Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

gericsop2.jpg


Egy újságíró nemrég szembesített vele, hogy 2010-ban a Magyar Narancsban azt írtam, hogy Magyarországon nincs még sörforradalom és belátható időn belül nem is lesz. Ehelyütt szeretnék elnézést kérni honfitársaimtól, akiket nyilvánvalóan alábecsültem. Hiszen, ami most történik, azt már tényleg nem lehet máshogy nevezni, mint forradalom. A fővárosban havonta nyitnak a kézműves sört árusító kocsmák, a főzdék alig bírják kielégíteni a keresletet, minden fesztiválon a mi söreink a sztárok, még azoknak is folyton üresek a tartályaik, akik ugyanazt a silány minőséget csinálják mint tíz éve, csak éppen annyi sütnivalójuk volt, hogy ráírják: kézműves sörkülönlegesség. Persze nem őket becsültem alá: ők hozták a tőlük elvárható rövidlátó kereskedelmi gondolkodást.

Elsősorban a közönség nyitottságát becsültem alá, másodsorban a házi sörfőzőket, akikből 2010-ben még semmi sem látszott, de már akkor is lehetett tudni, hogy nélkülük nem lesz valódi forradalom.

Szerencsére azóta megjelentek a színen és nem is akárhogyan. Idén másodszorra rendezték meg a már nemzetközileg is jegyzett házisör-versenyüket, ahol számtalan jó sör versenyzett szoros mezőnyben. És az is kiderült, hogy nincs bennük semmiféle hobbidac, és nem gondolják, hogy az igazán jó sörből maximum 30 liter elképzelhető. Ellenkezőleg – ők is komolyan veszik a Főzdefeszt jelmondatát, miszerint a jó sör demokratikus alapjog, és hajlandóak beszállni a ringbe, és több száz literes főzetekkel harcolni a jogainkért. Akik erre tényleg képesek, ők a gerillák – márpedig ez a színtiszta sörfőzésen túl sok más kvalitást is igényel – diplomácia, üzleti érzék, jogi információ, kapcsolatok, stb, stb.

2013-ban végképp polgárjogot nyert a gerillasörfőzés és ma már nem elszigetelt jelenség, hogy a házi sörfőzők keresnek maguknak egy kereskedelmi sörfőzdét és megszállják a tankjaiakat egy időre. Mint azt már jó párszor kifejtettem, ők azok, akik a házi sörfőzés szinte korlátlan szabadságát elhozzák a kereskedelmen keresztül a fogyasztóhoz. Az élesztő most a hét legjobb gerillasört gyűjtötte össze a Főzdefesztre.

geri2.jpg

Nincs mit csodálkozni azon, hogy az első helyen a Távoli Galaxist említem, hiszen az áprilisi nyitó hétvégén az Élesztőben ez volt a sztár és nemcsak nekem, de sörivók százainak annyira a szívéhez nőtt a maga jellegzetes trópusi optimizmusával, hogy szinte automatikusan jókedvünk lesz az ízétől. Róth Zoltán söre, a Távoli Galaxis a II. Házisörfőzők Versenyének győztese, a 2013-as év mondhatni legjobb házi söre. Világos, erősen komlózott amerikai IPA, 6%-os alkoholtartalommal. Nevét, valamint a különleges, bodzára és trópusi gyümölcsökre emlékeztető ízét és illatát az ausztrál galaxy komlótól kapta. Noha az első bemutatkozás után sokáig hiánycikk volt, mára stabilizálódott az ellátás, mivel a rozsnyói Kaltenecker felvette állandóan főzött sörei közé.

geri5.jpg

Régóta várt újdonság volt idén Tibeer, a belga klónjairól híres házisörfőző Dühös (Duvel-klón)nevű söre, amit először itt (http://folyekonykenyer.blog.hu/2012/05/21/rosita_koktel) kóstoltam, és vagy egy évig kellett rá várni, hogy húsz liternél több is legyen belőle. A Dühös is instant sláger lett, komoly követőtáborral. Kemény fehér hab, száraz malátásság, a hidegen hozzáadott Citra komló citrusossága, és a kandiscukor leheletnyi édessége különleges ízű, könnyen szerethetővé teszik ezt a sört, az alig-alig érezhető 8,5%-os alkoholtartalom pedig Dühössé.

geri7.jpg

Harangozó Dani és Izsó Péter szintén díjnyertes házisörfőzőként kezdték – először 2010-ben jártam náluk http://folyekonykenyer.blog.hu/2010/10/18/a_hazi_sorfozo_delutanja A júniusi feszten már képviseltük az általuk alapított Bázis Sörfőzdét, akkor az Odiliával, a Magyarországon addig kipróbálatlan american stout stílusú, nagyszerűen citrusos fekete sörével érkezett. Most ismét egy stílusújdonságot kapunk tőlük – egy kontinentális ale-t, nem más, mint egy felsőerjesztésű sör a kontinentális Európa hagyományos alapanyagaival. A KontinentALE színének mélyebb tónusait a bambergi CaraMünch és CaraRed karamellmalátái adják, a keserűséget a hallertaui Magnum, az aromákat pedig a hallertaui Mittelfrüh és a saazi komlók kölcsönzik.

