Ezt a szép sörös csülköt szerencsére már jó pár nappal szilveszter előtt megsütöttem, szilveszter napján ugyanis lázasan feküdtem és nemhogy disznót, de még egy korty alkoholt sem fogyasztottam. Azt hiszem túl jól élhettem év közben, ami ide vezetett.
A sörös csülök a világ legegyszerűbb étele, csak jó alapanyag kell hozzá - és idő. Mindenesetre a hentesnél szép csülköt kell venni - felsőcsülköt, amiből kiáll egy csont. Érdemes figyelni, ne legyen túl zsíros, mert a csülök zsír nélkül is elég nehéz étel. A bőrt egy éles késsel beirdaljuk, négyzethálót nyesünk bele, aztán megsózzuk, köménymagot szórunk rá, majd ráöntünk egy üveg sört. Nem egy keserű Pilsner Urquellt, ehhez nemigen illene a komló, ezért egy maláta-dominálta St Georgen Pils-t öntöttem rá, majd egy éjszakára a hűtőbe tettem.
Másnap a csont és a meglazult hús közé fokhagymákat gyömöszöltem, és a két nagy fej hagyma kíséretében egy beáztatott római tálba helyeztem, ráöntöttem a sörpác kétharmadát és a hideg sütőbe raktam. Onnantól fogva három órát sütöttem kb 200 fokon, majd levettem a tetejét és egy negyedórát pirítottam, miközben néha rálöttyintettem a maradék sörből.
Anyám azt mondta, készítsek hozzá sült krumplit, de nem kellett volna rá hallgatnom. Valami más köret jobban illett volna hozzá. Talán krumplipüré?
Mulatott valaki jót szilveszterkor? Milyen söröket lőttetek? Mindenkit irigylek.