Miközben az égből valami undorító nyálka hullott, tegnap délután melegben, fedél alatt Csepelen, a Rizmajer Kézműves Sörház kóstolótermében sört kóstolgattunk. Takács Péter és Rizmajer Józsi egy kísérleti füstös portersört főztek együtt. Nem a bajor Schlenkerlás füstöltségben gondolkodtak, hanem valami új füstöt igyekeztek találni. Takács Péter régi emlékei közt kutatva talált rá arra a pillanatra, amikor a 15 évvel ezelőtt a Gundelben cseresznyefafüstön füstölték a libamájat, és mivel a libamájnak jót tett az édes füst, most ki kellett próbálni malátán is. Őszintén sajnálom, hogy nem lehettem ott, amikor cseresznyefa bútorlapokat forgácsoltak, majd füstöltek el az udvari kemencében, majd lehűtötték a füstöt és aztán engedték a malátára. Szerencsére Rizi videót is készített róla >>>
A 424 nagyon meggyőző sör lett. Első kortyra a Camba Bavaria whisky-hordóban érlelt söre jutott róla eszembe, hasonló édes, likőrös, füstös aromákkal indít, majd hosszan, szárazon cseng le, kellemesen száraz testtel. Sörbúvár ezt nagy részletességgel elemzi itt >>>
Mindössze 1300 liter készült belőle és nem biztos hogy lesz új főzet, ezért igyekeztünk megszerezni egy hordót az Élesztőnek. Ráadásul most még van pár hordó Pyromániánk, ami Róth Zoli füstös söre, így jövő héten lesz alkalmunk összemérni a januári füstöket a magyar sörfőzőktől. Majd szólok, amikor egyszerre kerül csapra, ha valakinek van kedve sörbíráskodni.