Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



„Trendek jönnek-mennek. És a trendi percemberek is. Egy dolog viszont soha nem megy ki a divatból: az elhivatott vendéglátás. Ezért készítünk valódi hozzávalókból, igazi adagokat, reális árakon – valódi embereknek, akiknek nem a divatirányzatok mondják meg, hogy mit kívánjanak meg.
Nem alkalmaztunk szűknadrágos, affektáló belsőépítészt, hogy igazán meleg hangulat várjon itt, mert azt gondoltuk, hogy ahol Puskás Ferenc kényelmesen ült évekig, ott Te is otthon fogod érezni magad.
Nálunk nem tudsz a lounge-on speechelni salizása közben, de prémiumpálinkáink mellett a barátaiddal vagy üzletfeleiddel jó itt ellazulni munka után, beszélgetni arról, hogy miért is kellene az embernek egy kirakatban jól éreznie magát
Dezső úr, a főpincérünk nem fog neked divattanácsokat adni, de úgy nyit ki egyet csúcsminőségű boraink közül, ahogy azt csak a valódi felszolgálók tudják, és közben nem mér végig, hogy a legutolsó divat szerint vagy-e öltözve…
Masszázskupont és köldökcsakra-elemzést sem kapsz a számla mellé krosszpromócióban, viszont közel 500 elégedett, visszatérő vendégünket törzskártyával ajándékoztuk meg, amivel 10-20% állandó árengedménnyel fogyaszthatnak nálunk.”


A Krisztina-téri Horváth vendéglő évtizedek óta porosodik a templommal szemben a legnagyobb nyugalomban, senkit sem zavar, senkit sem vonz, nem tudtuk ki jár oda, de nem is érdekelt, aztán kiírták az ablakba, hogy van valami barnasörben pácolt húsuk, azt egész nyáron ki akartam próbálni tavaly, de nem találtam senkit, aki eljött volna velem, annyira nem érdekelt senkit egy vélhetően bumfordian magyaros, ódivatú, félhomályos, bagószagú vendéglő.
A múlt héten azonban a kezembe került egy szórólap, ami egy pillanat alatt széjjelszaggatta a Horváth vendéglőről bennem élő álmatag elképzeléseket. A fent közölt szövegű  szórólap kifejezetten ambíciózus, már-már agresszív, ami elsőre nagyon szórakoztatott, aztán gondolkodóba estem, miről szól ez az egész?
 A „szűknadrágos, affektáló belsőépítész” duma és a homofób odataposás egyértelmű oldalvágás a vendéglőtől pár méterre kezdődő Kovács Kristóf-birodalomnak, a valóban erősen hivalkodó, nagyvilágias Déryné és Mini alkotta kis budai mulató-negyednek. Némileg érthető, hogy a húsz éve a budai középpolgárság pénztárcájával és étvágyával együtt vegetáló étteremnek nem szimpatikus a villantós, felvágós, szépen kialakított vendéglátóhelyek hirtelen sikere, melyek még az önkormányzaton is fogást találtak, és egy kis kerthelyiséget is elkerítettek maguknak a szent és örök parkolóból, ami a budai járda.
Másrészt mi a fenét tehetnének? Nekik nem lesz kerthelyiségük, nincs annyi pénzük, hogy tényleg jól nézzenek ki, és ezek szerint van egy törzsközönségük, aki nem is ezt várja tőlük. Viszont én arra tippelek, hogy nem akarnak kimaradni a szomszédságban beinduló bizniszből, és igyekeznek eladni magukat az antisznob sznoboknak, a minden trend árnyékában megjelenő antitrendet követő haragos otthagyottaknak.
És azt mondom: nem is rossz – agresszív, felháborító, ostoba, rosszindulatú, intimkedő, nyájaskodó, tekintélytisztelő, népieskedő – amit akarsz. De nemcsak azért olyan, mert ez maradt minden más  helyett, hanem azért, mert ezt találták ki maguknak. Ha már jók, szépek, izgik, modernek nem tudnak lenni, mert ahhoz pénz kéne és tehetség, akkor legalább legyenek direkt bunkók.
És be is vált: elmentem kipróbálni a helyet. Az agresszív marketingnek a helyszínen semmi nyoma. Budai nénikék, idősebb párok, nyugdíjasok, max középkorúak ültek a helyiségben. Ahhoz képest, hogy csütörtök dél volt, elég sokan. Én nem is tudtam, hogy a budai nyugdíjasok megengedhetik maguknak azt, hogy vendéglőben ebédeljenek! Mellettem a libamáj szócska a tokaji aszú szócska kíséretében hangzott el. A pult feletti polcon 6:3 nevű, puskásarcképes borok sorakoznak.
Később megjelent egy rikítóan nemzeti színű melegítőbe öltözött nagydarab öregember, hatalmas forradással kopasz koponyáján, nyilvánvalóan nyugalmazott sportoló, lehuppant a nagy Puskás-fotók alá és készségesen olvasni kezdte a lófarkas, kopaszodó főpincér által kezébe nyomott Nemzeti Sportot. Talán még Puskást is ismerte, akinek itteni gyakori jelenlétéről én mit sem tudok – ami persze a sztori hitelességére nézve semmit sem jelent – mégis valahogy gyanakszom. Nem hallottam róla, hogy Puskás valaha is átjött volna Budára.



