A bajor gasztronómia nemzeti kincsei mindig úgy alakulnak ki, hogy a kocsma tele vendégekkel, az alapanyag elfogyott, a szakács vagy a kocsmáros meg az életéért retteg a konyhában, ahová behallatszik a feltüzelt bajorok bosszúszomjas üvöltése. Ilyen stresszben öntött citromlét a barnasörbe Franz Xaver Kugler, és 155 évvel ezelőtt Sepp Moser is a bőrét mentette, amikor feltalálta a bajor nemzeti kolbászt, a Weisswurstot.
A rendes kolbásztöltő bél ugyanis elfogyott, odakint pedig lincshangulat alakult ki. Volt ugyan egy sokkal vékonyabb bél a konyhán, de azt nem lehetett volna kisütni. Ezért lemondott a sütésről. A kolbászt a vékonyabb bélbe tömte, és 10 percig megfőzte vízben. Végül nem verték agyon.
Itt verseket kell írni a weisswursthoz az értékes nyereményekért >>> persze németül!