Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hírkorcsolya 12.01

2010.12.03. 10:12 - TonyCaviar



Takács Lajos hétfő esti sörvacsorája nemcsak az első igazán komoly magyar sörvacsora volt, de a sajtóvisszhangja is figyelemre méltó volt. Csak sör és sajtóínyenceknek következzen a HVG-Malackaraj-Dining Guide gyorsreagálású gasztro-hadtestje.

HVG (Vétek György):
A kérdés – lehet-e megalkuvásmentes sörvacsorát prezentálni? – nem kérdés többé. A mondatvégi írásjelet nyugodtan ki lehet cserélni pontra, de még inkább felkiáltójelre.
November utolsó hétfőjén Takács Lajos nyolc különböző típust képviselő sörhöz az Olimpia őszinte stílusában alkotott nyolc fogást. Ahogyan azt a múlt heti, sörvacsorákat beharangozó cikkemben már írtam, az eddigi magyarországi sörvacsorákkal az volt a legfőbb baj (esetenként még más is), hogy hiába a kreatív fogások, ha nincs mellettük a megfelelő minőséget megütő sörök sora. Takács Lajos most – másfél éves nyaggatás után – elvállalta, hogy nyolc, különböző típust képviselő sör mellé készít nyolc odaillő ételt... >>>


Malackaraj (Péter Anna):
Takács Lajos bebizonyította, a fine dining és a sör bőven elférnek egymás mellett, csak nagyon meg kell válogatni azt a sört. És azt a fine diningot, vagy mit, nincs még rá magyar szó.
Az Olimpia séfje nem kompromisszumkészségéről (szerinte igenis szokott kötni kompromisszumokat) híres, ha ő megtalál egy harmóniát, egy párosítást, az szépen szokott szólni, ezért nagyon örültem, hogy nála volt ez a sörös téma. A kalandot el tudom képzelni más éttermekben, több séfnek jól állna ez a feladat, remélem lesz még ilyen itt is, máshol is, bár a vacsora söreinek kiválasztásában segítő Vétek György szavaiban, hogy a sörök felvonultatnak annyi színt, mint a borok, kevésbé hiszek, de a sör-étel párosításokban annál inkább, és talán könnyebb pálya, mint a borok és ételek összeválogatása, ami éppen a borok veszedelmes sokszínűsége és változékonysága miatt olyan nehéz... >>>
 

Dining Guide Sörmustra (Homárosz):
Most, hogy túl vagyunk az első komoly budapesti sörvacsorán, érdemes tisztázni a fogalmakat. A sörvacsora egy adott sörsorra készített ételsor, melynek fogásai valamiképpen reagálnak a hozzá járó sör belső tulajdonságaira – legyen az hasonlóság, harmónia vagy éppen kontraszt. A sörhöz készített ételek nem feltétlenül sörrel készült ételek, bár gyakoriak az utalások a komlóra, malátára, sörhabra. A műfaj létrejöttében az a felismerés ölt testet, miszerint a söröknek számtalan érdekes íze lehet – akár egyszerre is -, az elterjedéséhez pedig az a fejlődés vezetett, melynek eredményeképpen mára mindenhol (itthon is) elérhető számtalanféle különleges, egyedi vagy tradicionális sörfajta.
Hétfő este az Olimpiában Takács Lajos mutatta meg kb. harminc vendégének, milyen az, ha a sörvacsora alapelveit komolyan vesszük, és nem kötünk kompromisszumokat semmilyen irányba. Nyolc fogást kaptunk nyolc sörrel – a sörökből két-három deciket. Csak a legjobbakat említem... >>>


+ 1 hír: Pest megye vonzáskörzetében bérbeadó sörfőzde kerestetik! Ha valaki tud ilyet, jelezze!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr472490082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főcsévész 2010.12.03. 10:43:37

Nekem egy kicsit erőltetettnek tűnik ez az egész...

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.12.03. 11:29:38

@Főcsévész: Ezt az erőltetettséget miből szűrted le? Miért baj, ha úgy, mint a borok mellé, a sörök mellé is elkélszítik a megfelelő fogást? Az meg hogy kapott nyilvánosságot a dolog az miért baj?

Főcsévész 2010.12.03. 11:49:52

@Rolli: kedves Rolli, szó sem volt arról, hogy bármi is baj lenne, azt írtam, hogy erőltetett, tehát nem baj, hanem erőltetett.Amint azt látom valahol,hogy megfelelő étekhez adott teát, vagy gyümölcslevet kínálnak, vagy bármelyik étteremben megkérdezem a-kit is?- hogy milyen sör jó mondjuk a mákos pacalhoz, és erre választ is kapok, akkor eltekintek az eröltetetségtől.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2010.12.03. 12:11:12

@Főcsévész: ;) Szerintem ez nem erőltetés, de nyilván ahány ember, annyi féle képpen látja. Ugyanúgy, ,mint boroknál itt is meg lehet találni a megfelelő párosításokat, és ha valakinek van igénye rá, kis időbefektetéssel talál ajánlott kombinációkat. De ez nyilván utánajárás kérdése.:)

hegyilany 2010.12.03. 14:03:35

@Főcsévész: Ha ugyanezt Belgiumban kérdezed, máris nem tűnik erőltetettnek. Egyszerűen nálunk nincs olyan sörkultúra/-változatosság, ami természetessé tenné ezt a kérdést (ami ugye a kérdésben borral behelyettesítve a sört, máris természetesen hangzik).

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.12.03. 16:45:34

a sörök szerintem sokkal vegyesebb képet adnak ízvilágukban, mint a borok...ez azért fordulhat elő, mert a sör receptjét a főzőmesterek úgy variálják, ahogy akarják. Több komló, más fűszerek, stbstb - na ezért lehet soksok variáció mindenféle sörökhöz mindenféle kajákkal

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.12.03. 17:12:03

@főzdevadász: a borász is tud variálni - cuvée, hordóválasztás, dűlőszelekció, reduktiv-oxidatív érlelés stb. Más kérdés, hogy a boroknál divat-ízek vannak - sokan nem egyéni bort készítenek, hanem egy ízvilágot tesznek bele a szőlőbe, csak kevesen hagyják magát a szőlőt úgy megérni, ahogy a természet adta.
Azt gondolom nem versenyeztetni kell ezt a két dolgot. A résnyire nyílt ajtót kell most minél szélesebbre tárni, hogy a sörök is helyet kapjanak a magas gasztronómiában kis hazánkban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.12.03. 18:09:08

istenments, hogy versenyeztessek;-)
csak arra akartam utalni, hogy a söröket sokkal közvetlenebbül tudják variálni a mesterek;-)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.12.04. 11:41:57

@Főcsévész: előbb-utóbb :)
bár vannak párhuzamok, a sörnek ki kell harcolnia saját helyét a gasztronómiában és akár az 'alkoholkultúrában'
az ŐT megillető helyet

pluto111 2010.12.04. 20:13:02

bérbeadó sörfőzde: nem tudom bérbe adják-e de szerintem Leányváron van egy üzemen kívüli sörfőzde. régen főztek szűretlen házi sört (nem is volt rossz), de amikor legutóbb arra jártam eladó volt családi okok miatt
(nem tegnap volt de még ebben az évben)

Hamilcar 2010.12.06. 01:05:09

A tápiószecsői is nem rég zárt be. Biztosan lehetne egyeztetni a tulajjal.
süti beállítások módosítása