Egy dupla IPA kóstolása mindig kihívás. Ezek a sörök szinte hencegnek extrém erejükkel, ízeikkel, barokkos túlzásaikkal, kőkemény agresszív keserűségeikkel. A hétvégén Herkulessel birkóztam.
A Great Divide Titan IPA-ja a legtökéletesebb IPA, amit valaha kóstoltam, a Yetijük pedig a kőolajfekete amerikai imperial stoutok etalonja. Brian Dunn üzletember és házi sörfőző 1994-ben kezdett hivatalosan is sört főzni, akkor, amikor se Denver, se Colorado nem szerepelt az amerikai kézműves sör térképén. Ma Denver az amerikai sörfőzés egyik fellegvára, a Travel and Leisure magazin „Great Beer Cities” összeállítása szerint a második legjobb sörváros Amerikában a Travel and Leisure magazin „Great Beer Cities” összeállítása szerint a második legjobb sörváros Amerikában >>> Az egyik első denveri mikrosörfőző, a Wynkoop Brewery sörmestere ma már a város polgármestere, és az sem véletlen, hogy itt tartják a Great American Beer Festivalt.
A Hercules DIPA narancsos, vöröses részszínnel csorog a pohárba, titokzatos aranyszínű gyöngyözéssel, ami lassan tömör sárgás habbá konvertálódik, ami ha nem is nagyon tartós, teljesen sosem múlik el. Az illata egyrészt csalafinta, amerikai komlós, de egyre jobban érzem, hogy itt van egy ilyen behízelgő vajassüteményes illat, talán a skótkockás Walkers süteményhez is hasonlító illat, ami csakis a gyönyörű malátahasználatból fakad, és az amerikai komlóval együtt egészen fülledt édeskéd hangulatot eredményez. Krémessüti és injekcióstű a budoárban.
Amit itt érzünk az nem az amerikai IPA ikonikus Cascadia-illata (Cascadia – Amerika legnevesebb komlótermő régiója, komoly függetlenségi mozgalommal – képzeletbeli Komlókirályság) , ami grépfrútos és viharos, ez egy másik irány. Illetve lehet, hogy végül is a komló ugyanaz, de ebben a vastag malátasütis testben, amit 10%-os alkohol tart össze, egészen máshogy érvényesül, nem tud mérges felhőként kiugrani az üvegből, hogy lecsavarja az orrod, inkább megül és a sütit ízesíti, és segít a duplaipák fura boros, mazsolás, fás, aztán egészen kávés, földes, kakaóporszáraz ízeit átvilágítani túlvilági fénnyel.
Maga a sör nem egy könnyed alkotás, rá is van írva, hogy „nem szívbajosoknak”, és tényleg minden alá van húzva benne, mint a stréber egyetemisták jegyzeteiben. Először megfulladsz a grépfrútos süti-koncentrátumtól, aztán meg kétvállra fektet a 85 IBU (European Bitterness Unit) – ra hitelesített komló-Herkules és erőszakosan megmossa a fogadat alfasavval, de mire elfogy, már csak röhögsz az egészen, mert minden bizonnyal a fejedbe szállt a 10-es alkohol.