Nagy pillanat előtt állunk: november 29-én hétfőn este, Budapesten, az Alpár utcai Olimpia vendéglőben megtartják az első magyar „fine dining” sörvacsorát. Ma már jó pár étterem gondolkodik sörvacsorákban, ami ígéretes jelenség, de mind mostanáig váratott magára az, hogy a hazai gasztronómia egy igazi nagyágyúja rávesse magát a témára, és elkészítsen egy kompromisszummentes sörmenüt, ahol sem a sörök sem a további alapanyagok válogatása során nem volt szempont sem az ár, sem a fogyasztói elvárások, sem az ismertség, se semmi, csakis gasztronómiai megfontolások. Takács Lajos (képünkön) az első.
Ennek megfelelően nem is olcsó mulatság – 14500 Ft – de ha tudjuk, mint ahogy tudjuk, hogy Takács Lajoshoz az úri közönség nem flancolni megy, hanem jókat enni, akkor bízhatunk benne, hogy ez a sok pénz mind a minőségbe megy. Meg a sörbe: nem egy decik lesznek kiosztva, hanem kétésfél-három decik. Rádaásul olyan sörökből, mint pl. a dán Morke, aminek üvege 2000 Ft körül van. További részletek Takács Lajosról >>>
Megtiszteltetés érte a Folyékony Kenyért, hiszen mi szállíthattuk a vacsorához a komlót, amiből Takács Lajos komlófüstöt fog készíteni az erre a célra feltalált elektromos pipaszerű fémszerkezettel. Lehet találgatni, hogy melyik komlóból lesz a füst; a következőket vittem: Cascade (toboz és pellet), Fuggles (pellet), Hallertau Hersbrücker (pellet), Centennial (toboz).
Talán még van egy pár hely a vendéglistán, akit érdekel, jelentkezhet az étterem telefonszámán: 321-2805.
Az alábbiakban következzen a menü:
1. Blanche de Bruxelles (alk.: 4,5 %)
belga búzasör; Brasserie Léfebre, Quenast-Rebec, Brabant
Ráksaláta, rákhab, saláta
2. Svijanský Rytíř (alk. 5 %)
pilseni típusú sör; Pivovar Svijany, Csehország
Füstölt hal, rilette, saláta
3. Westmalle dubbel (alk.: 7 %)
trappista sör; Brewery Der Trappisten van Westmalle, Westmalle, Belgium
Meleg sörleves
4. Great Divide Titan IPA (alk.: 7,1 %)
kézműves IPA (India Pale Ale); Great Divide Brewing Company, Colorado, USA
Kolbász, főtt császár, almás káposzta
5. Erdinger Pikantus (alk.: 7,3 %)
barna szűretlen búza baksör; Erdinger Weissbrau, Erding, Németország
Fűszeres borjúcsülök, sült csicsókapüré
6. Lindemans Gueuze Cuvée René (alk.: 5 %)
Gueuze-lambic; Brewery Lindemans, Vlezembeek, Belgium
Hideg sörleves olívafagylalttal
7. Beer Here Morke Pumpernickel Porter (alk.: 7,5 %)
porter; Beer Here brewed at Nøgne Ø, Dánia
Kakaós véres hurka reglis zselében, fondant burgonyával
8. Scaldis (alk.: 12 %)
barley wine; Brasserie Dubuisson, Pipaix, Belgium
Gesztenye mouse, mogyoró tuile, fűszerfagylalt
Ár: 14 500 Ft/fő, ami az ásványvizet és a kávét is tartalmazza. A vacsora 7-kor kezdődik, kéretik pontosan érkezni.
A fotóért köszönet Pintér Árpádnak.