Végre azt látni, hogy valaki rendesen pörgeti a sörkultúrát Magyarországon. A Szív utcai Ferdinándban szombaton nyilvános sörkóstolót tartottak a cseh sörgyár legújabb söréből.
Nagy élmény volt ránézni a fenti cseh mondatra és egy pillanatra beleszédülni abba az érzésbe, hogy sikerült annyi cseh sört innom, hogy megtanultam csehül, aztán lehűtöttem magam, ebben a mondatban csak latin és orosz eredetű szavak vannak, és valószínűleg bárki megérti, aki a magyaron kívül tanult más nyelvet is. Persze azért nézegettem egyáltalán ilyen mondatokat, mert a benesovi sörfőzde honlapján angol leírást nem adnak az újdonságról.
A lényeg, hogy a Fredinánd Monarchia Sörházban szombat délután a nagyközöünség is megkóstolhatta a benesovi Ferdinánd Sörgyár legújabb termékét (absolutní novinka z produkce našeho pivovaru…), a város utolsó kényuráról, Ferenc Ferdinándról elnevezett Benešov Ferdinand Ferdinand d’Este 15° světlý speciál nevű speciális világos sört, amiben az a speciális, hogy 15 ballinfokos, és 6,5 % alkohol van benne.
Ezzel együtt, mint kiderült, jó sokat meg lehetett inni belőle. Hasonlít az alap-Ferdinánd sörre, de annyival jobb, amennyivelé kevesebb benne a víz, és több benne a sör. Erősebbek, karakteresebbek benne az ízek. Savanykás, édes és nem túlzottan keserű. Visszafogott, gyógyfüves keserűsége a maláta édességét valamiféle akár gyümölcsösnek is nevezhető harmóniává oltja át. Jó sör és jellegzetes, könnyen megjegyezhető íze van.
A sörkóstolást Martin Imre vezette, de ezt nem úgy kell érteni, hogy a vendégtér közepén sznoboskodott egy kis pohárral a kezében, hanem inkább úgy, hogy minden érkezőnek vitt egy pohárral, és elmondta, mit iszik. Martin Imre egyúttal a söröző tulajdonosa és kitalálója.
Megragadtam az alkalmat, hogy megkóstoljam a Prágában frissen megismert Nakládaný Hermelín helyi inkarnációját is, amit állítólag szintén egy cseh szakács készített a színfalak mögött. Kicsit kevés volt, és borzasztüó csípős, de amúgy autentikus. A Novoměstský Pivovarban kétszer ekkora volt, a kérge kemény, belül bársonyos, hozzá marinált paprika járt, madársaláta, jégsaláta egy háromszögnyi vaj és erős ízű balzsemecet-pöttyök, valamint a csípős szuttyadt káposzta kevesebb volt, csak afféle szósz-szerűen helyezkedett el. A Ferdinand Sörházban a köret két darab közepesen ízetlen negyed paradicsomcikkely volt és egy nagy lapos, pergamenszerű salátalevél. A kicsi sajtdarabok alatt nagy halom csípős, fokhagymás káposzta rejtőrködött. A csípősség ellensúlyozására kellemesen vékonyra vágott, nem száraz, de tökéletesen érdektelen, és egy cseppet sem finom másnapos CBA-s fehér kenyér szolgált. Hermelin-ügyben még van hová fejlődnünk!
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.