Pénteken és szombaton, okt. 8-9-én a Mezőgazdasági Múzeumban a belga sörök kerülnek terítékre. Péntek szakmai nap, ide csak kereskedők, szakmabeliek jönnek, 8-án 12-től ötig azonban bárki jöhet kóstolgatni, a belépő 2500 - és lefogyasztható, ami a belga sörök ismeretében nem tűnik igazán nehéz feladatnak.
A Mezőgazdasági Múzeumban szombaton húsz belga sörfőzde és hat trapppista főzde fogja kóstoltatni söreit elképesztő változatosságban - 120 féle sör lesz jelen. A hetedik trappsita - a Vestwleteeren - természetesen nem képviselteti magát. Ők nem azok a típusok, akik bárhol képviseltetnék magukat.
A söröket 2dl-es belga söröspohárban kóstolhatjuk majd, a belépőjegy árának levásárlása kb. hat sör megkóstolását biztosítja mindenkinek. A söröket az egyik szervező, a Belgaco kipróbált munkatársai fogják osztogatni, akik mindent tudnak a söreikről.
A legizgalmasabb felmerülő sörök:
Hopus
8,3 % erősen komlózott világos ale
Brasserie Lefebre (1876), Quenast-Rebec, Brabant
A belga sörfőzés legújabb irányzatának egyik jeles képviselője ez a
sör. Ebben a régi-új sörfőzési stílusban a komló az ízvilág
kialakításában kulcsszerepet tölt be. A tiszta, aranyszínű főzetet
nagy és hosszú életű hab koronázza. Ízében a komló, a lágy
gyümölcsösség és a szinte már érzéki malátaélmény tökéletes
harmóniáját fedezhetjük fel. A korty végén a sörfőzéshez használt öt
különböző komló az egész szájat betöltő keserűséggel hálálja meg, hogy
Belgium egyik legújabb gyöngyszemét választottuk.
Palm Royale
7,5% világos ale
Palm Sörfőzde (1747), Steenhuffel, Brabant
A Palm Royale nem csak nevében fenséges, és gyönyörű, mély arany színe
miatt fényűző ital. Megnyerő eleganciáját ízvilága csodálatos
harmóniájának köszönheti. Sem a maláta édes, sem a komló keserű ízét
nem érezzük tolakodónak. Magas alkoholtartalma ellenére bársonyosan
lágy, tökéletesen kiegyensúlyozott ital. A lenyelt korty selymes
utóíze perceken át simogatja a torkunkat, és arra késztet, hogy
mihamarabb újra a pohár után nyúljunk.
Liefmans Cuvée Brut
6% meggyes barna ale
Riva sörfőzde (1896) Dentergem, Nyugat-Flandria
Kevés gyümölcssör büszkélkedhet olyan összetett gyártási
technológiával, mint a Liefmans házasítása. Alapjául a hosszú ideig
érlelt kelet-flamand barna sör (oud bruin) szolgál, mely több, mint
egy évet tölt el meggyágyon, mielőtt a Liefmans csúcstermékének
számító Goudenband nevű barna sör különböző évjárataival kevernék. Az
eredmény egy homályos, vörösesbarna főzet, mely mély komplexitást rejt
magában: meggyes, fás, mandulás, és meggyfagylaltra emlékeztető
aromák, gyümölcsös ízvilág, nagyon jó savak. A különleges sörök
kedvelőinek ajánlott, a meggysörök szerelmeseinek pedig kötelező!
Rodenbach Grand Cru
6% flamand vörös ale
Rodenbach Sörfőzde (1836) Roselare, Nyugat-Flandria
"Ez bor." Hirdeti a flamand vörös ale típusú sörök leghíresebb
sörfőzdéjének, a Rodenbachnak egy régi plakátja. A Rodenbach Grand
Cru a klasszikus példa a flamand vörös sörökre. Ez a sör mutatja a
legtöbb hasonlóságot a borokkal, egyrészt íze és aromája, másrészt
burgundy színe miatt. Ezt a fajtát évekig érlelik hatalmas, nyitott
fahordókban. A jó vörösborhoz hasonlóan fűszeres, vaníliás ízeket kap
a tölgyfától, melynek tannintartalma miatt a benne érlelt sör
fanyarsága kellemesen összehúzza a szánkat. Ez az erősen savas,
egyedülálló főzet minden bizonnyal ott van minden ínyenc tízes
listáján.
További ismeretterjesztés a bemutatott belga sörökről:
Apátsági sörök: Régi, apátsági receptek alapján készülő elegáns,
finom, jól kiegyensúlyozott, erős ale típusú sörök.
Erős aranyszínű ale: Felső erjesztésű sörtípus, nevéhez méltó színnel,
hatalmas testtel, és 8-10% körüli alkoholtartalommal.
Trappista sörök: Trappista szerzetesek által főzött világhírű
sörkülönlegességek.
Belga búzasör: Malátázott és nyers búza, valamint árpa keverékéből
készült könnyed, fűszeres és nagyon friss sörök.
Lambic (spontán erjedésű) sörök: A legősibb, napjainkban is létező
sörfőzési stílus. A lambic sörök sörélesztő használata nélkül, a
levegőben élő mikroorganizmusok hatására erjednek alkoholos itallá.
Ezt az ősi módszert ma már csak a belga Brabant tartományban található
lambic sörfőzdékben alkalmazzák.
Gyümölcssörök: Gyümölcsökkel, vagy természetes gyümölcslével együtt
érlelt sörök. Ezek az italok rendkívül frissítőek, és legtöbbjük
egyáltalán nem rendelkezik a sör megszokott ízjegyeivel.
Alkoholtartalmuk alacsony, általában 3% körül mozog. Az alap meggyestől kezdve a
feketeribizlisen át a kókuszosig minden fajta megtalálható: málnás,
barackos, (csokis), banános mangós stb. alacsony alkoholtartalmútól
egészen a 8%-os ig.
Belga ale: Felsőerjesztésű sörtípus, átlagos, 5% körüli
alkoholtartalommal. Elegáns, mindennapi sörök, belga módra.
Flamand vörös ale: Nyugat -Flamand felsőerjesztésű sörtípus.
Elsődleges erjedését követően a sört hónapokig, vagy akár évekig is
nyitott fahordókban érlelik, melynek hatására az ital spontán
erjedésnek indul. Ennek köszönheti fanyar ízvilágát, rendkívüli
szomjoltó erejét és frissítő hatását.
Erősen komlózott ale: Felsőerjesztésű sörtípus, melyben az ale típusú
sörökre nem igazán jellemző, erősen keserű ízt helyezik előtérbe,
számos esetben akár négy-öt különböző komlófajta felhasználásával.
Pilsner: A világ minden táján nagy elismerésnek örvendő, elegáns
komlóaromával, keserűséggel és malátás karakterrel megáldott,
ragyogóan tiszta, alsóerjesztésű sörtípus.
Számos sört választottak különböző intézmények a világ legjobb sörének
(saját kategóriájában). Például a tavalyi év legjobb ale típusú söre
(ami főkategória, tehát elég nagy szó) volt a Tripel Karmeliet de ott
van még a Delirium Tremens, a Blanche de Namur (tavaly a világ legjobb
szűretlen búzasöre), Gouden Carolus Classic, Gulden Draak, stb. A sörökről képeket és további információt innen lehet szerezni:www.belgasorokhaza.hu.