Igyekszem eltalálni a hely ritmusát, de azért csülköt nem akarok ebédelni: cigánypecsenyét kérek. Rendes dolog volt. Teljesen ehető, átlagos színvonal, kellemes szalonna-íz. Közben az asztalra helyezett kis táblára sandítok, melyen a vezetőség a Diebels Alt nevű német üveges sört hirdeti, miszerint az náluk kapható, és tessék azt inni. Na mi van? mondom magamnak, ha ennyire antisznob banda, akkor miért tart különleges sört? Aztán elolvasom a szöveget, látom, hogy elrontották, mert azt írják aranysárga, amikor az köztudottan borostyánbarna, megnyugszom. Nem is igen tudom, mihez ihatnék én itt Diebelset, úgyhogy maradok a sima Gössernél: rendben volt.
Volt már ilyen? Buzizós étterem-reklám?
 
 

Címkék: marketing étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr762716867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.03.07. 09:48:33

szívemből szól ez a szórólap, s azzal is vitatkoznék, hogy ezek a villantós éttermek a modernségen kívül vajon szépek e vagy éppen izgik e. Számomra ezek a szűk nadrágos belsőépítészek által dizájnolt műanyag helyek az igazán idegesítőek, ahol egy katalógusból összeállított berendezés közepette ihacc csilliárdokért valami remek koktélt, sok pénzért átlagsört, ehetsz rohadt kurva nagy tányér közepéről egy miniadag idegesítően megrajzolt finedining "ételt". Sokkal többre értékelek egy normális adag ételt, akár egy olyan hibával is megspékelve, minthogy a Diebels Alt-ra azt írják, aranysárga. De legalább a különleges sör nem Coronita-ban vagy Miller-ben merül ki...

Gico 2011.03.07. 10:15:30

Valamit biztosan jól csinálnak, ha az első komment a célcsoportjuk egy tagjától származik. :)

Minél több stílusú, kultúrájú vendéglátóhely van, annál jobb, legalább mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt.

Fashionistas 2011.03.07. 10:21:00

Puskás azért nem járogatott át Budára, mert OTT lakott. A Gellért mögött....

Fashionistas 2011.03.07. 10:21:32

@Gico: Nem a célcsoportjuk egyik tagjától hanem egyenesen az étteremtől :-)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.03.07. 10:37:58

@Kütyüuniverzoom: ?
hirtelen asse tudom, hol van ez az étterem, nemhogy még közöm is lenne hozzájuk

TonyCaviar 2011.03.07. 10:44:28

@főzdevadász: sok tekintetben megértem a bosszúságodat az üres hivalkodással és a tehetségtelen "nyugatmajmolással" szemben, de a szűknadrágos belsőépítészek egészen világszínvonalú belső tereket kreáltak a Déryné és a Mini számára, melyben sokkal kevesebb a műanyag, mint a Horváthban. A Horváth olyan, mintha a nyolcvanas évek Budapestjének egyik jóminőségű helyén ülnél, Déryné meg igazi Európa, mintha nem is történt volna meg velünk az elmúlt 80 év, hanem egy magabiztos, kifinomult, kisebbségi komplexusoktól, rosszízű nyavalyáktól mentes, hagyománydús világban élnénk. Ez az illúzió elég sok pénzt megér, függetlenül a kajától, amin sok vita ment, de a vezetőség rendszeresen próbál igazodni az elvárásokhoz, nem tesz úgy, mintha nála volna a bölcsek köve. És ettem már jókat mind a két helyen.

TonyCaviar 2011.03.07. 10:45:13

@főzdevadász: Téged mindig meggyanúsítanak valami összefonódással:)

Johnny Tinenbalm 2011.03.07. 11:35:28

a poszt írója nem ismeri a homofób szó jelentését.

Johnny Tinenbalm 2011.03.07. 11:41:20

"Ha már jók, szépek, izgik, modernek nem tudnak lenni, mert ahhoz pénz kéne és tehetség, akkor legalább legyenek direkt bunkók."

"Budai nénikék, idősebb párok, nyugdíjasok, max középkorúak ültek a helyiségben. Ahhoz képest, hogy csütörtök dél volt, elég sokan. Én nem is tudtam, hogy a budai nyugdíjasok megengedhetik maguknak azt, hogy vendéglőben ebédeljenek!"

a bunkó bizony te vagy, ezzel a szövegeddel, kedves posztoló.

szomorú látni, h tapinthatóan fáj valakinek, h a nem trendi étterem is meg kíván élni, vendégközpontú vendéglátásból.

TonyCaviar 2011.03.07. 12:14:28

@Johnny Tinenbalm: Mivel a többi kommentedből lehet tudni, hogy te mindig autofire-en vagy, a bunkózást alapnek veszem, és csak annyit mondanék, hogy egyáltalán ne fáj. Sőt örülök neki.
"És azt mondom: nem is rossz – agresszív, felháborító, ostoba, rosszindulatú, intimkedő, nyájaskodó, tekintélytisztelő, népieskedő – amit akarsz. De nemcsak azért olyan, mert ez maradt minden más helyett, hanem azért, mert ezt találták ki maguknak. Ha már jók, szépek, izgik, modernek nem tudnak lenni, mert ahhoz pénz kéne és tehetség, akkor legalább legyenek direkt bunkók.
És be is vált: elmentem kipróbálni a helyet..."
Pontot osztottam érte, ott ebédeltem és otthagytam pár ezer forintot, aztán meg növeltem a penetrációjukat az internet útján. Szted mit tudnék még tenni az érdekükben?

