Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Na, ismét a Blaha aluljárójába vetett a jósors, és csak úgy megszokásból rápillantottam arra a csiricsáré patkánylyukra, melyben a Szögedi műanyagpalackokat szokták, vagy mostanában inkább nem szokták árulni. És mit látok: egy vörös ördögöt.

Az az igazság, hogy a Gutberger a múltkor kicsit megszívatott, nyilván nagyon szomjas voltam, a sör nagyon friss volt, és dolgoztak bennem a kisüzemiekkel szembeni fordított előítéletek, minek eredményeképpen azt találtam írni, hogy elfogadható, rendes sör, majd amikor a kommentelők teljesen hülyének néztek, akkor újrakóstoltam, és megértettem, hogy miről beszélnek. Ezek szerint nem nehéz megvezetni az ember érzékeit, de legalább tanul az ember.
Lehet, hogy most ismét belefutok egy ilyen gasztronómiai blamázsba, de oly sokat hallottam már a Red Devilről, a ritkásan termő magyar sörkülönlegességek egyikéről, hogy nem hagyhatom ki.
A design egyszerű, de nem kellemetlen, az ördög vörös és vásári, nem túl félelmetes. A PET-palack formája apró gázpalackra emlékeztet és van benne valami simogató brutalitás. Mindenre el vagyok készülve, pláne, hogy a PET-palack a leggusztustalabb dolgokat tudja tenni a sörrel.
Színe szép: barnás, narancsos, az illatában cukros gyümölcsösség, ami emlékeztet az ír vörös sörök fajtajellegeire. Igaz, hogy minél többet szagolgatom, annál egyértelműbbé válik: ez az illat a túlérett füge illata. Nem hangzik rosszul.
Habja is szép, paplanszerű, igaz, hamar elmúlik.
Az első korty teljesen pozitív: ale-hez méltóan kicsiny recencia – kevés szénsav, bársonyos textúra jellemzi, és hamar támadó angolos komlókeserűség.
Elolvastam a címkét, és tudom, hogy van benne répacukor, de hiába keresem a nyúlos-lapos szacharinízt, sehol semmi hibát nem találok. Sőt: egyre jobban ízlik. Tényleg angolos, ale-es karakterisztikája van, kicsit olajos a folyása is, de gyanakszom, hogy csak utánzata az ale-nek és valójában alsóerjesztésű élesztővel erjedt – tudja-e valaki a választ?
De ahhoz képest, hogy utánzat, nagyon rendes. Persze nincs meg az a teste, nincs meg az a mélysége, az a zengése, és ereje, mint a London Special Ale-nek, de egy Kilkenny-re már talán emlékeztet.
És a komló is jól el van találva – kakaós, kávés, csokis és igen száraz – ha ilyen jóféle komlót is lehet itthon találni, vajon miért nem használják többen?
Várom a csapásokat, nyilván tud ez a sör nagyon szar is lenni, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy a magyar kisüzemi sörfőzdék legnagyobb rákfenéje a hullámzó színvonal. Felelőtlenül bánnak a receptekkel, nem elég fegyelmezettek, és ugyanaz a sör teljesen más tud lenni évszaktól függően – tisztelet a kívételnek.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr582146176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

judas 2010.07.15. 10:18:13

Nem hinném hogy ale, sokkal inkább egy haszonmaximalizált bécsi-láger hibrid.

Ogreface 2010.07.15. 10:41:32

Én tavaly olyat fogtam ki belőle, amiben tombolt a répacukor. Nem ízlett...

Serkoptató 2010.07.15. 10:58:26

Caviar: a hazai kisüzemi sörfőzdékkel (illetve a söreikkel) épp az a legnagyobb probléma, hogy 1., nem állandó az egymást követő főzetek minősége, 2., a le(pet)palackozott sörök minősége képes egyik napról a másikra drasztikusan változni, sajnálatos módon általában romlani.
Vagyis hiába készítenek időnként meglepően jó söröket, képtelenek azokat az idősíkon stabilizálni.

aagifekete 2010.07.15. 12:06:20

Lehet ezt kapni félliteres üvegben is, affrancnak kell petpalackra (-ba) költeni (tölteni).

nemvicces név 2010.07.15. 12:57:12

Jee, én a nyaralóhoz közeli faluvégi kocsmában szoktam mindig ezt inni, eddig még nem találkoztam "selejtes" darabbal.

Hamilcar 2010.07.15. 12:58:10

Tőlem biztosan nem fogsz letolást kapni, szerintem ez egy iható és vállalható sör, minden hibája ellenére!
Én inkább a Blahás üzletre vagyok kiakadva. Régebben ott be tudtam szerezni a szegedi söröket, de mostanság akárhányszor voltam nem voltak, max. a citromos. Még szerencse, hogy a főzdéből tudok néha hozatni.

