November végén Bécs már roskadozik a karácsonyi égőktől, tűlevéltől, rénszarvastól, meg a Graben iszonyatos méretű, karácsonyi üvegcsillárjaitól, és tele van karácsonyi vásárokkal is. Az egyik legnevesebb a Karlsplatzon lévő, ahol gyerekeket szamaragoltatnak, a másik az Unicampus nevű hatalmas egyetemi udvaron van. Én mindenképpen ez utóbbit ajánlanám, már csak azért is, mert ezen az udvaron két sörfőzde is működik.
A Stiegl Ambulanzot a tavalyi látogatás alkalmával teszteltük és nem hagyott túlzottan szép emlékeket. Ezért most a másikat támadtuk. Az Unibrau, akárcsak a Stiegl Ambulaz valójában egy multifunkcionális, nagyforgalmú étterem, melynek sörfőzdéje is van. Idő hiányában csak egy sört kóstoltam meg a Dunkelt. Tökéletes kólaszíne van, vastag világosbarna habbal. Az illata szúrós élesztő és fáradt komló. Az íze nem túl kifinomult. azonnal megszúr a kevéssé elegáns komlóíz, és aztán jön egy jellegzetes gyógynövényes ízvilág karamellmalátás környezetben. Nem túlzottan finom, harmonikus, de legalább érdekes, nyers és régies, és a test, illetve a habzás elviszi, kellemesen ihatóvá teszi, az egyre tolakodóbb kólás édeskésség ellenére is.
Hozzá az Altwiener Küche menüpont alól válogattunk különféle magyarosnak hangzó étkeket, pl. a képen látható Geröstete Bräuhausleber im Malzbiersaft mit Salzerdäpfeln. Hamar kisakkoztuk, hogy a salzerdapfeln az nyilván valami knédliszerű sós gombóc, ám amikor a társaságunkban ülő németajkúval megosztottuk ezt a felfedezést, felszabadult kacagást kaptunk cserébe. Osztrákul az erdapfel az nem más mint krumpli. Az étel meg nem más, mint az, amit magyarul resztelt májnak neveznek.