Mirelle · http://mirelle.hu/ 2011.03.07. 12:18:33

Puskásnak törzshelye volt. Mi is sokszor találkoztunk vele és a feleségével, ahogy békében ebédeltek az egyik boxban. A Horváth 10-15 éve egy nagyon jól menő étterem volt. A kor szellemének megfelelő, magyaros ételekkel, jó konyhával. Aztán 7-8 éve elindult azon a bizonyos lejtőn, hiszen a környékbeli bizniszmenek már inkább a Déryné 1000 forintos álmenüjére fizettek be egy kis kirakatbanülésért.

Nyugdíjas: szerintem én sem szeretném magam élve eltemetni, ha egyszer nyugdíjas leszek. Vágyom rá, hogy néha étterembe menjek. Kár sajnálni ettől a budaielit idős korosztálytól a libamájat. Miért ne? Nem érdemlik meg?
(Lehet, hogy jobban készítik, mint a Dérynében a kacsamellet, mert az anno kritikán aluli volt.)

Ettől a hely még nem szép, nem új, nem divatos és nem veti fel a médiatőke. De épp ezért talán emberi áron ad normál adagokat a kicsit füstszagú, divatjamúlt környezetben.

A Roham utcai fák és a kis elkerített kert összefüggéseibe meg ne menjünk bele....

TonyCaviar 2011.03.07. 12:25:39

A Dérynét kb 3-4 éve újították fel, nem? Nem hinném, hogy a Horváth attól csúszna le, hogy a Dérynét felújították.
Ismersz valakit, aki sajnálja a nyugdíjasoktól a libamájat?

Johnny Tinenbalm 2011.03.07. 13:17:59

@TonyCaviar:

1. abból h beszólok akinek be akarok, nem következik h a posztod nem bunkó. végig ócsárolod, sározod a vendéglőt, kinézed a nyugdíjasok szájából a vendéglői ételt, amihez persze mind jogod van, nekem meg ahhoz van jogom, h aki bunkózik, azt bunkónak nevezzem.

2. jelentem, aki nem ismeri a homofób szó jelentését (de annál lelkesebben használja), valamint nem tudja helyesen leírni azt h "Krisztina téri Horváth vendéglő", az inkább ne ossza az észt a magas kultúráról.

3. "Szted mit tudnék még tenni az érdekükben?" - ez elég szem- és gyomorforgató riposzt annak tudatában, h egy olyan kritikát írtál, ami hemzseg a helyet lehúzó fordulatokban.

4. nem azt mondom, h tégy az érdekükben, hanem h bunkó vagy, amiért a posztban folyamatosan savazod a helyet és odataposol a nyugdíjasoknak. az "izgik, modernek nem tudnak lenni" csúsztatásod egy a számos aljas megoldásod közül: nem hinném, h ez a hely a te számodra "izgi" _szeretne_ lenni, hanem a jelenlegi értékeivel szeretne megélni a piacon.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.03.07. 13:31:38

akármilyen is, én kíváncsi lettem. Még sok retro éttermet Bpestre!

TonyCaviar 2011.03.07. 14:52:24

@Johnny Tinenbalm: Természetesen jogod van, ezen nem kell felhúzni magad. Végül is meg is mondtad, és senki nem szólt rád, hogy te vagy a bukó, meg ilyenek.

Szted pontosan mit jelent az, hogy homofób?

A helységnevek helyesírásával mindig gondban voltam, igazad van, nem kellett volna a kötőjel, de ennek mi köze van az étteremhez vagy a magaskultúrához?

"Én nem is tudtam, hogy a budai nyugdíjasok megengedhetik maguknak azt, hogy vendéglőben ebédeljenek!" - ez számít odataposásnak? Én ezt örömteli csodálkozásnak szántam, én nyugdíjasokat mindig csak orvosnál, patikában, buszom, ramaty helyzetekben látok, meg panaszkodni hallok, és most örülök, hogy vannak olyan nyugdíjasok is, akik emberi életet tudnak élni.

Bárhogy nézem, nem találom a "lehúzó fordulatokat", csúsztatásokat, "aljas megoldásokat". Biztos, hogy ehhez a cikkhez akartál kommentelni?

Mirelle · http://mirelle.hu/ 2011.03.07. 15:36:08

Update anyámtól (idős krisztinavárosi nyugdíjas (szereti a libamájat)): a lófarkas kopaszodó pincér még a Kútvölgyibe is bejárt ápolni a Puskást.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.03.07. 16:03:30

@Johnny Tinenbalm: Be kellene Neked mutatni a Gaspar von Lopici nevű posztolót. Jól meglennétek egymással - lásd Lasko-s poszt.

@főzdevadász: Nekem sem jönnek be a trendi helyek, de a Horváth Étteremben vélhetően nincs sokkoló hűtő, szuvidoló stb. A trendi helyek általában a konyhájukra is ráköltenek pár tíz milliót...
Ettől eltekintve abszolúte pártolom a békebeli, kicsit füstös vendéglőket és presszókat, sörözőket.

