Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Schlenkerla Urbock

2011.03.02. 10:13 - TonyCaviar



Ez az eredeti Schlenkerla Rauchbier. Júniusban főzik, 3 hónapig érlelik, és október első csütörtökén ünnepélyes keretek közt csapolni kezdik. Ezrek verődnek össze ilyenkor a bambergi Dominkanerhofban. Januárra el is fogy. Persze a mai világban már palackozzák is, így lehet, hogy én február utolsó napján kóstoltam.


Szép sötétbarna, kólánál sötétebb folyadék, a habja szép krémes, a fehérnél eggyel sárgásabb, nem túl nagy, de nem is múlik el teljesen. Az illata elég durva, ami nem ér meglepetésként. A füstölt sör szaga a legbarbárabb füstöltséget idézi. Meg amit a füst felidéz az emberben, ázott bőr, fülledt tolakodó aromák. A füstölt illat egy szalonnán vagy sonkán, esetleg sajton elfogadott, kiegyensúlyozott, megszokott. A sörben sokkal durvább, olyan, mintha még mindig füstölne, kanyarog és tekereg, változtatja az erejét, egyszer olyan, mintha már megszoktad volna, aztán a következő korty mégis egy leégett házat idéz ijesztő erővel.
Az Urbock (17,5 B, 6,5%a) füstöltsége még mindig egy fokkal elfogadhatóbb, mint az 5,1%-os füstölt lágerüké – talán a vaskosabb test jobban felfogja a füstöt.
Az első korty azonnal megmutatja, milyen különlegesen finom dolgok rejlenek a füst alatt: valami gyöngyöző, belgás cukrosság, szőlőízek, gyümölcsösség. A végén beüt a pörköltség, valamint szokás szerint aláhúzza a komló, de itt, mint valami harmadik szólam, ez a középkoriasan bohóckodó, idétlen csörgősipkás, repedtfazék-hangú füstöltség is befigyel. Nagyszerű teste van, érdemes harapdálni, mert egyre jönnek elő az ízek, mintha tényleg valami füstölt gyümölcsöt majszolnék (tényleg, van olyan, hogy füstölt gyümölcs?).
Az utóíze pedig, ahogy Pif írta, száraz kávé és feketecsoki, annak minden esetlensége nélkül, egyfajta tökéletesen sima, nem evilági formában, mintha maga az íz eszenciája üldögélne a szánkban, mindenféle megfogható test nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr702703537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.03.02. 10:40:28

szép így a tulipánpohárban is - és így még fejleszt egy kis ízléses méretű habot - a zöld pergamenes üveggel a - tölgyfán füstölt - Doppelbockot, pedig egyre inkább vágyom kipróbálni...
www.schlenkerla-shop.de/index.php/schlenkerla-rauchbier-in-flaschen/schlenkerla-eiche-flasche.html

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.03.02. 11:59:53

Nagyon-nagyon ízlett, jól jött abban a decemberi hidegben.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.03.02. 12:42:06

az ázott bőr vmiért nem jutna eszembe róla :)
és igen, nyilván a baksága miatt kevésbé füstös, az édes ízek elvesznek belőle

amúgy valamilyen objektív értékelő rendszeren nem gondolkoztál még? és ha igen, miért vetetted el?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.03.02. 12:49:43

@Mantlesorrow: Objektív? Sztem pont a szubjektivitás az izgalmas az egyes kóstolóembereknél - Itt az FK-n akad is sok meghökkentő asszociáció. Az ázott bőr is a füstről és nem a füstölt sörről jött - legalábbis az én olvasatomban...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.03.02. 14:37:01

@pif: ok, de akkor minek hívjuk? sörprózának? :)
leírás talán. értékelés? csak akkor tud(na) lenni, ha bizonyos paraméterei összehasonlíthatóak lennének más söröké(i)vel az írás (vagy végkövetkeztetés) alapján.

amúgy a kérdés önmagában semmiképpen nem volt elmarasztaló. számtalan válasz adódhat rá, hogy miért nem került ilyen bevezetésre. én arra az egy konkrétra lennék kíváncsi. gondolom összetettebb annál, mintsem hogy "azért, mert nem akartam".
nem akarok én senkit sem korlátok közé zárni. viszont a szabad asszociációt idővel érdemes lenne meghaladni. a képzettársítás (legyen bármilyen elvont) kissé olyan, mint az önmagáért való szépség.

