Első Hazai Kézműves Sörfesztivál Szept. 24-25 Nagymező-Király sarok
Eljött az ideje, hogy megnézzük, mivel is dolgozunk. Magyarországon mindenfelé főznek kisüzemi söröket, házi söröket, kézműves söröket, de igazából ezeket sosem látni együtt, nincsen köztük értékrend, ezek nincsenek összefogva, bemutatva, ezért FK és Csakajósör, meg még egy páran, akiknek fontos a hazai sör, összefogtak, hogy szervezzenek egy fővárosi fesztivált, ahol végre kiderül, milyen a magyar kézműves sör – így született meg a szeptember 24-25-én a Nagymező és a Király utca sarkán lezajlandó FŐZDEFESZT.
A világ bizonyos részein – de főleg Amerikában - minden bokorban tartanak kézműves sörfesztiválokat, hogy a helyi sörfőzők bemutathassák tudományukat, és a közönség egy jót mulathasson. Nálunk eddig ilyesmi nem volt. Most végre lesz egy a Terézvárosban, hála az önkormányzatnak, aki örömmel bocsátotta rendelkezésünkre a templom mögötti kis teret és a Hegedű utcát erre a hétvégére.
A kisüzemi söröket érintő legkeményebb kritika általában az egyenetlen minőség. Attól még, hogy szeptemberben zseniális sört iszunk valahol, simán lehet, hogy novemberben ugyanott ihatatlan löttyöt tesznek elénk. Ennek az az oka, hogy a sörfőzőknek nincs igazi közönségük. Minőséget szinte csak maguknak főznek, és a saját önbecsülésük, pénztárcájuk szabja meg, mennyire jó sört főznek. Márpedig óriási pazarlás hagyni, hogy olyanok, akik jó sört is tudnak főzni, vacak sört főzzenek.
Terveink szerint az évente megrendezett Főzdefeszt rendszeres mustrát tart a főzdék közt, és ezzel mintegy garantálja az értő közönség rendszeres figyelmét. A kisüzemi sörfőzdék egy homályos sarokban ténykednek, mi most ezt a sarkot óriási reflektorral bevilágítjuk, hogy kiderüljön, melyik a jó sör, melyik a vacak, mi lesz a következő népszerű műfaj, mire buknak a fiatalok, mire a lányok, mire a professzorok, miközben közönséget is nevelünk. Elmeséljük, miről szól a kézműves sörfőzés, meddig lehet javítani a sör minőségét, milyen műfajok vannak, milyen gondokkal küszködik a magyar sörfőzés, milyen hagyományai vannak.
A sörfőzők figyelmét is szeretnénk némileg irányítani, ezért minden fesztiválra tematikát is fogunk választani, idén a mindenki számára ismert, mégis ritkán kóstolható Szűretlen sör lesz a téma, és ennek jegyében arra kértük a résztvevő főzdéket, hogy ha egy mód van rá, szűretlen sörrel érkezzenek.
Szombat este kihirdetjük, hogy a közönségnek melyik sör ízlett a legjobban – ez lesz a Fesztivál söre – amit aztán egy éven át a közeli Szimpla kávézóban meg lehet kóstolni. És citromdíjat is osztunk – szintén közönségszavazás alapján – a leggyengébb sörnek. Kilenc sörfőzdét várunk a péntek déltől szombat éjfélig tartó fesztiválra:
A vonyarcvashegyi Blonder saját partykamionjával érkezik, és 1000 literes tartályaiból csapolja a híresen jó élesztős-komlós ízvilágú Blonder világos szűretlen változatát, és az aszaltgyümölcsös-csokoládés ízvilágú Blonder Barnát.
A pilisvörösvári Rotburger az a sörfőzde, ahol egész évben lehet kapni szűretlen sört, német kultúrájú, Reinheitsgebot-tisztelő népek.
A békésszentandrási Agro-flott főzi Magyarország hivatalosan – a ratebeer által - legjobbnak tartott sörét, az olajos, aszalt-szilvás, kávés ízvilágú Black Rose-t, de elhozzák még a szintén híres Fekete Korsó nevű sörüket is.
A domonyi Osterbrau főzeteit ismerhetik azok, akik jártak valaha a Tölgyfa utcai Osterbrau sörözőben, a legnépszerűbb főzetük a mézes-gyömbéres sör.
A győrzámolyi Bors a legfiatalabb magyar sörfőzde, idén tavasszal nyitotta meg kapuit, és azonnal egy felsőerjesztésű ale-lel színesíti a palettát, ami minden beszámoló szerint nagyszerű ital.
A táborfalvai HBH azon kevés sörfőzők egyike, aki a fesztiválon kívül is tart nagyszerű szűretlen sört, amit főleg Egerben és Budán lehet megkóstolni.
A dombóvári Kissler jön hozzánk talán a legmesszebbről, hogy elhozza Keserű Barna nevű koncepciózus férfias, száraz és keserű fekete sörét, ami egyébként személyes kedvencünk, hisz megnyerte a szűk körű kis budai sörversenyt.
A soltvadkerti Kárpiról már megemlékeztünk ehelyeütt korábban is. Ők is tisztességes komlós friss sört főznek.
A Mályi sörfőzde részvételéről jelenleg is tárgyalunk.