappannal szagosított fehérneműs fiókja. Az íze erősen fűszeres, már-már szúrós. Fehér gumós gyökerek aromái és éles gyümölcsíz keverednek a földes komlóval. Sok itt a földjegy, az Atlantis elég találó név.

3ipa3.jpg

A szintén 6%-os Christmas IPA a sötétvörös szín miatt csúszott az Atlantis mögé. Nehéz elképzelni miről akar szólni egy vörös karácsonyi IPA, de végül ez bizonyult a legérthetőbbnek. A csinos bézs habbal rendelkező sötétvörös fapác színű sörnek korrekt, ismerős IPA-illata volt, afféle gyümölcsös-komlós keverék. Az íze érthető okokból erősen malátás, sőt kifejezetten sütisen malátás, majd herbális, fűszeres aromák érkeznek, végül megnyugtató földes keserű komló szórja rá a rögöket. Ez nagyon rendben volt.

A 4. sör a Hopfanatic NO LIMIT IPA-ja, amit itt leírtam, és itt bemutattunk a nagyközönségnek is. Rejtegetek még belőle egy hordót egy budapesti pincében, hamarosan azt is elárulom, hol verjük csapra!

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr505112963

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Katzenbräu 2013.03.04. 00:11:00

EZ A SZÖVEG AZÉRT ILYEN KESKENY, MERT A SZERKESZTÉSI FELÜLET ILL. A POSZT MEGJELENÉSI MÉRETE ELTÉRŐ. ÍGY AZ ADMINBAN A SÖRÖSDOBOZOK KÖZÉ ÍRTAK A VALÓSÁBGAN MÁSHOL JELENNEK MEG. CSÓKOLTATOM A BLOGMOTROT.  Gondolom, mi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rowi 2013.03.02. 13:13:09

ez van most is a piritósban? (már ha azt érted kalteneckeren) és ha igen, akkor mennyiért?

kieső 2013.03.03. 21:41:18

Ne már, az első mondatban elárulod a megfejtést is? :-))
Grat a pakkhoz! Ez a Christmas IPA nagyon izgatja a fantáziámat...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.03.04. 10:57:48

az irodalomról "fehérneműs fiók" :))))
a sörről: szóval akkor kaphatók a piritósban?

Gérard Duchemin 2013.03.04. 16:32:38

@Pável: Ezt a mondatot nem értem, lehet hogy nem is érthető (pedig a posztot is elolvastam 2-szer, a mondatodat pedig 4-szer). Megmagyaráznád? (ha lehet, mindennemű bazmegelés nélkül). Köszi.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.03.04. 18:48:44

@Gérard Duchemin: csak kegyed olyan komlóvirágba borult agyú, hogy ne lássa bele az elgépelés mián kimaradt kettőspontot oda, ahova való...
Maga ló,
csak hogy rímeljen is.

Gérard Duchemin 2013.03.04. 20:41:50

@Pável: Ez egy hülye baromság, hisz kettősponttal, vagy anélkül is teljesen értelmezhetetlen. Az nem kétséges, hogy gondoltál valamire, csak épp nem tudtad úgy szavakba önteni, hogy bárkinek is fogalma legyen arról, mi járt a fejedben. (ez talán impresszionista művészet?)

szanisz 2013.03.05. 10:39:50

Uraim, most akkor ez kapható a pirítósban? Mennyiért?

TonyCaviar 2013.03.05. 12:22:48

Januárban biztos volt még. Most nem tudom. Meg kell kérdezni.

Bud Taste 2013.03.05. 18:48:11

@Gérard Duchemin:
az irodalomról: "fehérneműs fiók"

A fehérneműs fiók az a hely, ahol a titkaidat őrizgeted, a lányok a dildójukat (bocs, nem vagyok hímsoviniszta, csak az olcsó poén kedvéért), a fiók a dugi hordó sörüket:).
A másik jelentése a kommentnek egy kissé vitriolos célzás arra, hogy ez a blogbejegyzés nem a legprofibb módja a titkok kiszivárogtatásának, de ez csak Caviárnak szólt, nem Neked!

A harmadik jelentése pedig: szabad asszociáció Bari Károly Tűzpiros kígyócska című verseskötetéből az "Egy hordóra felültettem, a dugómat belevertem" című versére
moly.hu/konyvek/bari-karoly-tuzpiros-kigyocska-cigany-nepkolteszet/boritok
süti beállítások módosítása