Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Az átlaggurmé simán hülyének néz, ha az olasz sört egyáltalán szóba hozod, de ez csak azért van, mert őt elvakítja a profi olasz bormarketing. Az olasz sör létezik. Ráadásul az olasz sörtérkép sokkal izgalmasabb, mint a magyar.


Igaz, hogy az évi 31 liter sört fogyasztó olaszok keveset isznak a 77 literes európai átlaghoz képest, de a sörrel kapcsolatos minden szám növekszik – miközben a világon majd mindenhol csökken. Nő a sörfogyasztás, nő a sörtermelés, az olasz márkák nagy múltú sörországokba törnek be – mint pl. Anglia, Hollandia, Csehország – ma már nálunk is lehet kapni Peronit, a Birra Morettit pedig régóta forgalmazza egy importőr itthon.
Ehhez hozzátartozik, hogy a borfogyasztás folyton csökken – kb. 50 liter fejenként-évente. Aki tehát a borral azonosítja Olaszországot, az rossz úton jár. Ha gasztronómiáról van szó, az olaszok nagyon tudatosak, sokkal tájékozottabbak, mint a többi európai. Ebből az következik, hogy nem divatok és előítéletek alapján választanak innivalót, hanem valódi értékek alapján. A felmérések szerint az olaszok – főképp a fiatal városi értelmiségiek, és a nők - azért isznak sört, mert egészségesnek és táplálónak tartják, bíznak a természetes alapanyagokban és nem utolsósorban azért, mert olcsóbb, mint a túlárazott, széthájpolt csúcsborok. A törzsközönségből fakadóan is Olaszországban a legjobban a prémium láger kategória fut, és közepesből, meg olcsóból összesen nem fogy feleannyi. Na ja, az olasz alkeszek olcsó frizzante borokkal teszik elviselhetőbbé az életet.
Az olasz sörpiacot is egy pár nagy gyár uralja, akárcsak a magyart, de uralkodásuk kevésbé nyilvánvaló, és kevésbé átható. A milánói Heineken gyártja az olasz Drehert, ilyet azonban sehol nem láttunk sem üvegben, se csapon, viszont a Heineken rendesen jelen van mindkét formájában.
A SABiller-féle római Peroni sörei érdekes mód elegánsnak számítanak, ezért, vagy másért kevés helyen csapolják őket, de ott megadják a módját. Mivel volt már szerencsénk korábban, elkerültem a megtiszteltetést.
Az olasz csapok nagy részét közepes méretű olasz sörgyárak termékei teszik ki, mint pl. a Bolzano környéki dél-tiroli Forst, ami egy édeskés, minden szempontból középszerű láger. Viszonylag sok helyen lehetett kapni a Veneto tartományban főzött Pedavene nevű sört, ami hasonló kategória, de nem mentes bizonyos németes komlóaromától, és valami eredeti malátaíztől, melyek sajnos nem mentik meg a középszerűségtől.
A közepes nagyüzemi lágerek közül a legszimpatikusabb volt a piemonti G. Menabrea et Figli gyár Ambrata nevű söre, ami szép címeres üvegkorsóban érkezett, és szimpatikus narancssárga színezete volt. Valójában egy gyenge ír-vörös utánzat, egy kicsit olyan, mint a mi Borostyánunk, csak nincs benne annyi víz. Fura nagy buborékok és érdekes módon alacsony szintű karbonáció jellemzi.



De, ha az ember a mindennapokban jó söröket akar inni, akkor sincsen nehéz dolga, mert – legalábbis északon – a legjobb nevű német sörgyárak penetrációja figyelemre méltó. Nem nehéz rátalálni azokra a helyekre, melyek Weihenstephant, az Augustinert, a Paulanert és más jóféle német söröket csapolnak.
Már a huszonegyedik században jelentek meg az olasz piacon az erős dán és holland importsörök. A Bavaria és a Ceres, de főleg a Ceres gyakorlatilag minden boltban ott vannak, és némileg riasztóan hatnak 6-7-8 százalékos alkoholtartalmúkkal. Ezek a sörök – igen kedvező ár-alkohol - arányukkal megnyitották a piacot a különféle külföldi sörök előtt. Ezek közül az egyik legkellemesebb az ír McFarland, ami szintén egy ír vörös, nem nagy szám, de tisztességesen hozza az elvárható ízvilágot.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr742226657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.08.17. 13:18:27

az nem is Észak-Olaszország, hanem dél-Tirol, azért vannak ott a német sörök :)

maestro1 2010.08.17. 13:20:51

Rómában a Peroni, Nastro Azzuro és a Birra Moretti mellett a Dreher, amit minden DeSparban vagy Carrefourban lehet kapni. Nem kóstoltam, csak az előbbieket, nekem a Nastro Azzuro ízlett, a Moretti egyáltalán nem, a Peroni nem rossz. Érdekes, mert nálunk Peroni-Nastro Azzuroként árulják a sört, ott meg két külön márka (igaz, hogy mindkettőt a Peroni cég gyártja). Legközelebb felkutatom a cikkben említetteket is :)

Claude Léon 2010.08.17. 13:56:22

a milánói Dreher felejtős, ahhoz képest a Peroni mennyei :)

pancsi 2010.08.17. 14:26:30

"Ráadásul az olasz sörtérkép sokkal izgalmasabb, mint a magyar." - Annál nem nehéz izgalmasabbnak lenni.

Artie 2010.08.17. 14:59:45

@pancsi: Szó szerint ezt akartam írni.:)

Egyébként a 31 l sör vs. 50 l bor: nem ildomos 1:1 arányban viszonyítani, azért két korsó sör némileg könnyebben lecsúszik, mint egy lityó bor.

Vkat118 2010.08.17. 18:22:24

Azért vannak jó magyar sörök is, most pl kellemesen csalódtam a békésszentandrási serfőzde black-rosejában. 9%-10% alkohol, fekete mint a kávé és szinte harapni lehet.:) Olaszok közül néha lejön egy hármas pakk moretti a hiperpolcról, de nem nagy eresztés. Viszont borokban ők a kedvenceim.

mangorlo 2010.08.17. 18:52:31

én huszonéve kóstoltam végig egy pár olasz sört, dreher, moretti stb. hát nem tom, nekem elég ergya cuccok voltak

vörösborban na ott viszont jobbak, ott vannak mint mink

és ha már jó magyar sör: a kőbányai hihetetlenül megváltozott jó irányban

Integrált Szerverterror 2010.08.18. 01:06:36

@maestro1: Ez a komment jó ízlésre vall, valóban a Kék Szalag az egyetlen iható olasz világos sör.

És még említésre méltó a lila Leffe, amit Mo.-on eddig csak sörözőben találtam(pedig az a legjobb).

Integrált Szerverterror 2010.08.19. 01:15:45

No ha már Veneto kipróbáltam a Pedavena-t. Azonkívül, hogy olyan szaga van, mint a régi kinizsinek egészen jó. Kár hogy túlárazott(1.50€/0.66), így nem lesz a kedvencem. Marad a Paulaner meg a Stella majd´ feleennyiért:)
süti beállítások módosítása