Gérard Duchemin 2011.03.08. 08:59:52

@Johnny Tinenbalm: Jé! Bunkóság, trollság. Jól kezdődik a napom. Köszi. :-)

pluto111 2011.03.08. 18:14:57

Hát tényleg elég lekezelő lett az írás
(érdektelen étterem, nincs tehetség stb.).
Ügye "gasztroforradalom" idején nem sikk dicsérni egy régimódi éttermet.
Kínos lett volna leírni, hogy kíváncsivá tett a szórólap, hogy mit szeretett a nagy öreg.
(a cigánypecsenye jól néz ki)

TonyCaviar 2011.03.08. 21:32:13

@pluto111: Nincs igazad. Őszintén nem érdekel, mit szeretett Puskás. Semmi közöm sem a focihoz, sem hozzá személyesen.
A szórólap tett kíváncsivá, és azt le is írtam. Konkrét lekezelés nincs benne, ha néhol kicsit meredek, az azért van, hogy felhívjam a figyelmet a dolog ellentmondásos voltára. Ők lebuzitrendigazdagoztak egy nagyon sok munkával előteremtett, megkérdőjelezhető eredményű, de mégis előremutató vendégátó-egységet, én meg kipróbáltam, hogy levénszuttyadtbarmozom őket, milyen érzés. Miközben igyekeztem vigyázni rá, hogy ne legyek túlzottan igazságtalan, és ne keverjek bele valótlanságokat. Szerintem ilyen egy jó poszt.

Csaba a balga belga 2011.03.16. 11:34:41

Kedves TonyCaviar,
mint a Horváth Étterem üzemeltetője nagy érdeklődéssel olvastam a véleményed.
Köszönettel szeretném kezdeni. Igazán megtisztelő, hogy bejöttél hozzánk, hogy megkóstoltad a főztünket, hogy írtál rólunk. Úgy érzem, hogy néhol félreértetted szándékunkat, ezért ha megengeded, megpróbálom pár sorban elmesélni Neked, mit is szeretnénk nyújtani vendégeinknek.
Kezdjük a tényekkel: két éve vettem át az étterem üzemeltetését. Soha nem voltam vendéglátós, így külső szemlélőként csöppentem bele ebbe a szakmába. - Eddig Magyarországon nagyobbnak számító vállalkozásokat vezettem. Természetesen a munkám miatt nap, mint nap étteremben ebédeltem vagy vacsoráztam, itthon és külföldön egyaránt. Így valamilyen elképzelésem kialakult arról, hogy én mit tartok jó étteremnek, hogy hol érzem jól magam, hogy miből is van kevés itthon.
Szóval lássuk: hogy is látom én a magyar vendéglátást, botcsinálta éttermesként.
Magyarországon az éttermek két nagy, jól elkülöníthető táborra szakadtak.
Az egyikben több (vagy inkább) kevesebb sikerrel próbálják követni a legújabb nemzetközi trendeket. Próbálnak ilyen-olyan címeket megszerezni, felvállalnak, magukra vesznek valamilyen úttörő szerepet, és gyakran messiásként hirdetik a saját megfellebbezhetetlen, kritikát nem tűrő véleményüket. Komoly energiát fektetnek abba, hogy csak és kizárólag a saját körük által ismert és olvasott szakújságokban minél többször megjelenjenek, hogy egymásnak különféle díjakat osztogassanak. Ezen tevékenységük közben a vendég már-már másodlagos szerepet játszik – csak egy szükséges rossz. A csillogó felszín csak egy nagy lufi, ami egyből kipukkan, ha megkóstolod a gyönyörű díszítésben elvesző ételt, ha nézed a hely – és önnön – nagysága előtt hasra eső pincér (nem felszolgáló) munkáját. Az ilyen helyek gyakran elfelejtik, hogy mit is jelentenek a magyar nyelvben a vendéglő, vagy a vendéglátás szavak.
A másikban pedig egyszerűen lehúzzák, becsapják a vendéget. Igyekeznek a lehető legolcsóbb alapanyagból még elviselhető minőségű ételt előállítani, ilyen-olyan eszközökkel minél több bevételt elérni. Közben étlapjukon kizárólag a lehető legegyszerűbb, a valódi magyar konyha változatosságától messze álló, a szocializmusban uniformizált, egysíkúvá, jellegtelenné tett ételeket szerepeltetnek. Színvonaluk a régi iskolai menzákat alig-alig múlja felül. Az általuk alkalmazott szakácsok nem a kreativitásukra, nem a főztjükre büszkék, hanem arra, hogy a legolcsóbb nyersanyagot is képesek „feljavítani”, ehetővé tenni.
Mivel egyik táborhoz sem csatlakoztam, én is belga lettem. :)
Mit próbálunk mi most a Horváth Étteremben megvalósítani? Ezt nagyon nehéz leírni néhány mondatban. Az előbb megpróbáltam, de csak mások által is elmondott, olykor divatosnak tűnő hangzatos frázisok kerekedtek ki belőle, így inkább válaszolok részletesen az írásodra. Ebből talán megérted Te is, hogy miért bővül olyan gyorsan a törzsvendégeink köre, hogy miért növekszik dinamikusan az árbevételünk és talán azt is, hogy miért van jövője a hagyományokon alapuló, azt fejleszteni igyekvő, nem az időről időre feltűnő trendeket, divatirányzatokat majmoló, vendég és ételközpontú, emberi léptékű és hangulatú vendéglátásnak.
Örülök neki, hogy súlyos előítéleteidet leküzdve betértél hozzánk. Nagyon jó, hogy nem találtál kivetnivalót a nálunk elfogyasztott ételben, hogy azt jónak találtad. Tudod, szerintem egy étteremben az egyik legfontosabb dolog az étel.
Persze azt bánhatod, hogy nem sikerült megkóstolnod a barna sörös marhasültünket! Tudom, ez nem volt eléggé „bumfordian magyaros”… (Egy szép darab marhahús, amire gyorsan kérget sütnek , majd felöntik barna sörrel és órákon keresztül vajpuhára párolják, a megmaradt lét szükség szerint szafttá sűrítik, és kapros túrógombóccal tálalják.) Látod, talán hiba volt, hogy ennyire beskatulyáztál minket, hogy igazodni akartál a hely csak általad vélt szelleméhez, vagy inkább az előítéleteidhez. Az új étlapunkon ez a fogás (www.facebook.com/album.php?aid=37808&id=158413947521059) már nincs rajta: így vagy elkészíted magadnak, vagy figyeled a napi ajánlatainkat, hátha felkerül rá egyszer-kétszer valamelyik törzsvendégünk kérésére.
Mert igen, nálunk a törzsvendégek kérhetnek is! A sok-sok éve itt dolgozó személyzet nem csak a szokott italukat és újságjukat viszi ki nekik automatikusan, amint meglátja, hanem beszélget is velük, próbáljuk kéréseiket, kívánságaikat teljesíteni. A lófarkas öreg pincér, Dezső úr – és természetesen a többiek is – még a valódi, hagyományos vendéglátást műveli. Odafigyel. Ismeri a családod, játszik a gyerekeiddel, bevásárol az idős édesanyádnak, ha te külföldön vagy, esetleg meglátogat, ételt visz a kórházba, ha egyedül lennél, és még hosszan sorolhatnám.
Persze, valaki ezt nem igényli. Van, akinek fontosabb a pénzért vett csillogás. Meg van róla győződve, hogy gyerekbarát hely az, ahol néhány műanyag játék és plüss állat van az étterem valamelyik sarkában, esetleg az étlapon szerepel gyerekmenü – ami természetesen szintén ehetetlen. Nálunk Dezső úr, aki már többszörös nagypapa, ha ideje engedi bújócskát, lövöldözőset játszik a gyerekekkel, esetleg négykézlábra ereszkedve fogócskázik az egész kicsikkel, akik ezt csilingelő kacagással és sok-sok szép rajzzal hálálják meg. Néhányat fel is tettünk ide: www.facebook.com/album.php?aid=48842&id=158413947521059 Ugyan az új étlapra sem írtunk ki gyermek menüt, de természetesen elkészítjük nekik kis adagokban azokat az ételeket, amit választani szoktak. És ügyelünk arra, hogy az Ő rántott csirkemellük se legyen agyonkloffolva és kiszárítva.
Mint a fentiekből is kitűnik, éttermünkbe nem csak az idősebb korosztály jár: inkább családi kisvendéglőként határoznám meg magunkat. Az kétségtelen, hogy nem a 20 éves fiatalok kedvelt találkahelye vagyunk – nem is szeretnénk azzá válni. A célközönségünk a már családot alapított, a felszínes csillogásból kinőtt, értékeket kereső középosztály. Tudod, akik dolgoznak, így nem járnak hétköznap délben a családdal ebédelni – így nem is láthattad őket nálunk. Persze egyre többen kezdenek betérni a környező irodaházakból egy-egy gyors ebédre, így márciustól az ő kedvükért bevezettük a Horváth féle Házikosztot, ami egy ebédmenüt takar.(www.facebook.com/photo.php?fbid=201910143171439&set=a.174058505956603.41853.158413947521059&theater)
De nézzük az általad kifogásolt szórólapot is!
Igazad van, valóban egy gondosan tervezett, megírt anyaggal találkoztál. De picit úgy érzem, hogy fogadatlan prókátor szerepre vállalkoztál. Sajnálom, hogy úgy gondolod, hogy a Déryné és a Mini a trendi percemberek gyülekezőhelye, hogy oda csak felfújt hólyagok járnak, hogy ez az anyag a feltörekvő Kovács Kristóf-birodalom ellen szól, esetleg bárki az ő sikereik farvizén akarna megélni. Ez butaság. Csak arról árulkodik, hogy nem ismered a helyzetet. A Déryné és a Mini is egy elegáns, a nagypolgárokat, a „felső tízezret” megcélzó hely. Nem érzem, hogy versenyeznénk velük – sokkal inkább kiegészítjük egymást: a Dérynével például elég sok közös törzsvendégünk van. Tudod, a környéken élő, dolgozó üzletemberek gyakran hozzájuk viszik tárgyalópartnerüket ebédelni, de ha családjukkal vagy a barátaikkal ülnek be vacsorázni, inkább minket választanak. Kovács Kristófot személyesen nem ismerem, nem beszéltem vele soha. Amikor idekerültem, akkor a szüleinek mutattak be, velük néha összefutunk, ők nem jelezték, hogy sértőnek találnák bármely általunk terjesztett reklámanyagot, hogy ezen szórólap bármely mondatában magukra ismertek volna. Sőt, a dolgozóink rendszeresen beszélnek egymással szabadidejükben. Meg fogsz lepődni: időnként még a konyháink is kisegítik egymást kölcsön nyersanyaggal, így én úgy gondolom, hogy jó, korrekt szomszédi viszonyban vagyunk egymással, és ezen nem is szeretnék változtatni!
A Miniben nem voltam, de a benyomásaim alapján az inkább egy fiatalos találka-, és szórakozóhely. Vele sincs versenyhelyzetben az éttermünk.
Sajnálom, de nem érzem úgy, hogy mindent szétverve, az alulról építkezést feladva, át kellene építenem az éttermet, hogy ne ez legyen a véleményed: „…jók, szépek, izgik, modernek nem tudnak lenni, mert ahhoz pénz kéne és tehetség, akkor legalább legyenek direkt bunkók.”
És hidd el, ez nem pénzkérdés.
Más stílus, más gondolkodásmód.
A vagyon, a pénz nem kizárólagos érték a szemünkben. Többre tartjuk az emberi teljesítményt, a gondoltatokat, a tisztességet. Bár én személy szerint nem vagyok focirajongó, de tisztelem Puskás Ferenc teljesítményét, így az emléke előtt tisztelegve vigyázok rá, hogy a kedvenc asztalánál nyugodtan tudjon ebédelni a felesége, amikor csak betér. Megtiszteltetésnek tartom, hogy a vendéglőnk Puskás Ferenc emlékhely, bár ezt nem hirdetem tv-ben, rádióban.

Gondolom, hogy nem vagy belsőépítész és homoszexuális sem, így ebben a kérdésben is csak az előítéleteid, az általad vélt korrektség vitt rá, hogy leírd ezeket a csacskaságokat. Tudod, a szórólap kinyomtatása előtt, kis csoporton teszteltem a hatását. Többek között néhány hozzánk járó belsőépítészen is – akik jórészt az ország egyik legnevesebb, főleg trendi helyeket tervező irodájában dolgoznak, vagy főnökösködnek – és nekik is nagyon tetszett.
Mivel homoszexualitását – még baráti körben is – felvállaló embert csak kettőt ismerek, így csak őket kérdeztem meg. Nem érezték sértőnek, nem érezték buzizásnak, inkább jót derültek. Sőt, a szórólap megerősítette őket, hogy jó helyen járnak. Olyan helyen, ahol nem a talmi csillogást tartják értéknek, hanem a felszolgált ételt, ahol ugyan nem fiatal és csinos a pincér, de segítőkész, olyan helyen, ahol nem kell félned a bulvárújságírók, az okoskodó szenzációlesők hadától, a személyzet pletykálásától, ahol egy védett sarokban nyugodtan lehetsz a családoddal, a barátaiddal, nem kerülsz váratlanul reflektorfénybe.

Húúú, most látom kicsit sokat írtam. De bízom benne, hogy érthető is voltam, és talán sikerült ismét kitörnöm az általad ránk húzott skatulyából, és természetesen abban is, hogy újra vendégül láthatunk a talán kevéssé hivalkodó, de mindenképpen értéket, szolgáltatást, vendéglátást nyújtani akaró éttermünkben.
Szeretettel várunk!

Üdvözlettel:
Szoó Csaba – aki van olyan bátor és balga, hogy mer belga maradni. :)

TonyCaviar 2011.03.16. 12:49:01

@Csaba a balga belga: Örülök, hogy ilyen részletesen kifejtetted a véleményedet, és nem merültünk el a kölcsönös sértődések langyos lábvizében, melybe a magyar gasztronómiáról szóló viták oly gyakran időznek.
Pont ezért írtam, és voltam provokatív, hogy vitázzunk róla, és kiderüljön az igazság! Ne csak az én lanyha előítéleteim maradjanak. A szórólapotok is tetszett - az is provokatív. Szimpatikus, hogy egy étterem a kezébe veszi a saját megítélésnek alakulását - bármilyen irányba. Más kérdés, hogy a rivális trend ekézése nem a legszimpatikusabb belépő - bár hatásos.
Ha nem a Mini/Dérynére gondoltatok, akkor sorry, tévedés volt, de hadd jegyezzem meg halkan, hogy valszeg nem egyedül én értem így félre a szórólapotokat - annyira kézenfekvő ez a magyarázat.
Magam sem vagyok híve a "pénzen vett csillogásnak", de azt nem fogadom el, hogy minden "trendi" hely parasztvakítás. Pláne, most, hogy megvan a második Michelin-csillagunk! És természetesen azt sem gondolom, hogy minden "magyaros" étteremben csakis a pepihús cicomázása megy - bár ilyesztően sok helyre igaz ez. És sztem jó pár éven át a Horváth is ilyen hely volt - bár erről nincsenek adataim - csak előítéleteim. Elfogadom, hogy mára már nem ilyen - hisz amit ettem, jó volt.
Köszönöm a meghívást, és el is fogok menni másodjára, mindezzel a sok új infóval a fejemben, csak azt szeretném megkérdezni, hogy szerinted mit rendeljek? Melyik az a fogás, melyben a főszakács a legjobban el tudja mesélni az általad vázolt koncepciót gasztronómiailag?

könyveskávézós 2011.03.18. 00:12:40

Uraim, örülök, hogy a szórólap kihelyezésével hozzájárulhattam (ha nem tévedek) a poszt megszületéséhez :)
Két ok miatt tettem ki: egyrészt nekem bejön ez a fajta vendéglátás, hogy már második alkalommal tudják, mi a kedvenc italom, másrészt maga a szórólap is tetszik. Az nem biztos, hogy én ilyet csinálnék, de képzeljétek el, hogy a dögunalmas "cipőt a cipőboltból" típusú cédulák helyett ilyenek akadnának a kezetekbe lépten-nyomon. Kicsit emeli a színvonalat, nem?
Bár igen sokat járok a Horváthba, cigánypecsenyét még nem ettem. De amit jó szívvel ajánlanék az az almasalátás csirkemell (szigorú diétához ill. a társaságotokban lévő hölgyeknek), rozé kacsamell, harcsapaprikás, spenótos tészta, a paradicsom- vagy gombaleves.
Bár optikailag a hely sörözőnek látszik, az italfronton messze nem ez a fő erősség, hanem a remek bor és még remekebb pálinka választék a sok külföldi (és persze hazai) vendég örömére.
De mivel sörblogon vagyunk, talán elárulhatok egy apró örömhírt: a személyzet minőségi sörfogyasztás érdekében végzett áldozatos munkájának hatására a Diebels forgalma lassan, de biztosan nő!

krampam 2011.03.23. 11:27:37

" akkor legalább legyenek direkt bunkók."

de szánalmas vagy. a szórólap teljesen korrekt, nagyon sokan éreznek így. és nem azért mert bunkók. hanem mert elegük van az aberrált faszok által rájuk erőltetett ízléstelenségekből. a buzibulikból, a sznobizmusból, abból, hogy vén pedofil buzik mondják meg mi a divat, mi a menő, stb...

TonyCaviar 2011.03.23. 11:38:49

@krampam: na erről beszéltem, köszi az illusztrációt:)

krampam 2011.03.23. 11:50:58

@TonyCaviar: :) szívesen.

de most komolyan. ezt bunkóságnak hívják? csak mer' akkor eddig nem jól ismertem a jelentését.
a sznobizmus, no az bunkóság. de az, hogy valakinek ebből elege van? de mindegy, inkább bunkó vagyok, mint trendi ;) máris jó értelmet nyert a szó. :)

és bocs a szánalmasért, felháborodásomban kiszaladt...

TonyCaviar 2011.03.23. 12:09:44

@krampam:
"az aberrált faszok által rájuk erőltetett ízléstelenségekből. a buzibulikból, a sznobizmusból, abból, hogy vén pedofil buzik mondják meg mi a divat, mi a menő, stb... "
- ezt nevezik bunkóságnak. nem értesz valamit, nem tetszik neked, mégis valamiért kisebbségi komplexusod lesz (rád erőltetik), majd keresel egy kisebbséget, hogy belerúghass.

Amúgy érdeklődéssel hallgatom, hogy neked vén pedofil buzik mondják meg, mi a divat. Én ennél kényesebben válogatok mintákat. Meg valahogy nem is ismerek egy vén pedofil buzit sem. A barátaimat is megválogatom, meg az általam fogyasztott médiát is.

A sznobizmust nem hívják bunkóságnak. Pont ezért van rá külön szó.

TonyCaviar 2011.03.23. 12:15:48

@Csaba a balga belga: De ha már itt tartunk. Azóta megejtettem egy második látogatást is a Horváthban, és most már nem volt olyan jó az ellátmány.
A sztrapacska szürke volt a sok borstól, ráadásul az ízén átjött, hogy a legbutább ipari őrölt borsot tolták bele. Az íze rossz volt - ugyanezért. Ezen még a csípős nyers lilahagyma sem tudott segíteni.
A grillezett sajtok hidegek voltak. A saláta unalmas.
Kezd olyan érzésem lenni, hogy a magyar konyha újraértelmezése azért szükséges, hogy véletlenül se csússzunk vissza a kádári gasztronómiába.
A Horváth becsületes és hagyományos magyar konyhát akar vinni Ez nem elég, mert ha megbicsaklik, akkor az pillanat alatt visszamegy szocreálba. Ha viszont vennék a fáradságot, hogy átértelmezzék a hagyományos ételeket, akkor pl előszőr száműzni kellene az olcsó, ipari őrölt borsot, meg más efféle borzalmakat, és akkor véletlenül sem csúszna vissza szocreálba!

krampam 2011.03.23. 12:23:20

@TonyCaviar: "hogy neked vén pedofil buzik mondják meg, mi a divat."

nem nekem, hanem úgy általában. nézd meg a divattervezőket, azokat akik a divatot csinálják.

"nem értesz valamit, nem tetszik neked, mégis valamiért kisebbségi komplexusod lesz"

nem nekem lesz kisebbségi k, hanem amazoknak van nagy pofájuk, s olyan viselkedésük, amitől kinyílik a bicska az ember zsebében. egy ideig tűri, de aztán elege lesz. ezek után meg lebunkózzák. szokásos recept.

"Pont ezért van rá külön szó."
a sznobok általában bunkók is. mert abban tudatban vannak, hogy ők különbek, de a viselkedésük inkább proli. de igazad van, nem azonos a 2 fogalom.

krampam 2011.03.23. 12:26:52

...hozzáteszem, nem ismerem ezt az éttermet, nem tudom, milyenek egyébként.

