Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

abszint1_1.jpg

Egyszer csak kaptam egy cikket a neten egy cseh abszintfőzőről, aki rekonstruálta a betiltás előtti abszintot, a hétvégén pedig pont arra jártam, így meg is látogattam a Žúfanek család lepárlóját a csehországi Boršicében. És rá kellett jöjjek, hogy kb. minden téves, amit eddig az abszintról tudtam:

- nem magában isszák: ez egy igen erős sűrítmény, amit úgy kell fogyasztani, hogy jéghideg vizet csepegtetve felhígítjuk, amíg teljesen opálos nem lesz – ez a Louche-hatás

- a régi receptekben se szerepelt a fekete-üröm, az abszint fő összetevője a fehér üröm, latinul: Artemisia absinthium!

- a betiltás előtt sem volt hallucinogén összetevője – ez csak a múlt század első évtizedének hangulatkeltése. (melynek hátterében az áll, hogy az olcsó és legtöbbször hamisított abszint a 19. század végén az első igazi francia alkoholizmus-hullámért valóban felelős volt, és rengeteg áldozatot szedett)

- egyáltalán nem kell fogyasztás előtt abszinttal átitatott kockacukrot flambírozni egy cizellált kanálon – ezt a 90-es évek cseh abszint-marketingesei találták fel, akik valójában nem is igazi abszintot árultak, csak színezett, ízesített alkoholt.

abszint3_1.jpg

Žúfanekék igen korrekt kis sok-generációs birodalmon ülnek a Szlovák határ menti kis faluban. Sok hektár saját gyümölcsös terméséből főzik a slivovicát, hruskovicét és más hagyományos cseh-szlovák szeszeket, de készítenek gint is az abszint mellett. Az alagsorban a lepárló archívuma – több száz üveg az elmúlt évtizedekből, hogy mindent vissza lehessen kóstolni. Az emeleten pedig több tucat bontatlan ősi abszint – köztük a világ legöregebb abszintos palackja a 18. századból.

abszint2_1.jpg

És, noha ma már nyilvánvaló, hogy az abszintnak nincsenek kábítószerhez fogható tudatmódosító hatásai, valamit mégiscsak tudhat az ital, ha kedvenc huszadik századi mágusom, Aleister Crowley is megemlékezett róla: Aleister Crowley szerint „tűrj, amíg a dolgok a szemed láttára változnak meg észrevétlenül, mialatt velük együtt változol; mígnem olyanná leszel, mint az istenek, felismered a jót és a gonoszt, és hogy ez a kettő valójában egy”.

crowley-hat.jpg

Címkék: cseh abszint

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr1114325995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása