Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Unibrau

2011.12.02. 08:12 - TonyCaviar



November végén Bécs már roskadozik a karácsonyi égőktől, tűlevéltől, rénszarvastól, meg a Graben iszonyatos méretű, karácsonyi üvegcsillárjaitól, és tele van karácsonyi vásárokkal is. Az egyik legnevesebb a Karlsplatzon lévő, ahol gyerekeket szamaragoltatnak, a másik az Unicampus nevű hatalmas egyetemi udvaron van. Én mindenképpen ez utóbbit ajánlanám, már csak azért is, mert ezen az udvaron két sörfőzde is működik.
 


A Stiegl Ambulanzot a tavalyi látogatás alkalmával teszteltük és nem hagyott túlzottan szép emlékeket. Ezért most a másikat támadtuk. Az Unibrau, akárcsak a Stiegl Ambulaz valójában egy multifunkcionális, nagyforgalmú étterem, melynek sörfőzdéje is van. Idő hiányában csak egy sört kóstoltam meg a Dunkelt. Tökéletes kólaszíne van, vastag világosbarna habbal. Az illata szúrós élesztő és fáradt komló. Az íze nem túl kifinomult. azonnal megszúr a kevéssé elegáns komlóíz, és aztán jön egy jellegzetes gyógynövényes ízvilág karamellmalátás környezetben. Nem túlzottan finom, harmonikus, de legalább érdekes, nyers és régies, és a test, illetve a habzás elviszi, kellemesen ihatóvá teszi,  az egyre tolakodóbb kólás édeskésség ellenére is.

Hozzá az Altwiener Küche menüpont alól válogattunk különféle magyarosnak hangzó étkeket, pl. a képen látható Geröstete Bräuhausleber im Malzbiersaft mit Salzerdäpfeln. Hamar kisakkoztuk, hogy a salzerdapfeln az nyilván valami knédliszerű sós gombóc, ám amikor a társaságunkban ülő németajkúval megosztottuk ezt a felfedezést, felszabadult kacagást kaptunk cserébe. Osztrákul az erdapfel az nem más mint krumpli. Az étel meg nem más, mint az, amit magyarul resztelt májnak neveznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr983429712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sokadik Duchemin 2011.12.02. 10:04:13

És a krumpli nem csak "osztrákul" földi alma ám, hanem francusul is (pomme de terre).

És hogy még szebb legyen, ellenpontként, a paradicsom neve nálunk régebben paradicsomi alma volt.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.02. 16:07:25

@sokadik Duchemin: Sőt Sváchban még Grundbirne névre is hallgat. De a magyarban is honos volt a földi alma a krumplira és a csicsókára...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.12.08. 15:58:55

nos ide végül nem jutottunk el (bár a szándék megvolt), ellenben Bamberg után a második hely, ahol ha téli baksörről beszélünk (szezonális és november-december körül tartják a választékban), akkor az automatikusan világos bak. nagyon szimpatikus elképzelés. még akkor is, ha némelyeknek már herótjuk van/volt a világos bakokból :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.12.08. 16:03:09

hová lett a komment? na fussunk neki még egyszer:
tehát Bamberg után Bécs az a helyszín, ahol így a karácsonyi előtti időszakban, ha azt mondják bock, akkor világos baksörre gondolnak, ami nagyon szimpatikus.
süti beállítások módosítása