Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

150 éves a Gösser

2010.06.28. 11:23 - TonyCaviar



Van mit ünnepelni: 1860-ban érkezett Gössbe a grazi Max Kober az összespórolt pénzével, hogy sörgyárat alapítson a majd száz éve üresen álló, romos gössi zárda területén. A hétvégén csapra verték a Gösser 150 éves jubileumi sörét.


Évtizedek kellettek hozzá, hogy a sörgyár belenőjön a hatalmas zárda méreteibe, de mára már csak a templom körüli két-három épület áll a zárdából, azokban azonban újjáéledt a hitélet, a paplakban igazi pap lakik, a kolostor többi részét elnyelte a hatalmasra nőtt sörgyár – 700 000 hektós kapacitásával Ausztria legnagyobb sörgyára – ami amúgy nem nagyobb, mint a Kőbányai, de kb ahhoz mérhető. 150 év alatt a Gösser nagy utat tett meg, egy vállalkozó kapitalista beruházásából nemzeti intézménnyé vált, Ausztria egyik markáns márkájává, melynek az országimázsban betöltött szerepe sem elhanyagolható. A Gösser részletesebb történetét egyszer már megírtuk, ezért most bővebben nem térek ki rá.
Az, hogy az osztrákok mennyire a szívükben hordják a Gössert, az a hétvégén, a 150 éves jubileum alkalmából rendezett egynapos fesztiválon nagyszerűen kifejezést nyert. A „falu” apraja-nagyja megjelent, mozdulni alig tudó bőrnadrágos, stüszikalapos vén stájer taták biciklibajusszal és osztrák zászlóval, tesze-tosza pufók tizenévesek, akiknek nagyon rosszul áll a kockás-ing+bőrnadrág, és pirospozsgás, tökrészeg huszonévesek focimezzel kombinált bőrnadrágban, akik minden lépésnél kilöttyentenek egy kis sört, valamint az izmos osztrák menyecskék, akikben a látszat ellenére rengeteg sör elfér. Itt Stájerországban a hagyomány és a nemzeti sörmárka – a Gösser – kéz a kézben járnak. Képzeljük csak el, ha a Kőbányai Sörgyárban efféle fesztivált rendeznének, kinek jutna eszébe népviseletben menni?



A program is sokrétű volt és emelkedett. Gyönyörű, mokány almásderesek vontatta százéves sörösszekereken lehetett furikázni, fényképezkedni, mindenféle vuirslis játékokkal lehetett szórakozni, sramlizenét hallgatni, lacikonyhát enni, és mindenekelőtt hosszú sörpadokon rengeteg sört lehetett inni - ingyen.
A program ünnepélyes része délután egykor kezdődött, amikor az óriási készáruraktárban félmillió üres söröshordó alkotta falak közt, a színpadon a gyárigazgató, a polgármester, a sörmester és két vadállatian jóképű, bőrnadrágos osztrák síbajnok - Hans Knauss és Michael Walchhofer – jelenlétében szimbolikusan és gyakorlatilag csapra verték az első hordó Jubileumsbiert, ami nem más, mint egy félbarna Zwickl. Hosszú köszönetnyilvánítások, és röhincsélés után a síbajnok fogott egy fakalapácsot és jó nagyot csapott a polgármester által odatartott rézcsapra, amitől az beszakította a hordó erre a célra kialakított pontját. Halk reccsenés hallatszott és mindenkit beborított a fröccsenő sörhab. Misztikus pillanat volt ez, az osztrák néplélek kiáradása, hatalmas taps, ujjongás, és azonnal beindult a nagyzenekari sramli, a tömeg táncra perdült a színpadon kétliteres Gösser-címeres kerámiakorsókkal koccintottak a söripari notabilitások, akik láthatólag még sosem fizettek sörért, hiszen az az éltető elemük, mint nekünk a levegő.



Innentől a hangulat folyamatosan emelkedett, különféle együttesek váltották egymást a színpadon, én persze menekültem, mert az osztrák néplélekből ennyi egy napra elég volt, csak az utolsó, este tizenegykor fellépő banda produkciójára lettem figyelmes. A Captain Klug & Die Zwergsteirer nevezetű együttes glam-metálba oltott stájer diszkót játszott, amibe bőven belefért a „Trabanton szállni élvezet” osztrák változata, meg más agyonhasznált rádiós slágerek riffektől összemosott, részegen ordítható változata. Jó volt, na. Mindenki nagyon örült. Hogy én mit csináltam, azt hagyjuk.
Azt szeretném, ha úgy emlékeznének rám, akik láttak, ahogy egy-két sör után átsétáltam a gössi apátság maradék épületei közé, ahol óromán csend honolt, a masszív fehér falak közt gyönyörű zöld gyep, én meg összevont szemöldökkel archeológiai hangulatban kutatom a középkori sörfőzés nyomait, néha egy-egy jegyzetet firkantva vaskos jegyzettömbömbe. Hosszas keresgélés után a refektórium hátsó udvarán meg is találtam a zárda hajdani komlóskertjének maradványait, ahol – láss csodát – a rendszeres fűnyírás ellenére a mai napig felüti a fejét az elvadult gössi komló, mintegy élő bizonyítékául annak, hogy a múlt nem vész el csak átalakul.

A bejegyzés trackback címe:

https://folyekonykenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr312115532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.28. 14:11:08

nekem a világos bock mellett a - sajnos szintén csak a labancoknál kapható - barna Gösser Stiftsbräu jön be. Legutóbb isteni tejfeles gombás palacsintával ötvözve nagyon ott volt.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.28. 14:21:04

(negligált a commentfelület - eltűnt a kibertérben) úgyhogy újfent leszögezem, nekem a barna Stiftsbräu a kedvencem a Gössertől (a világos bock mellett) és isteni volt legutóbb egy tejfeles gombás palacsinta mellé...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.28. 14:22:04

@pif: na most meg megjelent még egyszer...

gouranga80 2010.06.28. 18:07:59

Jó buli volt :) még a beatbox is jól ment :)
Respect man!

Ayreon 2010.06.28. 21:40:08

Jó buli volt TonyCaviar!
Üdv Győrből
Ja, és remélem még iszuk valahol valamit:)

Gérard Duchemin 2010.06.29. 20:34:41

@pif: elég szégyen hogy Magyarországra nem jut be egy jó barna sem, és nem is gyártanak egyetlen tisztességes barna sört sem.

TonyCaviar 2010.06.29. 23:12:26

@Gérard Duchemin: Nem vagy egy kicsit túl szigorú?

Gérard Duchemin 2010.06.30. 09:29:41

@TonyCaviar: Nem. Mert bakok vannak, de a barna nem merül ki a bakban. Micsoda disznó dolog, hogy a Gösser csak bakot készít, holott osztrákföldön másfajta barna is van. És ez igaz a budapesti gyárra, meg a bőcsire is. Mert az, hogy ráírják hogy barna meg félbarna, meg borostyán, de vizes, és színezett lötty, nos az nem ér ám.

Gérard Duchemin 2010.06.30. 09:31:41

@Gérard Duchemin: És be sem hoznak semmit, tisztelet a kivételnek, sörspecialista és csakajósör haverunknak. Még a különleges sörök boltja sem az igazi, ő is inkább csak világosakat szerez be Szlovákiából.

TonyCaviar 2010.06.30. 09:44:38

@Gérard Duchemin: Borostyán tekintetében igazad van. De azt tudnod kell, hogy a Gösser Bock magyar sör (magyar fejlesztés), Ausztriában nem létezik, náluk is csak a fent említett Stiftsbrau van, mint barna, és kész.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.30. 11:07:07

@Gérard Duchemin: Sztem a Dreher Bak az finom. Még a Soproni Démon is jó. De a Staropramen barna viszi nálam a szupermarket kínálatból a prímet.
Réges-rég, induláskor a Szalon barna még pont ezt a nem-bock vonalat próbálta képviselni, de aztán híg lötty lett belőle is...

Gérard Duchemin 2010.06.30. 11:11:09

Ez@pif: Ezek a sörök jók azért. De az a fajta barna, ami elterjedt Csehországban és Szlovákiában, az nuku. Ott sem teljesen népszerű, de legalább nem kihalt. Az meg nekem nem vigasz, hogy mondjuk Törökországban (lehet hogy a példa hazug) csak világos létezik. Én ezt leszarom, ide kérem azt, ami nekem kell, én vagyok a mérges kismalac.

Gérard Duchemin 2010.06.30. 11:12:24

De azt tudnod kell, hogy a Gösser Bock magyar sör (magyar fejlesztés), Ausztriában nem létezik

Köszi, tudtam :-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.07.03. 11:30:19

@Gérard Duchemin: 1etértek, ahogy írtam is. A Szalon barna lett volna ez az említett kategória, de core-os mellékhatásai miatt ma már nem iható.
süti beállítások módosítása