Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Maman Brigitte Rum

2019.03.12. 13:00 - TonyCaviar

mammangoldpici.jpg

A Rsta Morris Maman Brigitte Blended Rum az FK Spirit Collection első saját rumbeszerzése - itt már meg is vásárolható >>>

Jó pár éve feltűnt már, hogy a rum nem valami olcsó süteményaroma, vagy valami gonosz méreg. Azóta folyamatosan alakul bennem a rumról alkotott kép, ahogy egyre újabb tételeket kóstolok. Pár hónappal ezelőttig elég magabiztosan tudtam, hogy az igazán jó rum sötétbarna, diós-mogyorós, nemesen hordós ízű és édes, mint a folyékony alkonyi napfény. Aztán pár hónappal ezelőtt Barman's Choice magyarországi látogatása alkalmával megismertetett a Rasta Morris független rumpalackozó tulajdonosával, Berttel aki egy könnyed kóstolósorral lecserélte a rumpreferenciámat.

Ezek a rumok nem voltak sötétbarnák és sziruposak, nem voltak nehezek és hordósak. Ellenkezőleg könnyedek voltak és tiszták. Aranyszínűek és majdnem szárazak. Nem alkony, hanem napfelkelte. Élesek voltak és erősek – 45% felettiek. A leggyönyörűbb a 26 éves 58,8%-os hordóerősségű Uitvlugt volt, egy guyanai lepárlóból, amit a guyanai állam 2000-ben bezárt, és azóta ott nincs lepárlás – nekem annyi maradt meg, hogy életemben nem ittam ilyen szép és komplex rumot, de itt olvasható egy kóstolás róla. Ezeket a tételeket - pár száz üveg - azonban gyakorta már a kibocsájtás napján levadásszák – így hétköznapi ember ritkán jut a közelükbe.

Bert Bruyneel 1999-ben alapította meg a Wee Dram Whisky Society-t, aztán 10 évvel később barátai biztatására az Asta Morris független palackozó vállalatot, mellyel 2010-től egyre komolyabb whiskyket kezdett palackozni. A Rasta Morris ugyanennek a vállalkozásnak a rumra specializálódott leányvállalata. Bertnek most már nem csak Skóciában, hanem a Karib-tenger környékén is van egy csomó hordója, melyek nagy részét önmagában „single-cask” verzióban palackoz – a Brigitte Maman azonban pont egy blend.

Bert tavaly úgy döntött, hogy az exkluzív, kis-szériás rumok mellett eljött az ideje, hogy összerakjon egy olyan blendet, amit nem csak a kiválasztott kevesek kóstolhatnak! Ebből az elhatározásból született a Maman Brigitte, 3 éves jamaikai, 5 éves dominikai és 8 éves barbadosi rumok keverékéből.

A Maman Brigitte kicsikét rézbe hajló aranyszínű rum zömök kis 7dl-es palackban. Illata üde ananászos, pipadohányos, kicsikét mézes. Ízében kandírozott gyümölcs, némi mazsolás, szőlős fanyarság, és aszú, dió, dohány. De a klasszikus barna rumoknál sokkal szárazabb és elegánsabb, és ott van benne valami nehezen meghatározható gázolajos pikantéria, ami a jamaikai részből származik. A halvány mézességet a dominikai stílus hozza a mixbe, a legöregebb barbadosi rész pedig lecsillapítja és összesimítja a harmóniákat.

A Maman Brigitte méltó nagykövete a Rasta Morris durva egész estés rumjainak – aranyszínű, füstös, pikáns, száraz, robbanékony, stb… Ez nem az a rum, amit bőrfotelbe süllyedve vadászat utáni lelazításként iszunk – ez akció előtti rum, ettől kiélesednek az érzékeink!

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr2614684418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása