Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Meantime Chocolate

2011.07.18. 09:22 - TonyCaviar



A különféle országok sörkultúráit nézegetve már többször leírtuk azt a tapasztalatot, hogy egy országban vagy komoly, működő sörkultúra van, vagy egy valamilyen stádiumban lévő sörforradalom. A kettő együtt elég ritka jelenség, talán csak Nagy Britanniában jelenik meg. Ennek különösen örülünk, tekintve, hogy augusztus elején a Folyékony Kenyér is utazik a londoni Great British Beer Festivalra. Addig is bemelegítünk egy pár angol sörrel.


A Greenwich-i Meantime Brewery az egyike a kevés angol újhullámos főzdéknek (a BrewDog skót). Az angolok ezt a forradalom dolgot mindig is a lehető legelegánsabban és visszafogottabban művelték. 1999-ben alapította egy pár öntudatos greenwichi lokálpatrióta sörfőző – akkor London már nyolcvan éve nem látott ekkora új sörfőzde-beruházást.

Az első öt évben más, náluk nagyobb és hagyományosabb főzdéknek vállaltak bérfőzést, pl. a Greene Kingnek, és csak azután álltak neki a saját brandjük felfuttatásának. A szerencse is a kezükre játszott – 2001-ben szinte véletlenül az ölükbe hullott a Greenwich-i Obszervatórium épületében működő pub, amiben csak a saját söreiket árulták, és ami szinte pillanatok alatt London egyik kedvenc pubjává vált.

Azóta a lendületes terjeszkedés éveit élik, újabb üzemegység, újabb pubok, export. A némileg konzervatív angol sörszcénában ők az egyetlenek, akik pezsgősüvegbe tudnak palackozni, vagy egyáltalán akarnak. Budapestre is ilyen palack jutott el – igaz háromdecis, ami aztán tényleg tökéletes apró ajándékká tette a speciális sörbolt polcán – egy szexi kis Meantime Chocolate.

Az enyhén After Eight hangulatú design annyira elcsavarta a fejünket, hogy a nyaraló konyhaszekrényének dohos mélyéről előkapartam nagyszüleim dekadens éveinek utolsó relikviáit, a franciakártya-szimbólumokkal díszített talpas likőrös poharakat, és azokba töltöttem a csokoládés sört.  

Szép, gyümölcsös illatú sötétbarna folyadék. Nem a csokoládé az első benyomás, hanem inkább egy hagyományos, kifinomult karamelles ízű ale, ami aztán nagy ívben átfordul tökéletes csokoládé-ízbe. Közepesen testes, de tökéletesen telt ízű sör. Gyümölcsös és csokoládés, akár egy angol desszert. A végefelé egész savas lesz, szénsavja egész keserű. Sőt még egy kicsit savankás is, csak, hogy hitelessé tegye az erjedést és némileg magyarázza az éppen megtapasztalt tökéletességet. Nagyon könnyen iható desszertsör, tökéletes ajándék, de a likőröspohár hülyeség, ne próbáld ki otthon!

A Young’s Double Chocolate hasonló tematikájú terméke szárazabb és testesebb, férfiasabb, komolyabb darab, az a legnemesebb fekete csoki, ez inkább sötét tejcsoki.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr633076164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.07.18. 11:52:42

Ez nekem nagyon bejött, pont azt írtad le, amit én is éreztem. És ez volt az egyik legjobb abszinttal, mert az ánizs - igaz nem menta, de - tovább fokozta az After Eight-es hangulatot.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.07.18. 13:23:55

eddig csak a London Porterjükhöz volt szerencsém, ami egy szép, viszonylag száraz porter. Vmi desszert nem készült hozzá? mert ez alapján remek dedszertsörnek tűnik.

sovesztomesz 2011.07.18. 16:50:27

Ugyan nekem a Young's double chocolate egy fokkal jobban bejön, de tagadhatatlanul kifinomult darab ez is és nem csak megjelenésében. Külön öröm, hogy a minap felnyitottam egy fél literes kiszerelésű Fekete korsót és az illata emlékeztetett a már említett csokis-okra; tudom ez csak érzés, nem realitás, de mégis boldogsággal öntött el, hogy a békésszentandrásiról eme csokis sörök juthatnak az eszembe :-)!!!

TonyCaviar 2011.07.18. 17:41:23

@pif: megtisztelő feltételezés, de messze nem tartok ott, hogy desszertet készítsek az esti kóstolnivalóhoz... :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.07.19. 11:42:17

@sovesztomesz: Amikor banánpárlathoz kerestem csokis aromájú sört, nekem a Black Rose határozottabban csokisnak tűnt. De abban egyetértek, hogy a Fekete Korsónál is felcsillant a szemem.

Serkoptató 2011.07.22. 08:40:00

Tony! Majd kóstold meg a cseh Opat csokis sörét is! Más, de kvalitásban a Young's-éval egy szinten áll.
Ott lesz a GBBF-en is.

Serkoptató 2011.07.22. 08:59:27

Van az obszervatóriumban pub, és én nem láttam? Pedig eléggé szelektív látásom van...
A bedeszkázott klipper mellett, az Old Royal Naval College épületében viszont valóban van egy sörfőzde-söröző, amit a Meantime működtet, és a teljes szortimentjük kapható, plusz még néhány apró finomság.

TonyCaviar 2011.07.22. 11:11:31

@Serkoptató: Lehet, hogy rosszul dekódoltam az angol szöveget, a Meantime honlapján olvastam... majd egy hét múlve ellenőrzöm:)
süti beállítások módosítása