Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Zöld Vonal

2010.02.10. 09:25 - TonyCaviar

Bármennyire is hiszünk benne, hogy a sör megváltoztatja a világot, azt is látnunk kell, hogy a sörfőzés komoly terhelést jelent a környezetnek. Ezt persze nem kell vállvonogatva nézni, lehet tenni ellene, ahogy a chicagói Goose Island sörfőzde tette.



Az 1988-ban alapított Goose Island Brewpub számos maga főzte sört csapol, forgalmaz, sokat palackoz is, és 15 államba exportál. Tavaly támogatást nyertek a chicagói városvezetéstől arra, hogy megrendeljenek egy kutatást a Chicago Manufacturing Centre-től, melyben a fenntartható gazdasággal foglalkozó tanácsadó cég komplett termék-élettartamelemzést (product life cycle analysis) végzett a Goose Island ’312 Urban Wheat Ale’ nevezetű sörével kapcsolatban.
A tanulmány azt állapította meg, hogy egy hordó 312 Urban Wheat Ale ökológiai lábnyomának 44%-át a maláta előállításához vezető tevékenységek – főképp a mezőgazdaság – adja. A második legnagyobb tétel a sörfőzde energiafelhasználása volt: 42 % ment el gyakorlatilag hűtésre, fűtésre, szivattyúzásra. 12 %-a a környezetterhelésnek a kész sör hűtve tárolására és szállítására megy el, és komlótermesztés, illetve a salakanyag, hulladék mindössze 2%-át adja a terhelésnek.
Mi a válasza minderre egy sörfőzdének? Főz egy újabb sört, melyben megfogalmazza a tapasztalatait. Ez a Goose Island Green Line Pale Ale. A legnagyobb szennyezéselkerülést egy forgalmazói döntés hozta, mégpedig az, hogy ezt a sört nem palackozzák és nem viszik sehová: csak helyben - kb. 60 chicagói kocsmában lesz - csapról kapható: ez mindjárt 12 %-os környezet-teher csökkenést jelent.
Fontos feladata a Green Line Pale Ale-nek, hogy felhívja a figyelmet a jelenségre, hogy új mémet dobjon a köztudatba, az ökológiailag fenntartható sörfőzés szép eszméjét, amit a legjobban akkor lehet terjeszteni, ha kapcsol hozzá egy konkrét sört, ami mintegy megtestesíti a vágyat.
Fontos, hogy ez a sör jó legyen? Naná. Különben a dolog pont fordítva sülne el. A beszámolók szerint jó a sör, a The Tribune sörkritikusa szerint jó, mert nem akar túl sokat, talán a pale ale-ekre jellemző grapefruitos ízből még egy kicsi hiányzik neki, de amúgy elégedett a tsizta és érthető komlózással, és így is nagyszerű szomjoltónak tartja.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr851744204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.02.10. 21:48:25

azért gondolom lehet a főzésnél is energiatakarékosan mozogni...mondjuk a malátagyártás bitang energiaigényes, annyi szent...
süti beállítások módosítása