Na, ismét a Blaha aluljárójába vetett a jósors, és csak úgy megszokásból rápillantottam arra a csiricsáré patkánylyukra, melyben a Szögedi műanyagpalackokat szokták, vagy mostanában inkább nem szokták árulni. És mit látok: egy vörös ördögöt.
Az az igazság, hogy a Gutberger a múltkor kicsit megszívatott, nyilván nagyon szomjas voltam, a sör nagyon friss volt, és dolgoztak bennem a kisüzemiekkel szembeni fordított előítéletek, minek eredményeképpen azt találtam írni, hogy elfogadható, rendes sör, majd amikor a kommentelők teljesen hülyének néztek, akkor újrakóstoltam, és megértettem, hogy miről beszélnek. Ezek szerint nem nehéz megvezetni az ember érzékeit, de legalább tanul az ember.
Lehet, hogy most ismét belefutok egy ilyen gasztronómiai blamázsba, de oly sokat hallottam már a Red Devilről, a ritkásan termő magyar sörkülönlegességek egyikéről, hogy nem hagyhatom ki.
A design egyszerű, de nem kellemetlen, az ördög vörös és vásári, nem túl félelmetes. A PET-palack formája apró gázpalackra emlékeztet és van benne valami simogató brutalitás. Mindenre el vagyok készülve, pláne, hogy a PET-palack a leggusztustalabb dolgokat tudja tenni a sörrel.
Színe szép: barnás, narancsos, az illatában cukros gyümölcsösség, ami emlékeztet az ír vörös sörök fajtajellegeire. Igaz, hogy minél többet szagolgatom, annál egyértelműbbé válik: ez az illat a túlérett füge illata. Nem hangzik rosszul.
Habja is szép, paplanszerű, igaz, hamar elmúlik.
Az első korty teljesen pozitív: ale-hez méltóan kicsiny recencia – kevés szénsav, bársonyos textúra jellemzi, és hamar támadó angolos komlókeserűség.
Elolvastam a címkét, és tudom, hogy van benne répacukor, de hiába keresem a nyúlos-lapos szacharinízt, sehol semmi hibát nem találok. Sőt: egyre jobban ízlik. Tényleg angolos, ale-es karakterisztikája van, kicsit olajos a folyása is, de gyanakszom, hogy csak utánzata az ale-nek és valójában alsóerjesztésű élesztővel erjedt – tudja-e valaki a választ?
De ahhoz képest, hogy utánzat, nagyon rendes. Persze nincs meg az a teste, nincs meg az a mélysége, az a zengése, és ereje, mint a London Special Ale-nek, de egy Kilkenny-re már talán emlékeztet.
És a komló is jól el van találva – kakaós, kávés, csokis és igen száraz – ha ilyen jóféle komlót is lehet itthon találni, vajon miért nem használják többen?
Várom a csapásokat, nyilván tud ez a sör nagyon szar is lenni, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy a magyar kisüzemi sörfőzdék legnagyobb rákfenéje a hullámzó színvonal. Felelőtlenül bánnak a receptekkel, nem elég fegyelmezettek, és ugyanaz a sör teljesen más tud lenni évszaktól függően – tisztelet a kívételnek.
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.