Daeril 2010.07.15. 13:22:16

Gyakran iszom ezt a sört és bár valóban hullámzik az íz összességében finom jó ár érték arányú sör (300/liter ahol én veszem) és az ízlésemnek megfelel.
Az íz hullámzása az eltérő főzetek közt nekem a malátásság/komlósság arányának eltolódásában van. Gondolom standard mennyiségekkel dolgoznak aztán egyszer keserűbb egyszer édesebb. Jól van ez így... szerintem a túlstandardizált sörök borzasztóbbak.

Hamilcar 2010.07.15. 17:26:54

@99765: Szia! Mostanság is látsz ilyen fél literes kiszerelést?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.07.16. 09:32:18

@Hamilcar: igen, én is láttam, talán a 8&8-ban itt pesten - bár az a bolt kezd teljesen lepukkanni

Hamilcar 2010.07.16. 09:55:31

Ha véletlen összefutnál még a Devil vagy a Boszorkány fél literes, palackos kiszerelésével, akkor megnéznél valamit? Azt hogy a "szokásos" négyzetes címke van rajtuk vagy egy újabb, nem teljesen ovális, de valami hasonló. Ezeken az ördög és a boszorkány grafika rajtuk sincs, csak a szöveg. A két féle világosuknak is lett ilyen új címkéje, azokat meg is szereztem a főzdés haveromtól, de a vörösből és a barnából nem adott (bár létezik) mondván, hogy azok nem kerülnek majd forgalomba. De aztán soha sem lehet tudni!

Kicsit off, de beillesztek ide egy linket, mert szóba kerülnek benne a házi sörfőzdék. Igaz, a "reneszánszukat élő" dumát enyhén szólva erősnek találtam...
index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/16/a_sorgyartok_mar_csak_a_hosegben_biznak/

parafalu 2010.09.16. 16:27:19

Batthyány tér aluljáróból egy kis lépcsőn mehetsz föl a metro és a HÉV között. Ott a nyilvános vécé mellett egy elrejtett kisbolt. (nyíltan vállalt profilja a hely (?) hajléktalanok és lecsúszott alkoholisták ellátása) Én ott veszem a Red Devilt és kifejezetten kedvelem. Érték/ár arány meglehetősen nagy. Számomra egy valódi különlegesség. Mert a "valódi" különlegességekre nincs pénzem. Meg kedvem se.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.09.16. 17:36:53

@parafalu: kösz az ötletet, ha bkv-zom úgyis mindig arra járok. már próbáltam ezt a sört, de nem rémlik, uh itt az ideje második esélyt adni.

Rose20704 2010.11.18. 10:21:18

"tudom, hogy van benne répacukor, de hiába keresem a nyúlos-lapos szacharinízt"

Azért máskor ha leírsz ilyet, akkor esetleg nézz utána annak, hogy mi is az a répa cukor és mi is az a szacharin. A kettőnek max. annyi köze van egymáshoz, hogy édes az íze. Vegyészként az ilyen és ehhez hasonló kijelentések mindig kivágják nálam a biztosítékot.

TonyCaviar 2010.11.19. 09:44:04

Én meg újságíró vagyok, ezért hozzászoktam, hogy az emberek nem tudnak pontosan olvasni, hanem mindenfélét kihallanak a szövegekből, és az sokkal jobban érdekli őket, mint az, ami tényleg oda van írva, ezért én nem leszek ideges. Egy szóval sem írtam, hogy a répacukornak bármi köze volna a szacharinhoz és valójában nem is gondoltam ilyesmit. Csak egy ízt próbáltam metaforikus eszközökkel megfogalmazni.

mt-03 2014.05.16. 18:33:07

tegnap ittunk ilyet. nem volt jo, pedig 2 napja volt vasarolva, alkohol nyomokban volt benne. cimkeje szerint majdnem 6%-os de meg 1-et is alig utotte meg. zart volt, nem hinnem hogy kiparolgott, de hat minden lehet...

TonyCaviar 2014.05.19. 11:53:27

ilyen hibáról még nem hallottam. nem hiszem hogy bármi módon ki tud menni a sörből az alkohol, talán valami más hibát érezhettél...

ger. duchemin 2014.05.26. 14:20:32

@mt-03: Ha valami közlekedik a külvilág felé, és ezért párolog, akkor 100-szor előbb romlik meg, minthogysem kipárologjon az alkohol belőle.

Fazakas László 2016.05.07. 04:54:39

Én már ittam egy párszor Red Devilt, de negatív kritikát nem tudok vele szemben megfogalmazni.
Árában korrekt, ízében pedig az, amit elvárunk tőle: - ír tipusú vörös sör.
Az alkoholtartalmát nem mértem, ám ha az van ráírva, hogy 6%, akkor minden bizonnyal annyi.
Mindenesetre ár/érték arányában a literes palack messze veri a fél literes Csíkit.
süti beállítások módosítása