Csaba a balga belga 2011.03.24. 10:56:05

@TonyCaviar:

Kedves TonyCaviar!
Örülök, hogy a vasárnap nálunk ebédeltél a családoddal. A fiúk azt mondták, hogy kedves feleséged és nagyon helyes, eleven gyermekeid vannak. Viszonylag könnyen beazonosítottak az általad fogyasztott ételek alapján, hiszen a sok-sok éves szakmai pályafutásuk alatt nem nagyon találkoztak még olyan vendéggel, aki kizárólag az ár alapján választ az étlapon szereplő ételek közül. Azt, hogy négyen két adagot ettetek fogjuk fel dicséretnek, hiszen feltehetőleg így is jóllaktatok.
Nézzük az észrevételeid! Tudod, a sztrapacska a tésztába kevert burgonyától barnább egy kicsit. Miután ez egy szlovák/ palóc étel próbáljuk az ottani hagyományoknak megfelelően elkészíteni. Így a tésztába valóban keverünk burgonyát és eredeti, szlovák juhtúrót, bryndzát teszünk hozzá. Az ipari bors kifejezésed nem igazán értem, tudtommal a bors nem ipari előállítású termék, hanem egy hazánkban nem termő fűszernövény termése… (Egyébként elárulom, hogy mi ebből sem az ára alapján vásárolunk, így nincs is a konyhánkon olcsó vacak.) Persze ízlések és pofonok különböznek.
A hideg sajtot még nem ellenőriztem le, de ígérem, hogy végignézem a készítés és tálalás folyamatát, hogy csúszott-e bele hiba.

TonyCaviar 2011.03.24. 11:15:47

@Csaba a balga belga: Kedves Csaba! Nem az volt a célom, hogy valami kakaskodásba keveredjek veled és az éttermeddel, és nem tartom igazán elegáns dolognak, hogy kritizálod a vendégként nyújtott teljesítményemet. Ennek nyilván egyetlen következménye lehet: nem megyek többet hozzátok.
Ha felismertetek, az egyetlen logikus lépés az lett volna, ha nem árulod el! És az a következtetés, hogy "kizárólag ár alapján választ" az kb. méltó a szórólapotok finom eleganciájához. Hogy néz ki az a vendéglős, aki a vendég pénztárcájában turkál, és fitymálja a pénzügyi lehetőségeit?
És, hogy ráadásul a hosszú szakmai pályafutás ellenére nem is sikerül eltalálni a célt? Fogalmam sincs, mennyibe kerültek ezek a dolgok, amiket rendeltem. Arra viszont emlékszem, hogy a végén egy kicsit sokallottam az árat a teljesítményhez képest, a kiszolgálás viszont tényleg kedves volt, ezért nem morogtam.
Természetesen nem tudhatom milyen borsot használtok pontosan, de az ipari őröltbors az zacsiban kapható és jellegzetesen vacak íze van. Nagyon sokféle bors létezik, de az olcsó zacsis, az gondolom a hajófenék felsöprésével készült - eleve nem szabad előre őrölt borsot használni. Én 15 éve nem vettem olyat és nem hiányzik. Pedig én csak amatőr szakács vagyok - egy étteremben az enyémnél sokkal komolyabb szakmai munkának kellene folynia. Azért rendeltünk sztrapacskát, mert a múltkori tőletek hazavitt sztrapacska nagyon ízlett a gyerekeknek, ebből a mostaniból a bors miatt két falatot sem tudtak legyűrni - érthető.

Csaba a balga belga 2011.03.24. 13:00:56

@TonyCaviar:

Kedves TonyCaviar!

Úgy érzed, hogy ebben a blogban eddig leírtakban én kritizállak, támadlak téged?
Inkább örülök, hogy ismét dicsértél is. Hiszen az előző alkalommal hazavitt sztrapacska ízlett! :) Köszönöm, hogy leírtad! - Persze, nem tudom, hogy miben különbözött a hazavitt és az itt fogyasztott, de hidd el, hogy ha nem is gyorséttermi hálózatszerűen, de igyekszünk azonos minőséget és mennyiséget adni vendégeinknek.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.03.24. 15:41:31

hmm, nekem megjött a kedvem megnézni azt a sörös marhát vagy a heti menüt!

Ogreface 2011.03.24. 16:34:31

Annyit biztos, hogy ért ez a vita, hogy speciel én már nagyon kíváncsi vagyok erre a helyre! Én többre értékelek egy egyszerű, de jól elkészített ételt, mint egy "Fürjnyelv Rubelissaie módra, pikánsan fűszerezve, Lousoenberg kerti saláta ágyon, ami saját zsírjában lett enyhén kisütve, hangyatojás rántottával takarva, Balut mártással és szakácsunk kesernyés könnyeivel finoman megöntözve" 3 dkg / adag, 5670 forintocskáért, szerű "ételkölteményeket". Valószínűleg, meg is fogom látogatni a közeljövőben.

Csaba a balga belga 2011.03.24. 17:08:28

@Ogreface: @szamárfül/pável:

Kedves Ogreface és Szamárfül/pável!

Szeretettel várunk Titeket!
Facebook oldalunkon (www.facebook.com/horvathetterem) nyomon tudjátok követni a heti ajánlatainkat, de az étlapunkra is érdemes egy pillantást vetni. Tele van jobbnál jobb fogásokkal!

TonyCaviar 2011.03.24. 17:30:47

@Csaba a balga belga: véletlenül megemlítetted, hogy a pincéreid életükben nem láttak ilyen sóher vendéget, és, hogy 4-en 2 kaját ettünk. Ha nem is konkrét kritika, legalábbis inszinuáció.
Csak annyit tennék hozzá, hogy hiába voltunk négyen így sem bírtuk megenni mind a két ételt.
süti beállítások módosítása