Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörmustár-teszt

2011.01.18. 09:10 - TonyCaviar



A hűtőben két sörmustár is versenyzett a figyelmemért, gondoltam, versenyezzenek egymással, ezért egyszerre kóstoltam meg mind a kettőt.


A Bolten Terhorst Biersenf nevű kis kerámiaüveges mustárt a nürnbergi sörkiállításon csíptem fel egy hatvanhat féle mustár árusító kis parasztszekérről egy csatosüveggel egyetemben, melyben egy Bolten Altbier tartózkodott. Az Altbiert már korábban megittam, nem volt igazán említésre méltó.

A német mustárnak hagyományos mustrászerű megjelenése van – sötét okkerszínű krém. Az íze erősen savanyú, aztán édes-savanyú, száraz.  Adva a hagyományoknak, virslivel teszteltem, a virsli előhozza belőle a pikáns keserűséget, rá meg sört ittam, de nem tett jót neki. Ilyen agresszív savanyú-keserű krém után a legtöbb sör édesnek fog tűnni.

A Tracklements Beer Mustardot a Kulinárisban lehet kapni. Már megjelenésre is szimpatikusabb – külön látszanak a magok, melyek sötétek, mellette a durva krém világosabb. Ő elsőre csípős, pikáns, és ropognak a kis magok, ami nagyon kellemes, és csak bontakozik ki belőle a savanyúság. Végig van valami kis hő benne, mintha már majdnem csípne a kapszaicin.

Ha barnakenyeret eszünk hozzá, az viccesen kitakarja a savanyú ízeket belőle és lesz egy pikáns, illatos krémünk, majd ha sört iszunk rá, akkor a csípősre egy vadállat kéjével ül rá a komló. A Tracklements az állagával és a pikánsságával veri a német biersenfet. Persze nyilván fontos, hogy ki mit szeret, de ez a teszt egyértelműen az angolt hozta ki győztesnek, noha a német sem vacak, csak éppen nem valami barátságos.

Amúgy el kell áruljam, hogy a teszt során sem jöttem rá, hogy pontosan mi értelme a sörmustárnak, mint jelenségnek, azonkívül, hogy meg lehet csinálni, így meg is csinálódik. Konkrét sörízt egyiken sem lehetett érezni, sör mellé meg elég jól megy a nem-sör mustár számtalan változata. Talán egyszer majd kiderül.

Bónuszba még elmondanám, hogy a tavalyi év egyik legviccesebb craft-beer botránya pont a sörmustár körül alakult ki. Az amerikai Ston Brewing Company az alábbi videóüzenetben vallja be , hogy az általuk forgalmazott sörmustárból kimaradt a sör – ebből lett a MustardGate 2010.
 

A Public Apology: June 24th, 2010 from stonebrew on Vimeo.

Címkék: virsli sörmustár

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr602591108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.01.18. 09:26:46

A nürnbergi mustárhoz, ha nem virslit, hanem egy édeskésebb nürnbergi Bratwurstot ettél volna, akkor a sör is jobban esett volna hozzá. Részemről vmi anyagdúsabb spezialt, vagy festet, esetleg Roggent gondolnék hozzá.
Az angol egy tipikus magos, azaz whole grain mustár, ami pont a magok miatt már önmagában malátásabb édeskésebb és ez keveredik a mustár kesernyés csípős fűszerességével.
A sörmustár csupán annyi, hogy a víz (egy része) helyett sört töltenek bele. Az angoloknál amúgy van whiskys mustár is, ennek is van egy adott ízvilága.

Gérard Duchemin 2011.01.18. 11:16:50

"Végig van valami kis hő benne, mintha már majdnem csípne a kapszaicin."

Sajnos nem a kapszaicin csíp benne (az a paprikában van), hanem az allil mustárolajok, kicsit hasonlóan a hagymafélékhez, ahol viszont allil-szulfid a bűnös.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2011.01.18. 17:45:37

Nem kötözködni akarok, de ha a boltról van szó akkor Culináris.

Egyébként mustár rajongó vagyok, mindig van itthon 4-5 fajta, aktuálisan az orosz mustárok a kedvenceim, de rárepülök erre a sörös témára is:)

TonyCaviar 2011.01.18. 17:57:10

@Horasz: igaz, igaz! van amúgy egy csomó sörmustárrecept a neten, nem egy nagy durranás elkészíteni...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.01.19. 20:04:58

@TonyCaviar: Ráadásul a nagy gyártók - pl. a Colman's is - remek porított mustárokat is árulnak, amiből simán elkészíthető a saját ízlés szerinti mustár...
süti beállítások módosítása