Viszonylag korán indultunk haza Berlinből kocsival és félúton kezdtünk azon gondolkodni, hogy vajon miért is akarunk kora este hazatérni a januári Budapestre, amikor eszembe jutott, hogy másfél évvel ezelőtt vissza kellett utasítanom egy meghívást Jan Surány legújabb prágai kolostori sörfőzdéjének megnyitójára - talán éppen Főzdefeszt volt itthon. Lekanyarodtunk ezért és megkerestük a bervnovi kolostort Prága külvárosában.
Ez a kolostori főzde eggyel régebbi még Weihenstephannál is, hiszen 993-ból való az első sörfőzési emlék, ami egyben Csehország legrégebbi ismert sörfőzdéjévé is teszi. Annyival marad csak le Weihenstephantól, hogy itt egy idő után abbahagyták a főzést, míg a bajorok konkrétan 1040 óta főznek ugyanott. >>>
Aztán két évvel ezelőtt a Pivo Dum-os Jan Surány, a prágai kézműves sörfőzők vezéralakja kibérelte a néhai sörfőzdét és beindította a saját főzdéjét a történelmi falak közt. Szerencsénk volt, a telefonját sosem veszi fel, de éppen főzött, amikor beállítottunk, így a sörfőzdén kívül megtekinthettük a múzeumot is, majd megkóstolhattunk a szortimentet is, melyben volt egy csehesen földes-keserű IPA, egy gazdag, komplex Imperial Lager és egy csodálatos Imperial Stout, melynek íze hosszan elkísért hazafelé. Ebből hoztunk is egy üveggel, amit még nem bontottam fel.
Ez egy 1910-es sörcsap Pilzenből.
A kolostor udvarán Imperial Stouttal töltött whiskyshordók várakoznak az elszállításra.