2011-ben csak egy sörfőzdét alapítottak – a Csobánkait. 2012-ben csak kocsmákat nyitottak. 2013-ra több főzdenyitás is várható. Az elmúlt hónapokban Kiss Tamás főzdéje, a kiskunhalasi Hopfanatic és Olaszé, a rákosszentmihályi Legenda futott versenyt a hivatali útvesztőkben az sörfőzési engedélyért. Úgy fest, Olasz ért előbb oda: a Legenda utcai brewpubban már fel vannak címkézve a tartályok, így könnyen megállapítható, hogy április közepére több sörük is csapolásra készen áll majd.
Olasz, akit valójában Kovács Józsefnek hívnak, pár éve tűnt fel a magyar sörkultúra félhomályos végein, mint az az ember, aki szállítmányozási kapcsolatai révén mindent beszerez a házi sörfőzőknek, amit addig hiába kerestek a magyar boltokban. Az ő tevékenysége révén vált elérhetővé a világban forgó komlók nagy része, tucatnyi maláta, különleges élesztők, de a sörfőzők eszközei, szerszámai, csatos üvegek, komlófileterek, nyomásmérők miegymás. Aztán, amikor kiderült, hogy mennyire életképesek a magyar házisörfőzők, akkor megalapították az egyesületet, melyben Olasz központi szervező szerepet vállalt. Miközben olyan sörökkel kísérletezett otthon, mint pl az Olaszházi Bitumen, amit aztán a Főzdefeszten lehetett is kóstolni.
Közben észrevétlenül a valódi gépsorral dolgozó kézműves sörfőzők is elkezdték látogatni a boltját, ahogy az izgalmasabb ízek iránti igény hozzájuk is elért, és már nem volt elég kétféle komlót és kétféle malátát használni egy egész szortimenthez, így mára ő a legszélesebb kapu, melyen keresztül a magyar sörfőzés érintkezik a külföldi szakmai körforgással.
Szinte magától értetődő, hogy Olasz keze közt elkezdett formát ölteni egy kis sörfőzde. Tavaly beszerzett egy használt 250 literes főzőházat (még mindig jó pár ilyet lehet találni elfekvőben), aztán lassanként hozzávásárolta az 500 literes erjesztőket, tankokat, pillangószelepeket, hőcserélőket, meg mindazt a tízezer apróságot, ami egy főzdéhez kell. A kezdeti nehézségekből tanulva pl. új, saját fejlesztésű hőcserélőt épített egy teljes fal-méretben. Tavaly év vége felé üzlettársakat is talált a vállalkozásához. Összefogott a Sörmanufaktúrás srácokkal – Tibold Ákossal és Utassy Rolanddal – és együtt alakították ki a Legenda Sörfőzde szortimentjét, melyben megmaradtak az eddigi gerilla-rendszerben főzött Olaszházi sörök is.
Így a kifejezetten amerikai craft-beer hangulatú Kelet-Indiai Társaság IPA, a Pokerface Pale Ale, a James Brown Ale és a Six Fingers Weisse mellett továbbra is főzik a Bitument a decemberben bemutatott Dieselt, az Olaszházi Meggysört és a Brutal Bittert – amire rá is kóstoltunk a helyszínen, és olyan érzésünk lett, hogy Olasz atomkisérleteket folytat a főzdéjében. Olyan brutálisan komlós volt ez a főzet, hogy már a komlóból áradt ki a gyümölcsösség. Ha minden igaz, pénteken a nagyközönség is megkóstolhatja az új, brutális mennyiségű amarillóval megkomlózott Brutal Bittert egy kocsmamegnyitón, amiről részleteket holnap árulok el. És a legjobb, hogy Olasz kitalált egy új sört is, melynek neve Folyékony Kenyér, és noha nem mondta, én egyértelmű főhajtásnak veszem a blogom képességei előtt. Köszönöm. Viszont a sört még nem lehet kóstolni, úgyhogy részletek majd később.
Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.