Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Húsvéti káposzta

2010.04.01. 10:21 - TonyCaviar

A magyar háziasszony húsvétja – ez a pár értékes szabadnap – leginkább főzéssel telik. Noha magát a húsvéti vacsorát előre megfőtt, hideg sonkával, keménytojással, sírnivaló tormával üljük, az ünnep többi napjára kemény, alkoholfelszívó kajákat kell prezentálni a férfigyomornak – kocsonyát, csülköt, hidegtálakat, de mindenekelőtt: káposztát.

Nálunk persze minden másképp van: csak én főzök, a többiek maximum esznek, én meg nem vagyok háziasszony, maximum háziember, és a húsvétom nem főzéssel, hanem bécsi sörözők tesztelésével fog telni. A családnak azonban ennie kell, különben éhenhal, és végső soron az is nekem lenne rossz. A lehető legegyszerűbb káposztát igyekeztem elkészíteni nekik.
A Krúdy-ig és azon is túl vezethető székelykáposzta hagyomány pörkölt készítésével kezdi a főzést, végül liszttel kevert tejfellel való sűrítéssel végezi be. Ilyesmi nálam nem volt.
Fogtam a jó száraz és kemény füstölt oldalast, a masszív disznócombot és a kolbászt, beledobtam egy nagy lábosba, egy nagy adag kicsavart, de át nem mosott savanyú-káposzta társaságában, borsgolyókat és babérlevelet tettem hozzá, majd felöntöttem vízzel, és addig főztem, amíg az oldalas meg nem puhult. Ez kb. 3 óra alatt történt meg.
Majdnem tökéletes lett, csak egy-két apróságban nyúltam mellé. Kevés lett a 2 kiló káposzta,
Valamiből kifőtt rengeteg só, és az egész kicsit sós lett, de ezektől eltekintve rendes kis káposzta lett belőle. Persze világos, hogy a káposztából némi sör hozzáadásával ennél sokkal többet ki lehet hozni, de a húsvéti káposztából gyerekek is fognak enni, én ráadásul el is utazom, ezért őket nem akartam komlóval sokkolni.
És azt is be kell vallanom, hogy a legújabb kedvencem, Weißenoher Altfränkisch Klosterbier, nem bírta a versenyt a nekimenős sós-savanyú káposztával, finom fodros, komlós teste úgy nyílt szét a székelykáposzta támadása előtt, mint Zsigmond elpuhult lovagjai a huszita cséphadarók előtt. Ám mégsem küldhettem vissza, hogy akkor most próbáljunk valami Paulanert – nyilvánvaló okokból.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr851886292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.01. 12:35:14

"Valamiből kifőtt rengeteg só"
:DDDD
hát még nem vagy kész szakács...

TonyCaviar 2010.04.01. 12:45:15

háde tényleg nem tudom miből, mert az oldalas magában nem sós, csak az lehet, hogy a káposztát sósan tartósították, illetve lehetséges-ez?
ja, tudom, hogy nem vagyok egy ferran adriá, én inkább ilyen folyton főző anyukára hasonlítok:(

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.01. 12:55:07

hacsak nem a gyisznyó volt füstölt-sózott, akkor biza a káposzta.. emlékezz vissza, mikor néha csak a levét issza az ember: az már sós... erőst.

Ogreface 2010.04.01. 18:44:13

@TonyCaviar: A káposzta lesz a ludas, hiszen elég sok só kell a savanyításhoz.
Nekem van egy szép kis kőhordóm,abban szoktunk savanyítani.Finom és nagyon egészséges!
süti beállítások módosítása