TonyCaviar 2011.03.02. 14:51:43

@Mantlesorrow: persze az elején eszembe jutott, hogy pontozni kéne, de mivel nem volt átfogó képem a sörkínálatról, fogalmam sem volt mihez hasonlíthatnám, és nem akartam fedezet nélkül komolykodni. Meg nem is nagyon szeretem a pontozást, meg nem is értem, mit számít egyetlen ember pontszáma, amikor ott a ratebeer, és azon rengetegen pontoznak sokkal kifinomultabb szempontok szerint.
Meg aztán pl. hogy nézne az ki, hogy elkezdenéd pontozni egy osztályzás szerint a magyar költészet nagyjait. Szerintem a sörök pontozása a bélyeggyűtés irányába viszi el a sörkultúrát, gyűjtőszenvedély, rendszerezés, ezek a dolgok önmagukról szólnak. Az igazi sör egyedi alkotás, akár egy vers, vagy regény, nem igazán érdemes rangsorolni őket.
Én is úgy érzem, hogy a szubjektivitásban van a hiteles információ. Azt pontosan a helyén tudod értékelni. Az objektívnak ható osztályzások, pl pontozás megtévesztő, mert majdnem ugyanannyira szubjektív, csak közben nem is tud róla.
Sörirodalom - a szó létezik. Sörírók vannak.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.03.02. 15:24:17

@Mantlesorrow: a komlo az folyamatosan pontoz, de ő így találta ki a sörleírásait. És lehet készíteni a kóstolások alapján egy sörgyűjteményt, és ott előre, jól meghatározott alapkövetelmények szerint pontozni a söröket. És ott a ratebber vagy a beeradvocate. A vizsgált söröknek a széles spektrumú kóstolása után ott vannak az értékek. De lehet, hogy valakinek a sósak ízlik, valakinek a spenót. Ez már nem lehet objektív. És a blogokat 1-3 ember írja, nem egy ország...

szanisz 2011.03.02. 15:37:15

Kacsa utcai misszonáriusonktól kérdezném, hogy van-e még egy dugi palack ebből ( a holnapon nincs már a listán), vagy már sértő a kérdés önmagában is?:)

sajnálom, hogy nem vettem belőle idejében.

fdoki 2011.03.02. 16:10:57

Anno Deutshland-ban dolgozván én is ittam ebből a csemegéből:igazi élmény volt!

fdoki 2011.03.02. 16:14:50

@fdoki: úgy mondták a helybéli dajcsok,h az árpát meg6ározott féle-fajta fahasábok
lassú elfüstölésével malátázzák -ez adja a különleges aromát

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.03.02. 17:32:02

@szanisz: sajnos nincs, és már januárban sem tudtam hozni belőle.
@pif: egy kérdést megért. a sóskát és a spenótot is tudod egy tengelyen ábrázolni. ettől még aki a sóskát szereti, nem fanyalodik a spenótra, legfeljebb elképzelése lesz róla, hogy az mennyiben más. a ratebeert pedig magyar viszonylatban elég kevesen használhatják. igazából a pontozás ott is merőben szubjektív, de az értékek objektívvé válnak, hitelességük, számosságuk és állandóságuk által. megértem, ha a blognak nem feladata elhelyezni egyfajta ko-ordináta rendszerben a kóstolt és bemutatott söröket vagy sörözőket.
süti beállítások módosítása