geri3.jpg

A Sörök a Möszjö Vödréből - sörfőző-hármas a 2013-as II. Házi Sörfőző Versenyen indult először harcba. A kategória győztes barna porter, a Mrs Wheeler - amit júniusban mutattunk be az Élesztő standján - után büszkén mutatják be a Főzdefeszt közönségének legújabb sörüket, a Professzort. A sör, méltón a forradalmi hagyományokhoz, egy amerikai stílusú IPA, amit a 2007-ben kinemesített Citra komló tesz különlegessé. Ebben a komlóban megtalálható az amerikai fajtákra jellemző trópusi gyümölcsös ízvilág, különösen a citrusok frissessége, melyet az erjesztés utáni 14 napos hidegkomlózás még jobban kiemel. A markánsan fűszeres, enyhén gyógynövényes keserűséget és az elegáns száraz zárást a német Hallertau vidékéről származó klasszikus európai Magnum komló biztosítja. Így egyesül a tudathasadásos sörben a németes száraz és hűvös elegancia, az amerikai citrusosan üde frissességgel. Az erjedés után a sörben maradt maradék cukrok édeskés, csapongó vadsága még tovább fokozza az őrületet. Ezt a nem mindennapi skizofrén elmebajt a híres bécsi specialista, prof. von Mannheim még sokkterápiával sem tudná meggyógyítani!

geri1.jpg

Friss érkezők a gerillacsapatba a Kecskeméti Sörmesterek, akik a márciusi bronzérem után léptek a gerillák ösvényére. Szerencsére találtak egy viszonylag ismeretlen, mégis jó magyar főzdét, aki pár méterre tőlük először jelenik meg a feszten – ez a kiskunfélegyházi Bäder Sörfőzde a Lumen Kávézóban lesz, érdemes megkóstolni a búzasörüket A Vörösbegy (Rotkelchen) egy 5,5%-os felsőerjesztésű düsseldorfi típusú altbier. Ez az ódon stílus kevéssé ismert világszerte, inkább csak a házi sörfőzők művelik, de ők annál inkább. Kellemesen tiszta, mégis erőteljes és összetett aroma jellemzi gazdag malátával, elegáns komlózással. Hosszantartó, közepesen száraz, keserédes és mogyorós befejezés – van egy kis történelmi hangulata, de mindenekelőtt nagyon kellemesen iható, barátságos sör.

geri6.jpg

Az Altbier tényleg visszatérőben van, a Kétbalkezes Házifőzde is altbierrel érkezik, melynek neve Der Fehler. Bronzszínű, tükrösen tiszta megjelenésű ital, piszkosfehér habkoronával. Ízben harmóniára törekszik a német komlók jellegzetesen fűszeres keserűsége és a maláta lágysága között. A kétbalkezes csapat ezzel a láger előtti időket idéző sörrel tiszteleg az 1516-os Reiheitsgebot előtt.

geri4.jpg

Németh Antal az egyik legsikeresebb házisörfőző, számos fődíjjal a háta mögött, eddig a közönség mégsem kóstolhatta a söreit, most kezdett el gerillázni. Bemutatkozásként az egyik legizgalmasabb sörét, a Napalmot főzte le. Őszintén szólva a chillis sör nem szokott jó lenni, és ezt azt hiszem Németh Antal is így gondolja, ezért nem elégedett meg egy gagyi csípős sörrel, hanem másfél évig kísérletezett, hogy megtalálja azt a formulát, ami nemcsak csíp, de íze, színe, szépsége is van. A Napalm alapját egy English Old Ale képezi, ami testességével, gazdag malátás ízeivel és magas alkoholtartalmával jó alap a felpaprikázásra, ráadásul lehet vörösre csinálni. A másik fontos elem a chili paprika, amit kizárólag frissen érdemes használni, hogy az erején túl az izgalmas zamatai is szerepet kapjanak. Két mexikói (Chipotle, Habanero) és a Thai chilit állította csatarendbe. A Chipotle talán a legérdekesebb a három közül, ugyanis ez egy füstön szárított Jalapeno fajta és nem a csípőssége dominál. A Thai chili és az Habanero viszont már igazi nagyágyú a 100.000 feletti scoville értékével. Főzésnél ez pedig olyan érzés, mintha egy kiló TNT-vel a kezedben mászkálnál egy aknamezőn. Óvatosnak kell lenni.
Nála jobban én sem tudnám megfogalmazni: „A célt azt hiszem elértük. A végeredmény egy igazi megosztó, rétegsör lett. Valaki vagy szereti vagy nem, köztes állapot nincs. Ez egy hamisítatlan tüzes, mélyvörös sörkülönlegesség. Csíp, de nem bánt, még a fogyasztható kategóriában marad, megőrizve sör mivoltát és magában hordozza az egzotikus paprikák aromáit és zamatait. Magas, 8,2%-os alkoholtartalma miatt, meccsnézéshez, strandoláshoz, randizáshoz, vadászatra és agyműtétekhez nem ajánljuk. Viszont kiváló gasztronómiai élmény, ha van időnk nyugodtan elkortyolgatni és figyelni rá! Aztán, ha megismertük, tudni fogjuk, mikor kell felbontani egy palackkal.”

gericsop1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr505493496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.09.03. 14:54:42

A bodza az a Nelson Sauvin illata, a Galaxyé marad a mangó és más trópusi gyümölcsök...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.09.03. 15:01:16

Na bocsi, szóval maracuja nem mangó

rambo13 2013.09.03. 15:05:55

a vörösbegy az nem rotkehlchen?
süti beállítások módosítása