Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A cseh inkvizíció

2009.10.10. 16:05 - TonyCaviar

 

Vannak ezek a söristenségek, melyeket már senki nem is kóstolgat igazán inkvizitíve, mert annyira egyértelműen trónolnak a világ csúcssöreinek panteonjában. Ebben a sörkoszorúban is valahol középütt fele ül a Budweiser, a Pilsner Urquell tőszomszédságában. Jöjjön az inkvizíció - Original Budweiser Budvar, cseh import sör.

Az üveg nyakába szimatolva klasszikus malátás sörillatot érzünk. A színe is klasszikusan rezes. Kevés habja van, de van annyira tartós és sűrű, hogy anyagerős sört sugalljon.
Először kemény szénsav borítja el a kóstoló szájüregét, amint ez elmúlik, érkezik egy kis édesség, majd egy kis malátás, földízű savanyúság, de nem túl tolakodóan, és végül a jól ismert csehes keserűség. Az egész kompozíció nagyon kiegyensúlyozott, demokratikus.
Hosszú távon kicsit gyengül a teste, és erősödik benne a komlósság.
A komlónak kettős természete van benne, először komoly és tekintélyes, mint egy hadihajó méretű régi diófa tálaló, majd a végén, már az utóízbe hajlóan hisztérikusan jajgató keserűségbe csap át – tulajdonképpen ez az egyetlen feltűnő ebben az igen kimért és elegáns sörben.
Illetve az, hogy fel van rá írva, hogy „original”, mert a világtörténelem tréfáinak hála három sörgyár is komolyan gyártotta a Budweisert, az egyik Ceske Budejovicében, egy nem messze onnan Németországban és egy harmadik, az Anheuser Busch nevű amerikai óriás túl az óceánon. Számtalan sikertelen felvásárlási kísérlet, felrúgott paktum, és betarthatatlan, semmitmondó bírói ítélet után ma mind a két sörgyár használja a Budweiser nevet, és mindössze annyiban sikerült megállapodniuk, hogy az Amerikába irányuló cseh exportot ChechvarCzechvar-nak nevezik a tengerentúlon, és a Csehországba menő amerikai Budweisert pedig BUD-nak nevezik Bohémiéban, és egy pár másik EU-s országban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr731440714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwertzuiop05 2009.10.10. 18:32:43

Szerintem inkább Czechvar.

stoppos76 2009.10.13. 20:04:28

Mondjuk amerikai budot még nem kóstoltam.

Vincenzo90 2009.10.16. 13:28:17

@stoppos76: A néhány másik EU országban mi is benne vagyunk? Kapható nálunk az amerikai BUD? Ezekkel az infokkal még meg lehetne toldani a postot.

Vincenzo90 2009.10.16. 13:35:55

Mellesleg vééééégre Budvar :) Annyira jóóóóóóóóó :) A SÖR :)

Italboltos Sanyi · http://obudakocsma.blog.hu 2009.11.07. 11:40:17

Nah, legjobb tudásom szerint elég vicces módon előbb volt amerikai Budweiser az Anheuser-Busch keretei között, a csehek pár évtizeddel később kapcsoltak, és kezdték azonos néven gyártani a Budjukat. Persze most nagyon magukénak akarják kizárólagosan, de nem érzem fairnek a dolgot, főleg, hogy ezzel a hajdani német uralmat reklámoznák, ami nekik kellemetlen téma :))

Ettől függetlenül az amerikai Bud az egyik legundorítóbb, jellegtelen, világos valami (csak húgynak hívják nemzetközi szinten) - ezzel szemben a cseh Bud meg egy nem túl keserű, tehát nem pilzeni, de egy annál inkább karakteres, finom, malátás sör.

Szóval a néven vitatkozzanak csak, engem nem tévesztenek meg: amerikai Budot továbbra se fogok inni, ittam eleget Írországban, ahol minden pubban azt mérik a Carlsberg és a Heineken mellett világos sörként... :O

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2009.11.17. 16:38:32

És csak remélem, hogy Carlo Pedersoli a cseh Budvar miatt lett Bud Spencer. Ha jól tudom a ...var jelenti a főzdét, bizonyos szóösszetételekben sörfözdét (pivovar, budvar stb:)
süti beállítások módosítása