Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

jaszapati.jpg

Vége a pár évvel ezelőtti vadnyugati időknek, amikor régi térképéket böngészve úgy érkeztem egy kisüzemi sörfőzdébe, hogy a pusztában messzire porzott a kocsikerék nyoma, és a sörmester hunyorogva méregette a messziről érkező újságírót, nem értve, hogy mit akarhat az tőle. Ma már lelkes sörfőzők és vállakozók járják a vidéket és fedezik fel a sörfőzdéket. A Jászapáti Guri sörfőzdébe is Németh Antal meghívására érkeztem, aki ott főzte meg az egyik sörét.

Külsőre olyan, mint egy átlagos kisüzemi sörfőzde, belülről azonban kicsit más. A rendszer ősrégi, pécsi illetőségű Pannonbrau, akárcsak jászdózsai rokona. Eredetileg nem is volt fűtése a cefréző-üstnek, a cefrézést magas hőfokon kezdték és ahogy hűlt a cefre, úgy ment át szép lassan a hőfokpihenőkön. Urbán Imre, a jászapáti sörmester azonban nem vesztegeti az idejét impozáns kis barkácsműhelyében, ha gond van a technológiával, megoldja maga. Az üstbe csőkígyót épített, ami a kazánból kapja a forró vizet, így már lehet hagyományos emelkedő hőmérséklettel cefrézni.

A malátaőrlést is házilag forradalmasította a főzdében, mégpedig úgy, hogy egy futószalag viszi a malátát az örlőbe, melynek csúcsára egy zuhanyfej van beépítve. Ezzel a szárazőrlésből nedvesőrlés lesz, ami drámaian megnöveli a cerfézés cukorkihozatalát. Hogy miért is? Mert a nedves malátaszemekből kicsússzan maga a mag, és a héj is egybenmarad, így a forró víz sokkal tökéletesebben hozzáfér az endospermához, amiben ugye a maláta a tápanyagot hordozza.

Örvénykád viszont nincs és nem is lesz. A komlóforraló mellé oda van támasztva egy százévesnek tűnő falapát, és azzal erősen megkeverik, így nagyjából ugyanaz történik, mint az örvénykádban.

Igazából teljesen iható, egyszerű, könnyű világos sört kóstolhattam a főzdéhez tarozó kocsmában, meg még egy két főzetet, ami annyira jó volt, hogy ha minden igaz, hamarosan az Élesztő is bemutatja őket. Plusz egy finom családi ebédet, és a képen látható finom savanyú uborkát – köszönöm.

uborka.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr275860157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása