Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.



Egy dupla IPA kóstolása mindig kihívás. Ezek a sörök szinte hencegnek extrém erejükkel, ízeikkel, barokkos túlzásaikkal, kőkemény agresszív keserűségeikkel. A hétvégén Herkulessel birkóztam.


A Great Divide Titan IPA-ja a legtökéletesebb IPA, amit valaha kóstoltam, a Yetijük pedig a kőolajfekete amerikai imperial stoutok etalonja. Brian Dunn üzletember és házi sörfőző 1994-ben kezdett hivatalosan is sört főzni, akkor, amikor se Denver, se Colorado nem szerepelt az amerikai kézműves sör térképén. Ma Denver az amerikai sörfőzés egyik fellegvára, a Travel and Leisure magazin „Great Beer Cities” összeállítása szerint a második legjobb sörváros Amerikában  a Travel and Leisure magazin „Great Beer Cities” összeállítása szerint a második legjobb sörváros Amerikában >>> Az egyik első denveri mikrosörfőző, a Wynkoop Brewery sörmestere  ma már a város polgármestere, és az sem véletlen, hogy itt tartják a Great American Beer Festivalt.

A Hercules DIPA narancsos, vöröses részszínnel csorog a pohárba, titokzatos aranyszínű gyöngyözéssel, ami lassan tömör sárgás habbá konvertálódik, ami ha nem is nagyon tartós, teljesen sosem múlik el.  Az illata egyrészt csalafinta, amerikai komlós, de egyre jobban érzem, hogy itt van egy ilyen behízelgő vajassüteményes illat, talán a skótkockás Walkers süteményhez is hasonlító illat, ami csakis a gyönyörű malátahasználatból fakad, és az amerikai komlóval együtt egészen fülledt édeskéd hangulatot eredményez. Krémessüti és injekcióstű a budoárban.

Amit itt érzünk az  nem az amerikai IPA ikonikus Cascadia-illata (Cascadia – Amerika legnevesebb komlótermő régiója, komoly függetlenségi mozgalommal – képzeletbeli Komlókirályság) , ami grépfrútos és viharos, ez egy másik irány. Illetve lehet, hogy végül is a komló ugyanaz, de ebben a vastag malátasütis testben, amit 10%-os alkohol tart össze, egészen máshogy érvényesül, nem tud mérges felhőként kiugrani az üvegből, hogy lecsavarja az orrod, inkább megül és a sütit ízesíti, és segít a duplaipák fura boros, mazsolás, fás, aztán egészen kávés, földes, kakaóporszáraz ízeit átvilágítani túlvilági fénnyel.

Maga a sör nem egy könnyed alkotás, rá is van írva, hogy „nem szívbajosoknak”, és tényleg minden alá van húzva benne, mint a stréber egyetemisták jegyzeteiben. Először megfulladsz a grépfrútos süti-koncentrátumtól, aztán meg kétvállra fektet a 85 IBU (European Bitterness Unit) – ra hitelesített komló-Herkules és erőszakosan megmossa a fogadat alfasavval, de mire elfogy, már csak röhögsz az egészen, mert minden bizonnyal a fejedbe szállt a 10-es alkohol.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr143457761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bud Taste 2011.12.12. 14:47:57

'talán a skótkockás Walkers süteményhez is hasonlító illat, ami csakis a gyönyörű malátahasználatból fakad,'

Esetleg a diacetil is okozhatja...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.12.12. 16:26:52

@Bud Taste: ez a vonal ratebeeren máshol is megjelenik
pl "country cookies"

Bud Taste 2011.12.12. 17:11:02

@Mantlesorrow: A Walkers a Butterscotch kategóriába tartozik, ami egyértelműen vajas illatot jelent. A vajas illat pedig egyértelműen diacetilre utal, ami bizonyos mennyiségen felül sörhiba. A country cookies-hoz nem tudok hozzászólni mert így túl tág fogalom nekem. Minden országnak megvan a helyi sütije:).

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.12. 18:18:54

@Bud Taste: Részben helyt adok, a Walkers's helyben kapható sütije egy All Butter shortbread. 3 rész liszt (általában 2-1 rész ebből búza-kukorica), 2 rész vaj, 1 rész cukor az általános receptje, úgyhogy abban nem sok a maláta. Kifejezetten vajas illata van.
Az, hogy ez ebben a sörben diacetil lenne azt viszont nem hiszem. Én sokkal inkább - bár konkrétumot nem találtam a főzdénél - arra tippelnék, hogy a tölgyfahordó vaníliás, vajas karaktere megy át a sör ízébe, akár a barrique boroknál

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.12. 18:20:35

@pif: bár nem mindent tesznek fahordóba, az is igaz...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.12.12. 18:24:32

@Bud Taste: itt a diacetilnek nyoma nincs, az maximum az éretlen szirszar sörök világában fordulhat elő...és ráadásul a vajas íz nem kizárólag diacetilre utal, az sokkal inkább muskátlis, tipikusan éretlen íz.

Bud Taste 2011.12.12. 18:32:37

@armando_otchoa: Ez így egy kicsit erős, sok angol ale-nek kifejezetten jól áll a diacetil kis mennyiségben. Hirtelen a Wikipediat találtam hivatkozási forrásnak:
At low levels, diacetyl contributes a slipperiness to the feel of the alcoholic beverage in the mouth. As levels increase, it imparts a buttery or butterscotch flavor (butterscotch itself may have no diacetyl in it at all).
In some styles of beer (e.g. in most beers produced in the British Isles, such as English Pale ales) the presence of diacetyl can be acceptable or desirable at low or, in some cases, moderate levels. In other styles the presence of diacetyl is considered a flaw or undesirable.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.12. 19:06:19

@Bud Taste: Hát én a maradék szulfitot és főleg az attól eredő fejfájást minden esetben a 'nemkívánatos' kategóriába sorolom...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.12.12. 20:01:20

@Bud Taste: bocs, hirtelen a lagerekre gondoltam a diacetillel kapcsolatban...minden esetre igen felismerhető az íze, s igen néhány angol ale-ben is éreztem, de ott sem tetszett...

Bud Taste 2011.12.12. 20:06:07

@armando_otchoa: Akkor nem javaslom a Sam Smith Nut Brown Ale-t mert annál tipikus és jól is áll neki:).

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.12.12. 20:10:32

@Bud Taste: pedig az egy jó sör volt, nekem tetszett, de bizony nyomát nem fedeztem fel a diacetil kártékony hatásának - mondjuk üvegeset ittam. A Great British Beer Festival-on viszon rengeteg olyan sörbe futottam bele, real ale-cask sörökbe, ahol nem tetszett ez a cucc. A diacetillel amúgy elég behatóan megismerkedtem, amikor párezer hekto sör átment a kezem alatt,s főerjedésnél erősen lehetett érezni...az ászokolást csak akkor engedtük, amikor a redukció már teljesen lezajlott;-)

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.12.14. 19:55:20

Nekem ez a sör kicsit sok volt.Maradok a Titannél.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2011.12.15. 20:03:41

Egyébként ha már butterscotch..A vajas, krémes illatoknál jön elő mint jelző a whisky kóstolási jegyzetekben. A fermentáció egyik "íze,illata". Ha minden igaz az ethyl lactate-hoz köthető,ami ha nem mondok nagy baromságot,akkor a tejsav?Édeskés,észter.Valami köze van a malátacukorhoz is.
süti beállítások módosítása