Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Amik kimaradtak II.

2013.01.04. 17:37 - TonyCaviar

nelson.jpg
Óriási a lemaradásom házi sörök terén. Az év során kéttucatnyi otthon főzött sört kóstolhattam, hála a házi sörfőzők irántam tanúsított kitüntetett figyelmének, viszont csak egy párat volt érkezésem megírni. Noha a kéttucat közül mindössze 3-4 olyan volt, ami nem igazán ízlett. Még egyszer hangsúlyoznám. döbbenetesen jók lettek a magyar házi sörök, bizonyos tekintetben lehajrázták a kézműves sörfőzőket, más tekintetben meg egyenesen beálltak közéjük - gondolok itt arra a 4-5 házi sörfőzőre, akik vagy már gerillák, vagy most építik a sörfőzdéjüket. Németh Antal Nelson IPA-jét egy Palak Paneerhoz bontottuk fel, egyáltalán nem illett hozzá - nem minden IPA működik minden indiaival - de a sör nagyszerű volt.

P1510562.jpg

A Főzdefesztre egyre több külföldi érkezik, idén meglátogattak a horvát ratebeeres kollegák és hoztak vagy 12 üveg horvát sört. Sajnos egyik sem volt igazán emlékezetes, de ez a Pan nem volt rossz. Az biztos, hogy mi már előrébb járunk sörügyben, mint a horvátok.

pinta.jpg
A lengyel házi sörfőzők alapította Pinta is küldött egy nagyszerű füstölt sört!

dogma.jpg

A Dogma  a BrewDog ambiciózus politoxikomán söre, guarana, kóladió és más alternatív nyalánkságokkal, háttérben a gömöri hegyek, meg valami idióta gyerek, aki túl sokat ugrált. Az összetevők tüzijátéka ellenére nem egy kiemelkedő sör. Nem rossz, de az izgalmas összetevők inkább csak eladják, mint itatják.

bitterfly.jpg
A Bitterflyról persze rengeteg szó esett, csak éppen egy szakszerű kóstolás nem tellett ki tőlem. Most már mindegy. A lényeg, hogy kompromisszummentes, újhullámos magyar kézműves sör - olyasmi, ami Amerikában ma már mindennapos ügy, Európában azonban még nyugatos is meredeknek számít, K-Európában pedig nemigen van párja (ha csak itthon nem).

stephanus.jpg
Ez a sör inkább szép volt, mint izgalmas. Kedvenc rakott sajtos kelbimbóhoz nyitottuk ki, de mivel a végtelen kellemes szuperpezsgésen kívül nemigen volt jellegzetes íze, nem mondhatom tiszta lelkiismerettel, hogy jó párt alkottak, bár semmiképpen sem nevezném kellemetlen élménynek. Köszönet a sörért a szlovák házi sörfőzőknek!

madonna.jpg


És most jut eszembe, hogy Erdélybe is eljutottam, ahol a vendéglátóim voltak olyan figyelmesek, hogy rögtönzött kóstolót kínáltak a helyi kínálatból, ami persze nem túlzottan izgalmas, de a Ciuc meglepően iható volt, amúgy pedig ez volt az egyetlen érdekesebb üveg. Gyakorlatilag egy Blanch de Bruxelles utánérzést rejt, korianderes, tejes witbier, az egyetlen belga műfaj, amit sosem bírtam megszeretni.

vilnaus.jpg
És kaptam egy kifejezetten izgalmas litván sört is. Ez egy nagynak tűnő gyár terméke, aminek vannak felejthető sörei bőven, de a két csúcsmodell - köztük ez a 6,8%-os, nagyon rendben volt, de főleg nagyon jellegzetes volt - gabonás, malátás, parfümös, kicsit északi kenyeres, sok édességgel, kifejezetten balti ízvilág.

Címkék: sörkóstolás

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr924997736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.01.08. 09:59:26

A Pan az egy nagyüzemi sör tudtommal (Carlsberg group). Ha a Pan Spenicni (ami láthatólag egy búzasör) egész iható, akkor máris előttünk járnak, amennyiben a Borsodi Búzára gondolok.

(Bár persze a "vajon a magyar vagy a horvát nagyüzemi sör a jobb" kérdés talán kevéssé relevéáns ezen a blogon. Kérdés, a többi 12 palack is nagyüzemi sör volt-e. Ha ez a Pan volt a legjobb, akkor gyanítom, hogy igen...)

TonyCaviar 2013.01.08. 21:03:02

@promontor: Pont ez az, ami miatt a horvátok szomorkodtak - náluk alig-alig van kisüzem meg kézműves. Amúgy közben rájöttem, hogy a Pan az a Pannonia rövidítése. A régi Pécsi Sörgyár lehetett az alapító még a Monarchia alatt.

Takito 2013.01.14. 18:57:07

Üdv!
Olvastam, hogy állítólag bezárt a BeerBier dec. 23.-án. Ez furcsa volt, mert gyakran megyek el előtte, és úgy emlékeztem, mintha üzemelt volna. Ma külön figyeltem és tényleg nyitva volt, igazi pincérrel, vendégekkel stb.
Gondoltam szólok...

soksörutánkapitány · http://www.facebook.com/Golem.Sorfozde 2013.01.15. 14:08:45

@Takito: és milyen sörök voltak? Csak mert lehet, hogy lett helyette egy sima kocsma.

Takito 2013.01.15. 14:50:44

@soksörutánkapitány: Nem vol időm bemenni, de úgy tűnt, hogy semmi nem változott.

Ogreface 2013.01.15. 16:20:36

@TonyCaviar: "Sajnos egyik sem volt igazán emlékezetes, de ez a Pan nem volt rossz."
Ezért jó szokás szerint, meg is szüntették a gyártását. :)

TonyCaviar 2013.01.15. 17:58:48

@Takito: Valaki továbbviszi. Gondolom abban látta meg a fantáziát, hogy kérhet a kocsmára multis szerződést, úgyhogy meg is tette. Semmi sem változott, csak az, amiért egyáltalán érdemes volt arra menni.
süti beállítások módosítása